Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Zapuščina
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
matkop
PrispevekObjavljeno: Pon 14 Nov, 2005 17:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Nov 2005 15:56
Prispevkov: 3

Po smrti očeta smo si njegovo denarno zapuščino, ki je bila na transakcijskem računu očeta, razdelili otroci in mačeha. Mačeha, ki je poskrbela za pokop očeta je na zapuščinski razpravi uveljavljala tudi pogrebne stroške, na katere smo pristali in sklep o dedovanju takrat tudi podpisali. Kmalu po tej obravnavi pa smo otroci izvedeli, da nam je mačeha zamolčala nekatera dejstva. In sicer je ona kmalu po očetovi smrti in precej pred zapuščinsko razpravo vložila prošnjo za povračilo pogrebnih stroškov pri nemškem skladu vojnih invalidov in prisilnih mobilizirancev; oče je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko in tam postal tudi vojni invalid; kar ji je bilo tudi odobreno. Zvedeli pa smo tudi, da je oče namensko varčeval za svoje pogrebne stroške. Višina povračila s strani nemške države, kakor tudi očetovi prihranki so bili neprimerno višji od dejanskih pogrebnih stroškov.
Zanima nas, ker pritožbeni rok še ni potekel, če se na ta sklep lahko pritožimo oziroma če lahko zahtevamo, da se sklep v zvezi s povračilom pogrebnih stroškov razveljavi. Zanima nas pa tudi, če lahko na ponovni obravnavi zahtevamo vpogled v bančne transakcije na očetovem transakcijskem računu za čas ko je oče bil v bolnici. Oče je namreč bil zadnji mesec pred smrtjo v bolnici na intenzivni negi. In še to, ali lahko zahtevamo da so sredstva, ki so bila v času očetovega bivanja v bolnici, prenesena na mačehin transakcijski račun, tudi predmet zapuščinske obravnave.

Lep pozdrav in hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matkop
PrispevekObjavljeno: Sre 16 Nov, 2005 18:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Nov 2005 15:56
Prispevkov: 3

Nujno bi rabil nasvet s to temo, ker se pritožbeni rok izteka. Upam, da kdo kaj ve na to temo, ker jaz nimam pojma.
Hval
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sob 19 Nov, 2005 11:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Se opravičujem za pozen odgovor, ampak sem očitno vaše vprašanje spregledala, saj ga ni pokazalo kot neodgovorjenega, to pa zato, ker ste še enkrat zaprosili za odgovor.

Upam, da pritožbeni rok še ni potekel. V svojem vprašanju sicer iste navedli za kakšen postopek je šlo ( zapuščina v nepravdnem postopku ali že morebitna pravda). Ne glede na to, je najbolje, da v pritožbi navedete vsa dejstva, ki so vam bila zamolčana in hkrati tudi vse dokaze, ki ta dejstva utemeljujejo. To pomeni razne pisne dokaze, zaslišanje prič in pogobno.

Prav tako sodišču na koncu predlagajte razveljavitev odločbe, ki jo je izdalo in ponovno odločanje o stvari glede na sprememnjene okoliščine oz. na nove dokaze in dejstva. Ter poudarite da za ta nova dejstva v času poteka postopka pred sodiščem I. stopnje niste vedeli. Navedite kdaj in kako ste izvedeli in seveda dokaze za to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matkop
PrispevekObjavljeno: Sob 19 Nov, 2005 19:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Nov 2005 15:56
Prispevkov: 3

Najlepše se zahvaljujem za odgovor.
To je bila prva zapuščinska razprava, pritožbeni rok pa še ni potekel.
Prosil pa bi še za odgovor, če je možno na pponovni obravnavi zahtevati vpogled v transakcije na transakcijskem računu očeta, za čas ko je bil v bolnici.

Lep pozdrav in hvala v naprej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sob 19 Nov, 2005 20:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Vsekakor lahko to predlagate kot dokaz. Posebej navedite, da ste to šele po prvi obravnavi izvedeli. V kolikor se bodo začele stvari zapletati, bi bilo morda dobro, da si poiščete odvetnika, ki bi vam na obravnavi pomagal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu