Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  postopek policista pri odvzemu tablic
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
corn
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Nov, 2005 13:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Nov 2005 13:39
Prispevkov: 2

Zaradi poteka registracije me je policist prisilil, da sem vozilo pustil na nevarnem delu cestitšča. Odvzete so mi bile tablice in preprečena nadaljna vožnja. Ali bi moral policist zagotoviti, da se vozilo parkira na takšnem delu cestišča, kjer ne ogroža ostalih udeležencev v prometu? Poliisti so okrog vozila postavili plastične oznake in še to ne po pravilih, ki veljajo v cpp.
Kje bi lahko prebral predpis, ki to področje definira in policistu nalaga postopek odvzema tablic in parkiranje vozila.
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sob 12 Nov, 2005 12:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Mislim, da boste odgovor na vaše vprašanje vašli v 229. členu zakon o varnosti v cestnem prometu:

Izločitev vozila iz prometa
239. člen
(1) Policist prepove nadaljnjo vožnjo in izloči iz prometa motorno ali priklopno vozilo:
– ki ima vgrajene nehomologirane dele, naprave, opremo ali posamezne sklope, če se za takšne naprave, dele, opremo ali posamezne sklope zahteva homologacija;
– pri katerem vgrajeni del, naprava, oprema ali sklop ni tipsko ali posamično odobren za to vozilo;
– ki ni registrirano ali nima veljavnega potrdila za preizkusno vožnjo ali za katero je potekla veljavnost prometnega dovoljenja;
– ki ni tehnično brezhibno;
– katerega voznik ne omogoči ali ne sodeluje pri pregledu vozila, naprav, opreme ali tovora ali tehtanju vozila;
– ki v zimskih razmerah nima predpisane zimske opreme ali če je na njem sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega ali če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista;
– ki ni obvezno zavarovano v skladu s predpisi;
– ki je obremenjeno nad največjo dovoljeno maso ali osno obremenitvijo po določilih proizvajalca vozila ali pri katerem obremenitev presega predpisano razmerje med bruto močjo motorja, izraženo v kW, in največjo dovoljeno maso vozila, izraženo v tonah;
– na katerem je tovor naložen ali pritrjen v nasprotju z določili tega zakona;
– ki samo ali skupaj s tovorom prekoračuje predpisane dimenzije ali dovoljeno osno obremenitev ali dovoljeno skupno maso, pa zanj ni bilo izdano dovoljenje za izredni prevoz ali ne izpolnjuje posebnih pogojev, določenih v dovoljenju za izredni prevoz, ali ne izpolnjuje določb tega zakona o izredni uporabi cest;
– ki ne izpolnjuje predpisanih zahtev glede varstva okolja;
– ki mu v skladu z veljavnimi predpisi ni dovoljen vstop v državo;
– ki ni ali ni na predpisan način označeno z registrskimi tablicami;
– ki je označeno z registrskimi ali preizkusnimi tablicami, ki niso izdane za to vozilo;
– ki vozi po cesti, po kateri je vožnja tovrstnih vozil prepovedana.
Če je prepoved iz zadnje alinee začasna, ga izloči za toliko časa, dokler prepoved vožnje ne preneha.
(2) Policist lahko prepove nadaljnjo vožnjo in izloči iz prometa tudi motorna ali priklopna vozila, ki ne izpolnjujejo drugih predpisanih pogojev za vožnjo v cestnem prometu, če bi to lahko vplivalo na varnost prometa.
(3) Policist prepove nadaljnjo vožnjo motornega vozila, če voznik ali potnik ne uporablja ali ne uporablja na predpisan način varnostnega pasu, dokler ga ne uporabi, ali če otrok, ki se vozi v vozilu, ni zavarovan v skladu s štirinajstim odstavkom 102. člena tega zakona. Nadaljnjo vožnjo prepove tudi, če voznik ali potnik na kolesu, kolesu s pomožnim motorjem, kolesu z motorjem, motornem kolesu, trikolesu, lahkem štirikolesu ali štirikolesu, ne uporablja predpisane zaščitne čelade oziroma je ne uporablja tako, kot je to predvideval proizvajalec, dokler je ne uporabi na način, ki ga je predvideval proizvajalec.
(4) Policist, ki izloči iz prometa vozilo iz prvega ali drugega odstavka tega člena, lahko odvzame registrske oziroma preizkusne tablice.
(5) Če v primeru iz prejšnjega odstavka voznik ne odstrani registrskih ali preizkusnih tablic z vozila, se jih odstrani z neposredno fizično prisilitvijo na voznikove stroške.
(6) Odvzete registrske tablice se v roku treh dni od odvzema vrnejo uporabniku ali lastniku vozila, s katerega so bile odvzete, če je odpravljen razlog, zaradi katerega so bile odvzete. Po tem roku se pošljejo registracijski organizaciji, ki jih je izdala. Odvzete preizkusne tablice se uničijo.
(7) Policist začasno izloči iz prometa tudi motorna vozila ali skupino vozil, za katerimi je zaradi počasne vožnje nastala kolona vozil.
(Cool V primeru, da so v vozilo vgrajene nehomologirane naprave, nadomestni deli ali oprema, ki bi morali biti homologirani, ali vgrajeni del, naprava, oprema ali sklop ni tipsko ali posamično odobren za to vozilo, lahko izloči vozilo iz prometa in odvzame registrske tablice tudi pristojni inšpektor.
240. člen
(1) Izločitev vozila traja toliko časa, dokler se ne odpravijo razlogi, zaradi katerih je bila odrejena, ali se pridobi ustrezno dovoljenje.
(2) Lastnik vozila mora odstraniti izločeno vozilo s ceste v roku 24 ur. Če tega ne stori, odstrani vozilo na njegove stroške izvajalec rednega vzdrževanja cest.
(3) Z globo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek lastnik vozila, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
(4) Z globo najmanj 500.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 50.000,00 SIT.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
grega
PrispevekObjavljeno: Pon 14 Nov, 2005 15:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Okt 2005 13:41
Prispevkov: 12

Zanimivo se mi zdi, da vas v tem primeru skrbi ogrožanje varnosti ostalih udeležencev v prometu, ne skrbi ali zanima pa vas, da ste jih morda ravno tako ogrožali vi, ker ste bili v prometu udeleženi z neregistriranim avtom, za katerega obstaja možnost, da ni tehnično brezhiben. Še več, če se vi v prometu ne bi vozili z neregistriranim avtom, vas tudi policist ne bi moral izločiti iz prometa na tistem mestu. Povrh vsega ste pa vi dolžni v roku 24 ur odstraniti vozilo s ceste.

lep pozdrav,

Grega

_________________
grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
corn
PrispevekObjavljeno: Sob 26 Nov, 2005 19:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Nov 2005 13:39
Prispevkov: 2

grega je napisal/a:
Zanimivo se mi zdi, da vas v tem primeru skrbi ogrožanje varnosti ostalih udeležencev v prometu, ne skrbi ali zanima pa vas, da ste jih morda ravno tako ogrožali vi, ker ste bili v prometu udeleženi z neregistriranim avtom, za katerega obstaja možnost, da ni tehnično brezhiben. Še več, če se vi v prometu ne bi vozili z neregistriranim avtom, vas tudi policist ne bi moral izločiti iz prometa na tistem mestu. Povrh vsega ste pa vi dolžni v roku 24 ur odstraniti vozilo s ceste.

lep pozdrav,

Grega


seveda imate prav. vendar ima vsak človek pravico, da je postopek voden do njega zakonito-pravilno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu