Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  izvršba kljub stečaju
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
danijel26
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Mar, 2010 22:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 20:52
Prispevkov: 10

27.11.2003 sem opravil stečaj kot s.p.Ker nisem imel premoženja se je le ta začel in končal.V stečajno maso sem prijavil tudi dolg do PBS iz leta 2000 ki sem ga najel kot civilna oseba.Sedaj mi PBS grozi z rubežem ,češ da sem dolg vseeno dolžan poravnati ,saj imajo pravnomočni sklep o izvršbi na dani znesek.Predlog za izvršbo so vložili na sodišče še pred stečajem,to je 27.06.2003.Izvršitelj vstrajno trdi da s.p. in fizična oseba nista isto in da tako dolg izhaja iz fizične osebe.Moje mnenje je da se z stečajem ugotavlja vso premoženje ,torej tudi fizično,kar pomeni da se je tudi ta dolg zbrisal saj se PBS ni prijavil v stečajno maso.Kaj naj naredim??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Mar, 2010 14:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Ste vložili samo predlog za stečaj s.p-ja ali tudi za stečaj fizične osebe? Ali ste zaprosili za odpust obveznosti? V postopkih osebnega stečaja obveznosti namreč ne prenehajo same po sebi, pač pa le v primeru uspešnega postopka odpusta obveznosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danijel26
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Mar, 2010 22:38  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 20:52
Prispevkov: 10

Leta 2003 še ni bilo stečaja fizične osebe.V sodnem sklepu je ugotovljeno da kot fizična oseba nimam premoženja.Kot zasebnik namreč jamčim z svojim premoženjem.Zanimivo da so ostale pravne osebe ki so tudi navedene v stečaju dolg odpisale brez težav ,le PBS ga noče.Še nekaj,s.p. in fizična oseba sta enaka davčna številka,tako da kredita ne more najeti samo ena oseba(npr. fizična)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Mar, 2010 23:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Spregledala sem letnico stečaja, se opravičujem.

Drži, da imata s.p. in fizična oseba isto davčno številko, a to še zdaleč ne pomeni, da je premoženje (aktiva in pasiva) s.p.-ja identično premoženju fizične osebe. Fizična oseba ima lahko premoženje (recimo nepremičnino), ki ne spada v osnovna sredstva s.p.-ja in je rubež tega premoženja v izvršbi mogoč samo, če izvršba iz sredstev s.p.-ja ni mogoča. Smiselno enako velja za pasivo, torej za dolgove.

Obveznosti, ki nastanejo iz poslovanja s.p.-ja (ne pa morebiti vse obveznosti fizične osebe, ki je nosilec s.p.-ja) prenehajo s stečajem s.p.-ja in sicer po samem zakonu. Če bi vas kdo torej tožil za plačilo obveznosti, ki ste jih ustvarili kot s.p., bi sodišče tak zahtevek zavrnilo, ker je neutemeljen. Obveznosti, ki so nastale izven dejavnosti, torej obveznosti prevzete kot fizična oseba pa s stečajem niso prenehale. Če bi vaša razlaga držala, bi prišlo namreč do situacij, da bi prenehale tudi terjatve po npr. računih za elektriko (za potrebe gospodinjstva), ki bi se glasili na vaše ime.

Če ste "prijavili" terjatev PBS, to ne pomeni, da je s.p. postal dolžnik, s tem ste kvečjemu izkazali, da nimate premoženja kot fizična oseba, da bi dolg poplačaili.

Obveznosti fizične osebe celo s stečajem fizične osebe ne prenehajo ampak prenehajo šele z odpustom obveznosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danijel26
PrispevekObjavljeno: Čet 25 Mar, 2010 12:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 20:52
Prispevkov: 10

Pravkar sem se pogovarjal z sodnikom ,ki mi je zagotovil ,da je izterjava neupravičena.Namreč ,iz izpiskov porebe sredstev je razvidno ,da so bila sredstva porabljena za poslovanje podjetja,to je s.p.Ne glede na to ,da piše na pogodbi z PBS fizično ime se dolg iz poslovanja izbriše.Predlagal mi je naj vložim obnovo postopka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 25 Mar, 2010 12:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Zdaj mi pa spreminjate predpostavke vašega vprašanja.

Ste prepričani, da niste zamudili roka za obnovo postopka? Ta je namreč 30 dni od nastopa pravnorelevantnega dejstva. Če nameravate sklep o izvršbi izpodbijati na podlagi pravnomočnega sklepa o zaključku stečaja, je rok za to izpodbijanje 30 dni od pravnomočnosti sklepa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danijel26
PrispevekObjavljeno: Čet 25 Mar, 2010 18:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 20:52
Prispevkov: 10

Se vam opravičujem.Sedaj sem dobil 5 mnenj,in prav vsa se razlikujejo(3 odvetniška in 2 sodniška).Kot kaže sem pač prepuščen svoji iznajdlivosti in seveda debelosti denarnice ,katero odvetniško pisarno najeti(ena mi namreč garantira ,da dolga ne rabim plačati).Se mi pa vseeno zdi da bi lahko takšne zadeve neprimerno bolj elegantno reševali ,če bančniki nebi namerno zavlačevali in nabirali obresti.Mene osebno nihče ni opomnil ali opozoril ,da imam dolg.Čez sedem let se ti pa pojavi rubežnik ,ki ti bi želel izprazniti hišo.Seveda se je dolg v sedmih letih skoraj podeseteril z vsemi stroški vred.O kakšnem odpisu obresti seveda ni niti govora.No potem pa od mene pričakujejo da bom dolg brez besed poplačal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mika
PrispevekObjavljeno: Čet 25 Mar, 2010 20:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2005 19:01
Prispevkov: 478

Spoštovani danijel.
Nekaj ne razumem pa mi prosim povej. Kako naj bi ti prišel rubežnik,potem je ta izvržba že pravnomočna, in če je pravnomočna se ve kako in kaj ti lahko rubi, in do katere vrednosti. Se pravi če je med tem znesek obresti dosegel glavnico, pred novelo zakona je že ustavljen tek obresti. To velja tudi za obresti os stroškov. Zato bi mogoče mogel bolj definirati od gdaj je tvoj dolg, gdaj si prejel sklep, kako ti je bil vročen, mogoče bi lahko na podlagi tega lahko dosegel obnovo postopka.
Sam si pripomnil, da nisi bil obveščen o dolgu. Se pravi, da nisi mogel ugovarjati v postopku izvršbe.
Potem moraš ugotoviti ali te PBS terja kot s.p ali fizično osebo . Zakaj to pravim . zato ker če dolg izvira iz dejavnosti je drugačni zastaralni rok.
Mogoče bi lahko vsaj dela sklepa napisal, najbrž ti ga je rubežnik vroćil ,ko je prišel na rubež.
Ali kakrkoli bolj konkretnega.
lp
Mika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danijel26
PrispevekObjavljeno: Pet 26 Mar, 2010 14:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 20:52
Prispevkov: 10

Torej od začetka.Leta 2000 sem kupil gostinski lokal ,ki je bil,kot se je kasneje izkazalo,dvakrat prodan.Zgubil sem takratnih 130.000 dem.Žal sem še pred tem ta lokal renoviral z sredstvi ,ki sem jih kot kredit dobil na PBS.Za pridobitev kredita sem moral odpreti trr,iz katerega izhaja omenjeni dolg v višini 71.000 takratnih sit.Zato sem sprožil stečaj,ker sem ostal brez vsega in je to bila najboljša opcija.Kredita mi PBS nikoli ni terjal(vsaj do danes ne),sedaj me terja PBS samo za dolg iz trr,ki sedaj znaša 2800 €.Izvršitelj mi je vročil praedlog za izdajo sklepa o izvršbi z datumom 27.06.2003.To je vse kar sem prejel.Med letom 2003 in 2008 sem bil sam namreč v tujini,in sam nobenega sklepa nisem prejel.Se je pa takrat štelo za vročeno tudi če ti je poštar kuverto vrgel v nabiralnik.Na samem predlogu ni žiga pravnomočnosti.Moj stečaj s.p. se ja začel in končal 3 mesece pozneje(po predlogu o izvršbi) toje 27.11.2003V stečaju je navedeno da sem v pravdi zaradi 2× prodanega lokala in da kot fizična oseba nimam premoženja.Upam da bo vsaj nekaj pomagalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mika
PrispevekObjavljeno: Pet 26 Mar, 2010 14:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2005 19:01
Prispevkov: 478

Ne glede na vse vam banka sedaj lahko največ terja 144000,00 sit (glavnica +obresti) z stroški in obresti od istih.Banka je v triletnem roku vložila izvršbo , in ker niste prejeli sklepa je postala pravnomočna. Mislim ,da obstaja ena UO o takšni vročitvi na podlagi katere lahko zahtevate obnovo postopka,vendar je vprašljivo kaj boste z tem dosegli.
Po zakonu kateri je veljal do spremembe Oz oziroma njegove novele vam zzo tečejo samo do višine glavnice in nič več.Za stroške izvršbe pa ta omejitev ne velja( datum nastanka stroškov je datum vložitve izvršbe)
Prav tako stroške izvršitelja morate poplačati . Vseeno mi se zdi malo preveč zahteva izvršitelj po takem znesku.
Podstavite ga pred dejstva in prosite izračun terjatve. Če ne vložite ugovor po izsteku roka v katerem obrazložite dejansko stanje omenite tudi to , da ste bili v stečaju. Potem pa počakajte na sklep sodišča.
Lp
Mika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danijel26
PrispevekObjavljeno: Pet 26 Mar, 2010 15:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 20:52
Prispevkov: 10

Hvala za odgovor.Še ena malenkost,pravkar sem preveril in ugotovil da mi je durs po stečaju brisal tudi dolgove ki sem jih imel kot fizična oseba.Pravtako ni bilo nobene izvršbe s strani NKBM kjer sem imel svoj osnovni trr v tistem času ,pa je tam tudi ostal dolg(sem jim tako kot vsem upnikom poslal kopijo stečaja).
To pa je izvleček članka v reviji moje delo:
Samostojni podjetnik kot fizična oseba

Glede na to, da podjetnik za obveznosti iz poslovanja odgovarja z vsem svojim premoženjem in da v stečajno maso gre tudi njegovo osebno premoženje, uvedba stečaja zoper samostojnega podjetnika ima učinek tudi na izvršilne postopke, ki se vodijo zoper podjetnika kot fizično osebo. Klub temu stečaj samostojnega podjetnika, čeprav je ta fizična oseba, ne pomeni, da je v našem pravu mogoč osebni stečaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mika
PrispevekObjavljeno: Pet 26 Mar, 2010 15:12  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2005 19:01
Prispevkov: 478

Ugovor po izsteku roka z obrazložitvijo in vsemi podatki o stečeju. V primeru če so bili obveščeni o stečaju in niso priglasili terjatev ne bo nič iz tega.
lp
Mika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
danijel26
PrispevekObjavljeno: Pet 26 Mar, 2010 15:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2009 20:52
Prispevkov: 10

Pravkar sem klical izvršitelja in mu poskušal povedati,kar ste napisali.Se mi je samo smejal in dejal ,da on ne rabi čisto nič in da njega ne zanima drugo kot da ima pravnomočno izvršbo in da če mi ni kaj prav ,mi bo jutri prišel izpraznit stanovanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mika
PrispevekObjavljeno: Pet 26 Mar, 2010 16:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2005 19:01
Prispevkov: 478

Ne to ni res.
Napišite ugovor po izsteku roka, ga takoj pošljite ali vložite na sodišče. Obenem ga obvestite o tem in prav tako ga prijavite zbornici izršiteljev in Mp. Tudi o tem ga obvestite, da ste se pritožili na njegovo ravnanje na Mp.
V primeru, da vašem ugovoru bo ugodeno vam bo mogel poplačati vse stroške. Še enkrat vam povem , da vam je dolžan posredovati izračun terjatve, kar ga opozorite pisno, prav tako ga opozroite, da krši ustavno odločbo in zakonodajo.
Lahko ga tudi javvno diskreditirate ker dela protizakonito.
V prineru ko je vloženo zakonito pravno sredstvo, kar ugovor po izsteku roka je , ge dolžan počakati na sklep.

lp
Mika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu