Avtor Sporočilo
<  Zavarovalno pravo  ~  skupni prostori v večstanovanjski stavbi
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
TAJAM
PrispevekObjavljeno: Sre 01 Feb, 2006 10:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jan 2006 12:21
Prispevkov: 2

NE VEM ČE SEM SE OBRNILA NA PRAVI FORUM,ZADEVA PA JE TAKŠNA:
SEM LASTNICA STANOVANJA V VEČSTANOVANJSKI STAVBI. EDEN OD LASNIKOV SI BREZ VSEH SOGLASIJ LASTI DVA SKUPNA PROSTORA CCA 20m2, ZA KATERA NE PLAČUJE NOBENE NAJEMNINE.ZANIMA ME KAKŠEN JE POSTOPEK, DA SE DOBI TA PROSTORA NAZAJ V SOUPORABO, KER SE TA LASTNIK NA NAŠA OPOZORILA SPLOH NE ODZOVE. LASTI SI JIH Z IZGOVOROM, DA IMA V SVOJI KLETI CENTRALNO KURJAVO NA KURILNO OLJE NAREJENO SAMO ZA NJEGOVO STANOVANJE. TUDI ZA TO NIMA NOBENIH SOGLASIJ. ZANIMA ME ŠE ALI LAHKO OD NJEGA ZAHTEVAM KAKŠNO ODŠKODNINO ALI VRAČILO STROŠKOV ZA TE SKUPNE PROSTORE, GLEDE NA TO, DA SE PRI OBRATOVALNIH STROŠKIH PLAČUJE TUDI ZA SOUPORABO VSEH SKUPNIH PROSTOROV? ZANIMA PA ME TUDI, ČE POTREUJE SOGLASJA OSTALIH LASTNIKOV ZA CENTRALNO KURJAVO IN V KOLIKŠNI MERI.NA KOGA SE MORAM NAJPREJ OBRNITI?
V NAPREJ HVALA ZA ODGOVOR

_________________
tajam
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sre 01 Feb, 2006 13:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

V skladu s stanovanjskim zakonim za preoblikovanje skupnega dela v posebni skupni del ( ki je solastnina tistih etažnih lastnikov, katerim služijo) in obratno, je potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov v obliki, ki je potrebna za samo pogodbo o medsebojnih razmerjih lastniki večstanovanjske hiše.

Glede na to, lahko določite upravnika, čese bo strinjalo več kot polovica lastnikov stanovanj ( upoštevajoče njihove lastniške deleže).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vojko
PrispevekObjavljeno: Ned 05 Feb, 2006 1:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Dec 2005 0:40
Prispevkov: 252

Kot je povedala justicia, ta vprašanja ureja Stanovanjski zakon (SZ-1). Kot stanovalec v večstanovanjski stavbi vam predlagam, da poskušate s preostalimi sosedi, ki so enakega mišljenja kot vi, sporazumno razrešiti nastalo situacijo s tem sosedom. Z razreševanjem te težave naj se "spopade" vaš upravnik v primeru, da ga imate. Vem, da je pogosto zelo težko doseči nek konsenz oziroma dogovor, vendar je to ponavadi najboljša rešitev, saj dodatno stopnjevanje napetosti oziroma nesoglasij med stanovalci vodi v le še večje težave. Seveda je možno nastale težave reševati tudi po sodni poti, vendar je vprašanje, ali bi bilo to res najbolj smiselno.

Če so kleti individualno določene (da se ne štejejo kot skupni prostor) in pripisane posameznemu stanovanju kot njihov del, stanovanje in klet tvorita posamezni del večstanovanjske stavbe (tretji odstavek 4. člena SZ-1). Glede postavitve centralne kurjave pa nekaj iz SZ-1:

15. člen (izvedbena dela v posameznem delu)

(1) Etažni lastnik sme brez soglasja ostalih etažnih lastnikov opraviti vzdrževalna dela, spremembe in izboljšave (v nadaljnjem besedilu: izvedbena dela) v svojem posameznem delu, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe.
(2) Kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele, etažni lastnik ne sme pričeti z izvajanjem del brez soglasja etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih; dela morajo biti opravljena v skladu s predpisi o graditvi objektov, med izvajanjem del pa mora etažni lastnik omogočiti strokovni nadzor.
(3) Upravnik ali katerikoli etažni lastnik lahko zahteva, da se preneha z izvajanjem del ali da se odstranijo spremembe, ki so nastale v nasprotju z določbami prejšnjih odstavkov.

16. člen (odgovornost za škodo)

(1) Etažni lastnik je odgovoren za škodo, ki izvira iz njegovega posameznega dela in ki nastane na drugih posameznih delih ali skupnih delih, v skladu s splošnimi pravili, ki urejajo odškodninsko odgovornost.
(2) Etažni lastnik, ki sam uporablja stanovanje, ali najemnik solidarno s povzročitelji škode odgovarja za škodo, ki jo na drugih posameznih delih ali skupnih delih povzročijo osebe, ki pridejo v večstanovanjsko stavbo s povabilom oziroma pozivom tega etažnega lastnika ali najemnika ali oseb, ki z njima prebivajo.

Če je moral sosed pri napeljevanju cevi prebijati, vrtati, rušiti ipd. tudi nosilne stene stavbe, je posegel v skupne dele stavbe. V 15. in 16. členu SZ-1 je navedeno, kakšne posledice lahko doletijo soseda.

Še najprej pa poglejte v pogodbo o medsebojnih razmerjih, ki (če) ste jo sklenili stanovalci vaša stavbe, ki že morda ureja taka vprašanja. Poglejte tudi v hišni red stavbe, če obstaja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TAJAM
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Feb, 2006 9:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jan 2006 12:21
Prispevkov: 2

NAJPREJ HVALA ZA ODGOVOR!
GLEDE DOGOVORA Z TEM LASTNIKOM JE TAKO. VSI OSTALI LASTNIKI SMO ŽE ZAHTEVALI, DA TA LASTNIK SPRAZNI SKUPNE PROSTORE, TUDI PREKO TAMSTANA, KI MU JE ŽE DVAKRAT POSLAL OBVESTILO, DA MORA TO STORITI, VENDAR DO TEGA ŠE NI PRIŠLO, KER ZASEDA TA DVA PROSTORA ŽE NAJMANJ 30 LET IN JIH NE ŽELI VRNITI. UPRAVNIK STAVBE PA JE PRAV TA OSEBA- LASTNIK, KI SI PRILAŠČA TA DVA PROSTORA.
NA KOGA SE LAHKO POTEM ŠE SPLOH OBRNEM?

_________________
tajam
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vojko
PrispevekObjavljeno: Ned 05 Mar, 2006 1:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Dec 2005 0:40
Prispevkov: 252

Poskusite se obrniti še na stanovanjsko inšpekcijo za kakšen nasvet.

Pravite, da je upravnik vaše večstnovanjske stavbe ta sosed, ki si lasti ta dva prostora? Če je tako, bi moral potem upravnik nastopati zgolj v vlogi upravnika in ne mešati še svojih zasebnih interesov (lastitev pravo prostorov). V sporočilu omenjate tudi Tamstan. Ali je to vaš upravnik? Nenazadnje lahko stanovalci, ki so nezadovoljni s sedanjim upravnikom, tega zamenjajo, le podpise etažnih lastnikov, ki imajo več kot 50 % po solastniških deležih, je treba zbrati.

Če sporazuma ni mogoče doseči, je možna le še sodna pot.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Zavarovalno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu