Avtor Sporočilo
<  Ostalo  ~  brez otroškega dodatka
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Tor 06 Mar, 2007 9:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

Nisem več vedela na koga se naj obrnem.Imam tri otroke. Dobila sem novo odločbo, ker sem pozabila lani napisati regres, sem sedaj tri mesece brez dokladov.
Od sept. 2005 sem nezaposlena in sedaj še prejemam nadomestilo iz Zavoda za zaposlovanje 296 eurov. Obrnila sem se na CSD in prosila za pomoč. Cenzus presegam, ker se sedaj odšteje preživnina imam jo 50000 SIT za vse tri, cenzus je 260 eurov.
Prosila sem za izredno pomoč, vendar mi jo dodeli v primeru neporavnanih dolgov (položnice) in ko dobim pomoč moram prinesti dokazilo, da sem plačala položnice. Ok se bom rešila nekaj pufov, samo kaj pa za hrano in tekoče položnice, tle mi ne morejo nič pomagati.
Nevem kako bom tri mesece preživela z 296 euri in preživnino, če jo bom dobila v tem znesku, ker jo vedno ne dobim.
Ali je res tako, poznam primere, kateri so februarja dobili izredno pomoč in jim ni bilo treba nič dokazovati, da so nekaj res plačali.
Ali pa imam jas takšno socialno delavko?
Ko sem rekla, kako preživeti otroke, jim nuditi tisto najnujnejše, je bil odgovor, če mi kaj ni jasno lahko grem do direktorja.
Prosim vas za kakšno mnenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjanca
PrispevekObjavljeno: Tor 06 Mar, 2007 12:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Nekaj ne razumem: od septembra 2005 ste brezposelna v letu 2006 pa ste pozabila napisati regres. Kakšno zvezo ima regres iz leta 2005 za odmero višine otroškega dodatka, če pa ste bila celo leto 2006 brezposelna? Vam MORAJO na CSD upoštevati SEDANJE stanje, če ste brezposelna. Nikakor vam ne smejo upoštevati prihodkov iz leta 2005! Samo označiti morate, daste prijavljena na zavodu za zaposlovanje.

Pa pojdite do direktorja in zahtevajte izdajo nove odločbe, ki bo temljila na trenutnem stanju. Ne na tistem izpred dveh let.

Zanima me, če je delavka na CSD vedela, da ste brezposelna, ko ste oddajala vlogo?

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Tor 06 Mar, 2007 12:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

V vlogi navedeš dohodke za preteklo leto in če vlagaš v januarju, februarju in marcu navedeš dohodke za predpreteklo leto. Jas sem letos vlagala februarja in sem spet na dohodkih, ko sem še delala se pravi 2005.Nisem več pametna, se pravi še eno leto bom oškodovana pri otroških zaradi teh zakonov.
No ko sem dala novo vlogo, sem hotela se naresti nevedno in dala dohodek za leto 2006, se pravi porodniška in zavod za zaposlovanje in je rekla če ne bom popravila, bojo mi tudi narobe izračunali in čez eno leto bom spet lahko brez otroški.
Sem pa napisala pritožbo na ministrstvo zaradi tega ker so mi za tri mesece uzeli otroške in bom videla kaj bo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Tor 06 Mar, 2007 12:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

ja ta delavka dobro ve da sem nezaposlena od septembra 2005 in me je takole podučila, kot sem zgoraj napisala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjanca
PrispevekObjavljeno: Tor 06 Mar, 2007 22:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Ne glede na to kdaj oddajate vlogo (kateri mesec) vam morajo upoštevati spremenjeno stanje. Se pravi, da ste BREZPOSELNA. Kaj pa se gre ta ženska na CSD?

Sedaj morate počakati na odgovor ministrstva. Potem lahko ukrepate naprej. Morda res ne bi bilo slabo, da stopite do direktorice CSD-ja, ker njena zaposlenka ravna v nasprotju z zakonom. Vi bi morala TAKOJ, ko ste postala brezposelna o tem obvestiti CSD oz. jim odnesti potrdilo iz zavoda za zaposlovanje in oni bi vam morali izdati novo odločbo o višini otroškega dodatka. Tudi, če tega niste storila bi vam morali novo stanje upoštevati v letu 2006, ko ste oddajala novo napoved. Očitno vas delavka na CSD ne upošteva najbolj (naj se tako izrazim).

Naj vam dodam še to iz Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih:

102. člen
(obveznost sporočanja sprememb)


Pogoji za pridobitev pravic po tem zakonu morajo biti izpolnjeni ves čas prejemanja pravic.

Vsakdo mora sporočiti centru dejstva in okoliščine oziroma vse spremembe, ki vplivajo na priznane pravice, njihovo višino in obdobje prejemanja, v 8 dneh od dne, ko je taka sprememba nastala oziroma je zanjo zvedel.

Spremembe, ki jih je treba sporočiti centru so: sprememba števila družinskih članov, zaposlitev ali izguba zaposlitve enega od vzdrževalcev družine, začetek opravljanja samostojne dejavnosti ali zaposlitev otroka po 15. letu starosti, namestitev otroka v rejniško družino ali drugo obliko institucionalnega varstva.

Če se ugotovi, da so nastopile okoliščine, zaradi katerih bi bilo treba izdati drugačno odločbo o pravici oziroma odločbo o spremembi priznanja pravice iz tega zakona, center začne postopek po uradni dolžnosti.


Spremembo je sicer treba sporočiti v 8 dneh. Ampak to naj vas ne moti. Če javite kasneje oni zagotovo ne bodo na slabšem.

Lahko vprašam za kateri CSD gre?

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Sre 07 Mar, 2007 12:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

Takoj sem javila spremembo.
To se pravi septembra 2005, takoj, ko sem ostala brez zaposlitve in ne enkrat dvakrat sigurno sem bila pri njej.
Celje.
Res grozno sedaj sem v taki stiski in letam za kakšno izredno pomoč, če bom kaj dobila, še nevem. In na RK sem šla da bom vsaj nekaj hrane dobila.
Ko bi vsaj te otroške imela, bi še šlo nekako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjanca
PrispevekObjavljeno: Sre 07 Mar, 2007 20:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Vi ste napisala pritožbo zato, ker ste za tri mesece ostala brez otroškega dodatka. Odgovorili vam bodo negativno. Pritožiti se morate zaradi samovolje delavke na CSD, ki ne upošteva dejstva, da ste sedaj brezposelna. Zakaj pa potem moraš takoj sporočiti, če se zaposliš in ti takoj upoštevajo dohodek, ne pa šele naslednje leto?

Mislim, da vas je delavka namerno oškodovala in na vašem mestu bi res stopila do direktorice CSD-ja ter jo s tem seznanila. Naj vam ne bo nerodno. Ona je tam v službi zaradi vas ne boste vi tja prišla zaradi nje.

Moja prijateljica je pred približno dvema letoma ostala brez zaposlitve in je takoj stopila na CSD, jim predložila potrdilo zavoda za zaposlovanje in takoj je dobila novo odločbo v kateri so ji upoštevali novo stanje.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjanca
PrispevekObjavljeno: Sre 07 Mar, 2007 21:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Še nekaj me zanima: v eni vaši drugi temi sem zasledila, da ste bila nekje do sredine februarja v porodniški. Kaj sedaj to pomeni? Ste od septembra 2005 brezposelna ali ne?

Če ste bila v porodniški je povsem normalno, da morate napisati prihodke za predpreteklo leto in v kolikor kaj zamolčite vas kaznujejo s prekinitvijo izplačevanja za določeno obdobje.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Mar, 2007 8:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

Od septembra 2005 sem brezposlena, prijavljena na zavodu za zaposlovanje. od februarja 2006 do februarja 2007 na porodniški in potem spet na zavodu za zaposlovanje.Prej sem bila zaposlena 5 let. In takoj ko sem bila brez zaposlitve javila na CSD in je rekla da se otroški še računajo za leto nazaj dohodki.
Ker je bila narejena revizija letos februarja so mi baje preveč izplačevali otroških in sem jim dolžna 726,00 eurov in tako sem sedaj tri mesece brez.
Ta teden sem bila spet pri njej, da mi je napisala potrdilo, da res nebom prejemala otroških in sem ji pokazala odločbo iz zavoda za zaposlovanje.

rekla je da je možna ta varijanta, da dam vlogo aprila ponovno, čeprav mi je feruarja potekla pogodba in da mi bo upoštevala to nadomestilo iz zavoda in da bom pol naprej dobila najvišje otroške vendar, ne prej dokler ne poravnam teh 726,00 eurov.
Saj v navodilih piše se jemlje dohodek za leto za nazaj, oziroma za predpreteklo leto, če vlagaš prve tri mesece.
Samo piše tudi takoj javiti spremembo.
Jas sem javila takoj in ni upoštevala, če bi sedaj dobila zaposlitev bi mi pa takoj uzela otroški, kje je to pravično.
Se pravi od leta 2005 septembra do sedaj sem prejemala nižji otroški in še to za 726 eurov preveč.Ker je bilo vse gledano po dohodku (plača).
Šla bi do direktorice vendar moram biti 100% prepričana, da mi je storjena krivica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjanca
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2007 16:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Glede na to, da ste bila na porodniški bi res morala prijaviti tudi regres, če ste že plačo. Zato so upravičeno zahtevali vračilo preveč izplačanega. Zakaj vem pa delavka na CSD ni hotela upoštevati, da ste brezposelna se mi pa še sanja ne. Morda zato, ker je vedela, da ste noseča in boste tako šla v porodniško, ona vam bo zaradi višjih dohodkov morala na novo izračunati otroški dodatek in, ko se rodi otrok spet na novo, ker je več družinskih članov. In to je za nekatere pač preveč dela. Pa vsi pravijo, da je otrok premalo... Kolikor je meni znano "revizije" ali tako imenovane kontrole opravlja ena druga delavka, ki je ravno tako zaposlena na CSD. Tako, da tudi morebitni namigi s strani pravih oseb niso izključeni. Čudi me, da ni takoj opazila, da niste vpisala regresa... glede na to, da vas je opozorila, da morate vpisati plačo.

Krivica se vam je zgodila septembra 2005, ko vam niso upoštevali zmanjšanja dohodkov oz. prijave na zavod za zaposlovanje.

Če ste se v mesecu februarju ponovno prijavila na zavod za zaposlovanje, potem vam mora od 1.3. upoštevati spremembo, ne pa, da vam reče, da prinesite aprila spremembo. Se pravi, da boste tako dobila otroški dodatek po novem šele z mesecem majem. Tako boste dobila več otroških in boste tudi prej poravnala svoj "dolg" do države. In to ni varianta, ampak je tak njihov predpis. V 8-ih dneh sporočiti VSAKO spremembo, ki vplivan a višino otroškega dodatka. In prijava na RZZ to vsekako je. Stopite do direktorja! Takoj, ne pa, da čakate, da se bo tista kura kaj premaknila.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2007 18:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

Hvala za pojasnila.
Sedaj itak najbolje, da počakam na odgovor na pritožbo, saj sem tam navedla tudi od kdaj sem nezaposlena. Samo kako dolgo bojo kaj reševali?
Ja bom pa šla tudi do direktorice.
Saj lepo piše v 8 dneh javiti spremembo, se pravi, ko sem ji javila sept. 2005 spremembo, bi mi morala že takrat upoštevati.
Po moje res delajo na CSD koker jim paše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Pet 16 Mar, 2007 16:13  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

Dobila sem novo odločbo od 1.3.2007, vendar spet mi je napisala vse dohodke iz leta 2005, se pravi plača.Jas sem ji v vlogi napisala dohodke iz leta 2006 in je rekla ker ji nisem napisala prave dohodke se je ravnala po tistih iz DURS-a. Kako je lahko iz DURS-a pridobila takoj podatke lani pa ko sem pozabila napisati regres je trajalo celo leto in sem tri mesece brez otroških dodatkov zaradi revizije.
Sem bila pri direktorici in socialni delavki, vendar se z njimi res neda več pogovarjat, ker imajo prav (tako pravijo).
Nič ne morem bom pač tri mesece brez otroških in lahko samo upam na pozitivni odgovor iz ministrstva.
Al naj še dregam in še na to odločbo dam pritožbo?Nisem dovolj pametna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjanca
PrispevekObjavljeno: Pet 16 Mar, 2007 23:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Tukaj najdete en podoben primer le, da je v tem primeru brezposeln partner vlagateljice:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/vprasanjaSV.asp?KAT=13

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jilic1
PrispevekObjavljeno: Sob 17 Mar, 2007 7:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2007 9:45
Prispevkov: 19

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Ostalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu