Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  nadure in odpoved pogodbe
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
perorek
PrispevekObjavljeno: Pon 17 Okt, 2005 19:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2005 19:00
Prispevkov: 4

Delodajalec nas sili v delo po rednem dnevnem delovnem času. Vsakih toliko časa preveri, koliko nadur imamo in izvaja pritisk, da jih moramo imeti več. Pravico do koriščenja teh nadur imamo določeno število dni na leto, preostanek pa ob koncu leta izbrišejo. Za opravljanje teh ur ne dobimo nobene pisne odobritve ali direktive.

Ali imajo pravico te ure ob koncu leta brisat ali bi jih morali kako obračunat?

Drugo vprašanje pa je ali lahko delodajalec da odpoved delovnega razmerja za nedoločen čas, zaradi nedoseganja letnega plana sredi leta? Torej plan se določi v januarju odpoved pa bi sledila avgusta.

hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ema
PrispevekObjavljeno: Tor 18 Okt, 2005 7:59  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2005 20:52
Prispevkov: 840

V skladu z 143. členom Zakona o delovnih razmerjih je delavec dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa – nadurno delo:
– v primerih izjemoma povečanega obsega dela,
– če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi,
– če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela,
– če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa
– in v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

Delodajalec mora delavcu nadurno delo odrediti v pisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega dela delavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudi ustno. V tem primeru se pisno odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.

Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 180 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur.

To nadurno delo bi tudi moralo biti plačano in zanj bi morali biti odvedeni tudi prispevki. Nekateri delodajalci delajo tako, da namesto plačila dajo delavcu proste delovne dneve ( kot dopust oz. dela prost dan), vendar te možnosti v veljavni zakonodaji še nisem zasledila.

Kar po svoje brisati nadur delodajalec ne more oz. bi pomojem v primeru prevelikega števila nadur, torej takšnega, ki presega zakonsko določene omejitve, moral najeti novega delavca za opravljanje presežnega dela.

Nedoseganje letnega plana sredi leta je lahko odpovedni razlog po mojem mnenju samo v primeru, če bi se dalo dokazati ( dokazno breme je na delodajalcu), da letni plan glede na preostanek leta niti teoretično en more biti izveden. Sicer pa je kaj takega zelo težko verjetno, da bi delodajalec na sodišču uspel, v primeru, da bi delavec vložil tožbo zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
perorek
PrispevekObjavljeno: Tor 18 Okt, 2005 19:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2005 19:00
Prispevkov: 4

Hvala za hiter odgovor, zanima pa me še ali lahko trdijo, da je to bilo prostovoljno delo in se na ta način izogneju vsakršni obveznosti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu