Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Darilna pogodba
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Hermes
PrispevekObjavljeno: Ned 04 Dec, 2005 10:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Maj 2005 8:26
Prispevkov: 20

Zanimajo me negativne plati DARILNE POGODBE ter IZROČILNE POGODBE...

Vem da je slabost DARILNE POGODBE izpodbojnost, a zanima me v kakšnem smislu - ali lahko tožnik iztoži samo denarno odškodnino (in v kakšnem primeru) ali lahko tudi doseže da se mu v naravi npr. odmeri del zemljišča, ki je bilo že predano v darilni pogodbi ali drugače poseže po že (drugemu) darovani nepremičnini ?!

Hvala za odgovor...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podjetje1
PrispevekObjavljeno: Ned 04 Dec, 2005 11:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2005 10:41
Prispevkov: 91
Kraj: Ljubljana

Spoštovani,

V vprašanju niste natančno navedli, kdo naj bi bil tožnik, predvidevamo da naj bi to bil dedič, ki bi bil upravičen do dedovanja za predmet, ki vam je bil podarjen.

Zakon o dedovanju (ZD) določa, če je prikrajšan nujni delež, se oporočna razpolaganja zmanjšajo, darila pa vrnejo, kolikor je treba, da se dopolni nujni delež.

Ker ne vemo v kakšni vlogi (dedni) do potencialnega zapustnika nastopate vam odgovarjamo še v smislu vrnitve daril in sicer določa zakon, da se v dediščino vračunajo darila:

- ki jih je zapustnik na kakršenkoli način dal tistemu, ki bi po zakonitem
dedovanju prišel v poštev kot dedič, pa tudi vrednost daril, danih dedičem, ki se odpovedujejo dediščini, in tistih daril, za katere je zapustnik odredil, da naj se ne vračunajo dediču v njegov dedni delež.

-ki jih je zapustnik v zadnjem letu svojega življenja dal drugim osebam, ki niso zakoniti dediči, razen običajnih manjših daril.

Torej, če ste ali boste nastopali kot zakoniti dedič se vam darila vštejejo v dedni delež. Če niste se darila vračajo, če ni minilo več kot leto od danega darila do zapustnikove smrti.

Izročilna pogodba je pogodba, ki je veljavna le, če so jo sklenili oz. podpisali vsi zapustnikovi dediči - otroci. V tem primeru so se vsi strinjali z razdelitvijo in ni možno izpodbijanje. Pogoj za veljavnost take pogodbe je da so se vsi otroci strinjali in da je sklenjena v obliki notarskega zapisa.

Glede same izpodbojnosti darilne pogodbe je to možno zaradi določenih napak v njej, torej da nekdo dokazuje, da ni veljavna(zmota, prevara..). Če pride do izpodbojnosti oz. je le-ta dosežena s strani tožnika se mora vrniti vse v stanje, kot da pogodba ni bila nikoli sklenjena. Načeloma torej velja, da se vzostavi stanje v naravi stvari. Če vrnite v naravi ni mogoča pa se določi civilna vrnitev, v smislu odškodnine, ki jo omenjate. Torej zemljišče, ki ga omenjate bi se lahko vrnilo v naravi, seveda lahko predlagate na sodni poravnavi plačilo v denarju, če se bo nasprotna stran s tem strinjala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hermes
PrispevekObjavljeno: Ned 04 Dec, 2005 12:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Maj 2005 8:26
Prispevkov: 20

Hvala za odgovor !

Če sem natančnejši v čem je konkretneje stvar: mati bi želela meni zapustiti (podariti - darilna pogodba) hišo in vrt, bratu pa manjši gozdiček (res majhen !)...

Bojim se, da nebi po materini smrti skušal brat izpodbijati materino darilno pogodbo (vrt je namreč zadosti velik da bi se na njem dala zgraditi še ena hiša z ločenim vhodom !!!) v smislu da materino darilo ni proporcionalno oziroma da njegov delež po velikosti ni enak nujnemu deležu...

Hvaležen vam bom, če mi še malo razjasnite konkretno zadevo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ema
PrispevekObjavljeno: Ned 04 Dec, 2005 17:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2005 20:52
Prispevkov: 840

Razmislite o izročilni pogodbi, s katero mati razdeli svoje celo premoženje ali le del tega za časa življenja svojim potomcem in s katero se morajo strinjati vsi dediči, ki bi v primeru materine smrti dedovali, to so ponavadi dediči 1. dednega reda (Torej vi in vaš brat). Vaš oče kot zakonec ne rabi dat soglasja k pogodbi, lahko pa ga mati v njej upošteva. V kolikor ga ne upošteva, mu pripada ob njeni smrti nujni delež tudi od že izročenega premoženja.

Sicer pa izročeno premoženje ni več predmet dedovanja ob smrti vaše matere in tako ga dediči več ne morejo izpodbijati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hermes
PrispevekObjavljeno: Ned 04 Dec, 2005 18:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Maj 2005 8:26
Prispevkov: 20

Hvala, Ema !

Vseeno me bolj zanimajo pasti pri darilni pogodbi (mati se je tako že odločila)...

Ve tudi za prednosti izročilne pogodbe vendar ne želi delati cirkusa in debat okoli tega čemu se je kdo za kaj pripravljen odreči...

Čisto konkretno me zanima kako bi lahko brat izpodbijal materino darilno pogodbo - glej moj drugi post Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hermes
PrispevekObjavljeno: Tor 06 Dec, 2005 13:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Maj 2005 8:26
Prispevkov: 20

Vesel bi bil, če bi mi kdo pomagal svetovati kako prenesti mamino premoženje name, tako da bi jaz postal lastnik sedaj in po mamini smrti ne bi bilo težav - na podlagi zgoraj opisanega...

HVALA !!! Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Tor 06 Dec, 2005 19:38  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Darilno pogodbo lahko na žalost vedno izpodbijajo nujni dediči, če so prikrajšani na svojem nujnem deležu, zato bi jaz na vašem mestu raje razmislila o izročilni pogodbi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu