Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  izplačilo potnih stroškov priče
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
janos
PrispevekObjavljeno: Tor 24 Jan, 2006 11:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2006 11:41
Prispevkov: 2
Kraj: Zagorje

Pozdravljeni

okrožno sodišče v Ljubljani me je povabilo kot pričo v kazenski zadevi zoper
pravo osebe, zaradi kaznivega dejanja po členu 134/I KZ in drugih.

Sem študent, ki trenutno upravlja prakso v neki firmi in me zanima kaj mi je sodišče dolžno izplačati kot stroške? (prevoz, ....)

hvala za odgovor

Lp
Janoš
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jadran
PrispevekObjavljeno: Tor 24 Jan, 2006 13:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

Povrnitev stroškov določa Pravilnik o povrnitvi stroškov v kazenskem postopku, ki določa, da se pričam, povrnejo potni stroški, stroški za hrano in prenočišče ter nadomestilo plače oziroma izgubljenega zaslužka.

Potni stroški obsegajo stroške za prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi oziroma stroške za prevožene kilometre z lastnim prevoznim sredstvom. Stroški za prevožene kilometre se povrnejo samo za pot, na kateri ne vozi javno prevozno sredstvo.

Pravico do povrnitve nadomestila plače za odsotnost z dela zaradi vabila za pričo imajo zaposleni in samozaposleni, pravilnik pa ne govori o študentih, ki nimajo sklenjenega delovnega razmerja in delajo preko študentskih napotnic.

Pri zaposlenih mora povrnitev zasluška zahtevati delodajalec. Morda ne bi bilo našačno poskusiti zahtevati povrnitev zaslužka, ki ga bi zaslužili v času odsotnosti zaradi pričanja, pa boste videli, če vam bo sodišče to odobrilo. Žal ne poznam nobene sodne prakse,ki bi govorila o podobni zadevi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
janos
PrispevekObjavljeno: Tor 24 Jan, 2006 22:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2006 11:41
Prispevkov: 2
Kraj: Zagorje

Super Very Happy

tole mi bo res v opomoč, ker jih mam že počasi dovolj, ko jim moram skus isto govorit.

lp
Janoš
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
andrej_k
PrispevekObjavljeno: Sre 25 Jan, 2006 22:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Nov 2005 12:05
Prispevkov: 19

no jaz bi tukaj prislonil še svojo skledico...

- in sicer prevpzni stroški... od kje do kje... na primer... začasno živim v ljubljani, stalno prebivališče pa imam v Novem mestu... in me vabi sodišče v Ljubljani.

vprašanje:

- če sem na dan vabljenja (rok obravnave) v Novem mestu (kjer še vedno občasno živim, odvisno od obveznosti in grem s svojim vozilom - ali mi je sodišče dolžno izplačati stroške od Novega mesta do Ljubljane ali samo žeton LPP-ja za po Ljubljani (kaj je s stroški za parkirno hišo za parkiranje vozila itd. ki so nastali zaradi obravnave)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vojko
PrispevekObjavljeno: Čet 26 Jan, 2006 0:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Dec 2005 0:40
Prispevkov: 252

Po pravilniku se povrnejo samo stroški kilometrine, ne pa tudi parkirnina. Vprašanje pa je tudi, kako bi bilo s povračilom stroškov kilometrine glede na dejstvo, da je od NM do LJ omogočen prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi. Za povrnitev stroškov pa je treba tudi izkazati stroške (vozovnica ipd.; 7/3 pravilnika). Pravilnik vsebuje tudi določbo o povrnitvi stroškov tako od stalnega kot začasnega prebivališča.


Pravilnik o povrnitvi stroškov v kazenskem postopku

1. Potni stroški

5. člen

Potni stroški obsegajo stroške za prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi oziroma stroške za prevožene kilometre z lastnim prevoznim sredstvom.
Stroški iz prejšnjega odstavka obsegajo izdatke za potovanje od stalnega ali začasnega prebivališča do kraja, kjer naj bo opravljeno zaslišanje, izvedensko delo ali tolmačenje, in za vrnitev.
Z javnimi prevoznimi sredstvi po tem pravilniku so mišljeni vlak, avtobus, ladja in letalo.

6. člen

Potni stroški se povrnejo za potovanje po najkrajši poti in z najcenejšim prevoznim sredstvom. Stroški za potovanje z dražjim prevoznim sredstvom se povrnejo, če bi stroški za prevoz s cenejšim prevoznim sredstvom, skupaj z drugimi stroški, ki bi nastali zaradi vožnje s cenejšim prevoznim sredstvom, presegli stroške za prevoz z dražjim prevoznim sredstvom.

7. člen

Potni stroški se povrnejo v višini dejanskih izdatkov za potovanje v II. razredu s potniškim vlakom ali ladjo ali za potovanje z avtobusom ali letalom. Za potovanje s hitrim vlakom gre upravičencu povrnitev stroškov za prevoz samo, če je potoval več kot 100 km v eno smer.
Vojnim invalidom od I. do IV. skupine, civilnim invalidom vojne in delovnim invalidom I. kategorije se povrnejo stroški za prevoz v I. razredu potniškega ali hitrega vlaka oziroma ladje.
Višina stroškov za prevoz se ugotavlja z vozovnico ali na drug primeren način.

8. člen

Priči, izvedencu, tolmaču ali strokovnjaku, ki ima stalno pravico do brezplačne vožnje, se stroški za prevoz ne povrnejo.
Priči, izvedencu, tolmaču ali strokovnjaku, ki je plačal vozovnico s popustom, se povrnejo dejanski izdatki.

9. člen

Stroški za prevožene kilometre se povrnejo samo za pot, na kateri ne vozi javno prevozno sredstvo.
Stroški za prevožene kilometre se povrnejo tudi, če javno prevozno sredstvo ne vozi ob primernem času, ali če je bilo potrebno iz kakšnega drugega opravičenega vzroka opustiti vožnjo z javnim prevoznim sredstvom.
Povrnitev stroškov iz prvega in drugega odstavka tega člena gre priči, izvedencu, tolmaču ali strokovnjaku le, če je od prebivališča osebe do kraja, kjer naj se opravi zaslišanje, izvedensko delo ali tolmačenje, oziroma do železniške ali avtobusne postaje, pristanišča ali letališča, v eno smer več kot en kilometer.
Povrnitev stroškov za prevožene kilometre se obračunava v skladu z zadnjimi uradno objavljenimi zneski povračil, nadomestil in drugih prejemkov za zaposlene v državnih organih.
Razdalja, za katero se povrnejo stroški za prevožene kilometre, se ugotovi po uradnih podatkih pristojnega organa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu