Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Koriščenje dopusta
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
neznan
PrispevekObjavljeno: Tor 23 Avg, 2005 23:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 17:59
Prispevkov: 94

Zanima me koliko dni na mesec lahko koristim dopust, glede na to da sem se konec julija (po 1.7.2005) zaposlil - prva zaposlitev, pri čemer pa nimam pripravništva, dobil sem odločbo, da imam letos 10 dni dopusta. Ali lahko koristim vsak mesec samo sorazmerno število dni ali poljubno število oz. prvih šest mesecev sploh ne smem? Vem da mi delodajalec mora odobriti koriščenje dopusta, mene bolj zanima, ali so kakšne pravne ovire v zakonu da ga ne smem takoj oz. prvih šest meseec nič koristiti. Kako pa je z izplačilom regresa, ki je vezan na pravico do dopusta, ker so ga ostali v podjetju dobili že v juliju?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Avg, 2005 8:42  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Minimalna dolžina letnega dopusta po 159. čenu ZDR je 4 tedne ( št. je torej odvisno glede na dneve v delovnem tednu: 5 ali 6). Glede na to, da ste se zaposlili po 1.7., vam pripada sorazmerni letni dopust glede na čas, ki ga boste do konca leta preživeli na delovnem mestu. Tako vam pripada 10 dni ( v kolikor je vaš delovni teden dolg 5 dni).

162. člen ZDR pa določa, da če delavec ni pridobil pravice do izrabe celotnega dopusta, v letu ko je sklenil delovno razmerje, ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu.

Vsekakor pa vedno obstaja možnost, da se z vašim delodajalcem dogovorite o drugačni izrabi dopusta, seveda če se bo strinjal
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
neznan
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Avg, 2005 13:49  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 17:59
Prispevkov: 94

Justicia hvala za odgovor, vendar še vedno ne vem točno kako in kaj. Delavnik imam 5-dnevni, torej skupno 10 dni dopusta za to leto. Če prav razumem tvojo razlago, potem lahko na mesec koristim samo 10 dni/6 mesecev (zaposlitev po 1.7.) = 1,66 dneva oz. zaokroženo navzgor 2 dni vsak mesec - prvih šest mesecev, po tem obdobju pa tudi več? Ali lahko recimo vzamem v oktobru 4 dni dopusta, ker ga nujno potrebujem za študij, ostalo pa po 6 mesecih?! Gre za to, da sem zaposlen v javnem sektorju in ne vem točno, kako je prav po zakonu, ker recimo prijateljica, ki je tudi zaposlena v javnem sektorju, prvih šest mesecev ni mogla koristiti niti sorazmernega dopusta (čeprav se je zaposlila po 2.8., prva zposlitev in tudi brez prirpavništva); nekemu drugemu prijatelju pa je odvetnica rekla, da lahko koristiš dopust kakor ti paše (v dogovoru z deodajalcem) - samo sorazmerni delež ga dobiš, če v letu, ko se zaposliš, ne pridobiš pravico do celotnega dopusta. Skratka, čista zmeda, ne vem, kdo ima prav in kdo ne, zato prosim za točen pravni odgovor, da se lahko dogovorim o izrabi dopusta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Avg, 2005 14:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Res je malo neumno, ker pride točno 1,66 dneva na mesec. To daje možnost, da v enem mesecu koristite 1 dan v naslednjem pa dva dni se tako nekako izide.

Ker ste začeli z delom 1.7., vam je bil dopust odmerjen samo do konca leta. Torej v sorazmerju s preostankom leta - torej 6 mesecev. Kot sve že razčistila imate 10 dni zato, ker je vaš delovni teden dolg 5 dni ( celoten dopust 4 tedne ( torej 4x5=20, polovica je 10 dni).

Tej vaši prijateljici delodajalec ni pravilno razložil pravice do koriščenja dopusta.

Z dopustom je namreč tako:

Po 161. členu ZDR pridobi delavec pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od 6 mesecev. Kar pomeni, da bo vam po 6 mesecih pripadal celotni dopust. Ker bo že tako ali tako drugo leto, boste torej upravičeni do najmanj 20 dni dopusta.

Ker pa boste delali v tem letu samo 6 mesecev pa vam je bil odmerjen sorazmerni del dopsuta ( torej 10 dni), ki pa ga v skladu z 162. členom ZDR lahko koristite vsak mesec 1/12.

Seveda vse v dogovoru z delodajalcem. Prepričana sem, da če dopust potrebujete šele v oktobru, da se da zmeniti, da ga takrat koristite.

Upam, da sem bila tokrat bolj jasne:-))
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
neznan
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Avg, 2005 14:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 17:59
Prispevkov: 94

Justicia najlepša hvala. Sedaj mi je končno jasno, kako in kaj s koriščenjem dopusta. Upam le, da se bo dalo kaj zment z delodajalcem. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu