Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Odpoved
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
tomi
PrispevekObjavljeno: Ned 03 Jul, 2005 14:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2005 14:47
Prispevkov: 2

Spoštovani!

Zaposlen sem za določen čas s poskusno dobo 6 mesecev, ki mi poteče čez en mesec. Delodajalec mi v pogodbi navaja, da se po poskusni dobi 6 mesecev vkolikor delavec ne dosega predvidenih rezultatov, pogodba lahko sporazumno prekine.

Ali mi v takšnem primeru pripada nadomestilo na Zavodu? Ali je razlika, če izrazi razlog za prekinitev delavec ali delodajalec - delovno mesto mi namreč ne ustreza, ne bi pa rad ostal brez nadomestila!

Prosim, če mi lahko svetujete kako naj prekinem delovno razmerje, da bi bil upravičen do nadomestila!

Hvala Vam za Vaš čas in trud.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
odd
PrispevekObjavljeno: Ned 03 Jul, 2005 21:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Jul 2005 22:19
Prispevkov: 124

V primeru, če delodajalec ne bo zadovoljen z vami v času poskusne dobe, Vam lahko ob njenem prenehanju odpove pogodbo o zaposlitvi. V takem primeru imate vse pravice na zavodu za zaposlovanje. Nikakor pa ne smete pristati na sporazumno prenehanje delovnega razmerja ampak morate od delodajalca zahtevati, da vam on odpove pogodbo o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljene poskusne dobe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dejan kovač
PrispevekObjavljeno: Sob 03 Sep, 2005 22:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Sep 2005 21:15
Prispevkov: 4

Zanima me, ali je to 100%, da ce po poskusni dobi delodajalec ne bo zadovolen z mano, lahko grem na zavod in prejmem nadomestilo?
Ker na zavod ne mores iti, če je delovno razmerje prenehalo po tvoji krivdi. Ali ni potem moja krivda, če ne delam po svojih zmožnostih in potem delodajalec ni zadovolen z mano?
In kaj storiti v primeru, da jaz nisem zadovolen s poskusnim delom? Lahko grem na zavod?

Hvala za odgovor
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Sep, 2005 8:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

"Zanima me, ali je to 100%, da ce po poskusni dobi delodajalec ne bo zadovolen z mano, lahko grem na zavod in prejmem nadomestilo? "

Ne vem, če to povsem drži: iz ZDR namreč izhaja drugače: in sicer, da lahko delodajalec dalevcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v primeru, če dlave ne opravi uspešno poskusnega dela ( 5 alineja 1. odst. 111. člena ZDR).

Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti pa v 3. odst. 1. člena določa, da se z zavarovanjem za primer brezposelnosti zavarovancem zagotavljajo pravice za čas, ko so brez svoje krivde ali proti svoji volji brez zaposlitve, in pravice v primeru, ko postane njihovo delo nepotrebno.

Ker je posledica neuspešno zaključenega poskusnega dela izredna odpoved, sklepa, da je delavcu prenehalo delovno razmerje po njegovi krivdi in mu zato nadomestilo ne pripada. Če ima pa zavod za zaposlovanje kakšno drugo razlago, pa je to toliko bolje za vas, v primeru, da poskusnega dela ne bi uspešno opravili.

Nasprotne razlaga bi bila namreč možna, saj je redna odpoved možna iz razloga nesposobnosti, za katerega pa se dobi nadomestilo na zavodu. Vendar pa je zakonodajalec uvrstil prenehanje pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela mes izredno odpoved, za katero pa nadomestilo žal ni predvideno.

Kot delavec lahko vedno z 30 dnevnim odpovednim rokom, brez navajanja razlogov, odpoveste pogodbo o zaposlitvi, vendar vam v tem primeru glede na prej citiran člen ZZZPB ne pripada nadomestilo.

Nadomestilo vam pripada v primeru, da vam delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi, vendar ne če gre za krivdni razlog, ali ker niste sprejeli nove zaposlitve ipd.

Kot delavec lahko izredno odpoveste pogodbo o zaposlitvi in kljub temu ohranite pravico do nadomestila v naslednjih primerih:

112. člen

(razlogi na strani delodajalca)

(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:
– mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,
– mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo,
– mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,
– delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje,
– ga je delodajalec žalil ali se nasilno vedel do njega ali če kljub njegovim opozorilom ni preprečil takega ravnanja s strani drugih delavcev,
– mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave glede na spol,
– delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem v skladu s 45. členom tega zakona.
(2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Sep, 2005 9:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

Sem vam ob vsem zapisanem pozabil na ključno določbo ZDR o poskusnem delu. In sicer: 3. odst. 125. člena ZDR določa, da lahko delavec odpove pogodbo o zaposlitvi v času trajanja poskusnega dela s 7 dnevnim odpovednim rokom. To lahko stori kadarkoli, vendar pa mu potem nepripada nadomestilo na zavodu, saj je vendar prenehalo delovno razmerje po njegovi volji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu