Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Pripravništvo, dopust (regres), odpoved pogodbe
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
neznan
PrispevekObjavljeno: Pet 25 Mar, 2005 10:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 17:59
Prispevkov: 94

Zanima me naslednje:

1. Ali je pripravništvo obvezno (v gospodarstvu in v javnem izobraževalnem zavodu), če nimaš formalnih delovnih izkušenj (delovne dobe), si pa delal v času študija različna dela kot študent?

2. Ali imaš kot pripravnik (pogodba za določen čas) pravico do dopusta in regresa oz. pa ali si do tega upravičen šele po preteku določenega časa zaposlitve (6 mesecev), kot pravijo nekateri? V bistvu me zanima pravica do dopusta (celotnega oz. sorazmernega deleža) in regresa v primeru, če se zaposliš npr. 1.5. oz. če se zaposliš npr. 1.9.? Regres podjetje izplačuje junija ali julija.

3. Ali lahko delavec kadarkoli odpove pogodbo za določen čas (tako pogodbo za pripravništvo kot tudi sicer "normalno" pogodbo za določen čas)? Kolikšen je v tem primeru odpovedni rok, če v pogodbi ni naveden?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirijamp
PrispevekObjavljeno: Pet 25 Mar, 2005 18:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Feb 2005 10:33
Prispevkov: 342

1. Pripravništvo ni več obvezno, če ni urejeno v kolektivni pogodbi dejavnosti ali posebnem zakonu. Kljub temu pa se lahko delodajalec in delavec, upoštevajoč pogodbeno svobodo, vseeno lahko dogovorita o pripravništvu. Ugotoviti morate najprej katera kolektivna pogodba velja za dejavnost, ki jo opravljate.

2.Kot pripravnik imate pravico tako do dopusta kot do regresa, s tem, da lahko pridobite pravico do dopusta šele po neprekinjenem 6 mesečnem delu. 161. člen ZDR natančno določa, da delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.
V kolikor v koledarskem letu, v katerem ste sklenili delovno razmerje, niste pridobili pravice do celotnega letnega dopusta, imate pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela.
Ko pripravnik dobi pravico do izrabe celotnega dopusta, pridobi tudi pravico do regresa. V kolikor se zaposlite 1.05. boste prejeli regres 1.11. Vam torej podjetje, kljub temu, da bo vsem ostalim delavcem izplačalo regres v mesecu juniju, ne bo izplačalo, ampak ga vam bo, kot je bilo že rečeno, ko vam poteče čas 6 mesecev.V kolikor bi se zaposlili 01.09. bi bili od 1.09. do 31. 12. upravičeni do izrabe sorazmernega dopusta ( torej vsak mesec po 1/12) in zato tudi do sorazmernega regresa ( ki vam bi bil verjetno izplačan proti koncu leta). V naslednjem letu pa bi normalno v mesecu juniju prejeli regres za celotno leto ( podpogojem, da boste pri istem delodajalcu zaposleni tudi v prihodnjem letu).

3. Pogodba o zaposlitvi za določen čas preneha s potekom časa ali razloga za katerega je sklenjena. Posebni odpovedni roki za pododbo o zaposlitvi za določen čas niso določeni. Določba 123. člen določa, da v času trajanja pripravništva delodajalec pripravniku ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali v primeru uvedbe postopka za prenehanje delodajalca ali prisilne poravnave.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
neznan
PrispevekObjavljeno: Pet 25 Mar, 2005 19:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2005 17:59
Prispevkov: 94

Hvala za izčrpen odgovor, vendar mi je še vedno ostala ena zadeva nekoliko nejasna. Zanima me, ali lahko delavec predčasno odpove pogodbo za določen čas (recimo, da si je našel boljšo službo)? Kaj pa pripravnik, ki ima pogodbo o pripravništvu za določen čas? Bral sem nekje, da lahko delavec brez obrazložitve kadarkoli odpove pogodbo o zaposlitvi, mene pa zanima, če to velja tudio za pogodbe za določen čas.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirijamp
PrispevekObjavljeno: Pet 25 Mar, 2005 19:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Feb 2005 10:33
Prispevkov: 342

92. člen ZDR določa minimalne odpovedne roke in sicer, če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok 30 dni. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 150 dni.

Isto velja za pripravnika, vendar je potem vprašanje, ali se mu všteje čas pri delodajalcu za opravljeno pripravništvo ali ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu