Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Stroški menjave strehe
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
peerus
PrispevekObjavljeno: Ned 25 Sep, 2005 13:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Sep 2005 12:42
Prispevkov: 2

V večstanovanjski hiši smo se sporazumno odločili za menjavo dotrajane strehe. Zaradi boljše toplotne izolativnosti (in s tem manjših stroškov ogrevanja) ter daljše življenske dobe se nagibamo v smer zamenjave strehe, ki bo imela danes običajno sekundarno kritino. To pa v našem primeru primeru pomeni, da bo potrebno obstoječa strešna okna dvigniti za cca. 5 centimetrov oz. nekatera zamenjati. Ali stroške premontaže oken krijemo v sorazmernem deležu ali so dolžni lastniki mansardnih stanovanj sami kriti premontažo oken? V primeru zamenjave oken verjetno ni pravo, da lastniki sami krijejo zamenjavo oken!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Tor 27 Sep, 2005 9:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

V kolikor se boste stanovalci soglasno odločili za menjavo strehe na tak način, da bo potrebno dvigniti tudi strešna okna, je vsekakor celotno delo dviga strešnih oken strošek vseh stanovalcev, saj bodo okna vendarle presatvljane prav zaradi volje vseh stanovalcev. Kar se tiče pa sami oken, ki se bodo vgradila na novo dvignjeno višino pa je potrebno dejstvo,kdo mora kriti strošek oken, presojati z vidika, ali je bila menjava le-teh potrebna ali ne. nepravično bi bilo, da bi moral kriti strošek oken nekdo, ki je okna menjala šele pred kratkim ali pa ima povsem izpravna okna in jih še vrsto let ne misli menjati.

je pa seveda vse lahko stvar dogovora, vendar vam v tem primeru predlagam pisni dogovor, tako da ne bo kasneje ( ob plačilu) težav.

Sicer pa Stanovanjski zakon kot redno upravljanje štejejo posli obratovanja in vzdrževanja večstanovanjske stavbe. Vzdrževanje večstanovanjske stavbe po tem zakonu je sklepanje in izvrševanje poslov, ki so potrebni za to, da se ohranjajo pogoji za bivanje in osnovni namen večstanovanjske stavbe kot celote. Za vzdrževanje se šteje izvedba vseh del v skladu s predpisi o graditvi objektov ter zagotavljanje delovanja sistemov varstva pred požarom in drugih ukrepov za zaščito in reševanje.

Zakon predvideva,kaj v primeru, če se lastniki ne morejo dogovoriti ( glej 28. člen SZ)

(1) Če etažni lastniki zaradi nezadostne večine ne morejo sprejeti sklepa glede rednega upravljanja, posel pa je nujen za vzdrževanje stvari, lahko katerikoli etažni lastnik predlaga, da o izvedbi posla odloči sodišče v nepravdnem postopku.
(2) Če nobeden izmed etažnih lastnikov v roku 30 dni od nesprejetja sklepa ne predlaga, da o izvedbi posla odloči sodišče, mora to storiti upravnik v nadaljnjih 15 dneh.
(3) Odločba sodišča nadomešča sklep etažnih lastnikov.
(4) Če etažni lastnik uspe s svojim predlogom v nepravdnem postopku, gredo stroški postopka v breme tistih etažnih lastnikov, ki so glasovali proti posegu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu