Avtor Sporočilo
<  Gospodarsko pravo  ~  Konkurenčna klavzula
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
aurelie
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Feb, 2006 13:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Feb 2006 13:46
Prispevkov: 4

Pozdravljeni,

Zanima me, ali lahko odprem svoje podjetje (s.p. ali d.o.o.), ki bi med drugim vkljčevalo tudi dejavnost, s katero se je ukvarjal moj prejšnji delodajalec? Ali me lahko bivši delodajalec zaradi tega toži? Shocked
Je z odprtjem popoldanske obrti podobno, enako?

V pogodbi o zaposlitvi smo podpisali:

"Delavec ne sme v času največ dve leti po prenehanju delovnega razmerja za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, pri katerih bi izkoriščal tehnično-tehnološka in poslovna znanja ter poslovne zveze, ki jih je pridobil z delom ali v zvezi z delom pri delodajalcu."

ter

"Če delavec ne spoštuje konkurenčne klavzule, je dolžan delodajalcu plačati odškodnino v dejanskem ali pavšelnem znesku 1.800.000 SIT."

Hvala! Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Feb, 2006 16:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

Niste napisali, ali ste sami dali odpoved oz. ali je delovno razmerje prenehalo po vaši krivdi ali ne. Konkurenčna klavzula se lahko dogovori le v primerih, ko delavcu preneha pogodba o zaposlitvi po njegovi volji ali krivdi. Nadaljnji pogoji so:
- da je dogovorjena v pisni obliki - kar pri vas je,
- za razumno časovno omejitev - kar je čas 2 let,
- dogovorjeno mora biti mesečno nadomestilo, v kolikor konkurenčna klavzula onemogoča pridobitev zaslužka, primerljivega delavčevi prejšnji plači - TEGA V VAŠIH CITATIH POGODBE NISEM ZASLEDIL.


Pravna podlaga - Zakon o delovnih razmerjih:

38. člen

(konkurenčna klavzula – pogodbena prepoved konkurenčne dejavnosti)

(1) Če delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze, lahko delavec in delodajalec v pogodbi o zaposlitvi dogovorita prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja (v nadaljnjem besedilu: konkurenčna klavzula).
(2) Konkurenčna klavzula se lahko dogovori najdlje za obdobje dveh let po prenehanju pogodbe o zaposlitvi in le v primerih, ko delavcu preneha pogodba o zaposlitvi po njegovi volji ali krivdi.
(3) Konkurenčna klavzula mora biti določena z razumnimi časovnimi omejitvami prepovedi konkuriranja in ne sme izključiti možnosti primerne zaposlitve delavca.
(4) Če konkurenčna klavzula ni izražena v pisni obliki, se šteje, da ni dogovorjena.

39. člen

(nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule)

(1) Če spoštovanje konkurenčne klavzule po drugem odstavku prejšnjega člena onemogoča pridobitev zaslužka, primerljivega delavčevi prejšnji plači, mu mora delodajalec za ves čas spoštovanja prepovedi mesečno izplačevati denarno nadomestilo.
(2) Denarno nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule se mora določiti s pogodbo o zaposlitvi in znaša mesečno najmanj tretjino povprečne mesečne plače delavca v zadnjih treh mesecih pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi.
(3) Če se denarno nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule ne določi s pogodbo o zaposlitvi, konkurenčna klavzula ne velja.

40. člen

(prenehanje konkurenčne klavzule)

(1) Delodajalec in delavec se lahko sporazumno dogovorita o prenehanju veljavnosti konkurenčne klavzule.
(2) Če delavec odpove pogodbo o zaposlitvi, ker je delodajalec huje kršil določila pogodbe o zaposlitvi, konkurenčna klavzula preneha veljati, če delavec v roku enega meseca od dneva prenehanja pogodbe o zaposlitvi prejšnjemu delodajalcu pisno izjavi, da ni vezan s konkurenčno klavzulo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
barbara1
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Feb, 2006 17:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Feb 2006 11:45
Prispevkov: 40

strinjam se z jadranom - če nimate določenega denarnega nadomestila za čas trajanja konkurenčne klavzule, potem lahko opravljate vse dejavnosti in delodajalec z morebitnim zahtevkom za uveljavitev v pogodbi določene odškodnine zoper vas ne bi uspel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Gospodarsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu