Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  pogoji za pridobitev telefonskih izpiskov
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
jaycuttler
PrispevekObjavljeno: Pet 20 Sep, 2013 11:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2013 11:02
Prispevkov: 10

zanima me pod kaksnimi pogoji oziroma dokaznimi standardi lahko policija pridobi tvoje podatke o telefonskih pogovorih ter sms sporocilih ter kdaj se to lahko uporabi kot dokaz zoper tebe?

pa zanima me, ce je poskus goljufije kazniv v primeru, da je ostalo samo pri poizkusu ter kaksna je kazen?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Pet 20 Sep, 2013 12:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 496

Dokazni standard so razlogi za sum (ko gre zgolj za podatke o komunikaciji).
Ti dokazi se lahko zoper tebe uporabijo, če so zakonito pridobljeni.

Poskus kd je kazniv, če za izvršeno kd zakon predpisuje kazen treh let ali več, ali če zakon sam predpisuje kaznivost poskusa.

Kazen v primeru poskusa je enaka, lahko pa je milejša kot za izvršeno kd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jaycuttler
PrispevekObjavljeno: Sob 21 Sep, 2013 3:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2013 11:02
Prispevkov: 10

Kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.

3) Če je z dejanjem iz prvega odstavka tega člena povzročena majhna premoženjska škoda in je šlo storilcu za to, da pridobi majhno premoženjsko korist, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.V primeru goljufije v 3. odstavku piše, da če je pridobljena majhna premoženjska korist se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom enega leta
sedaj me pa zanima konkretno kako je v zvezi, če ostane samo pri poskusu goljufije, kjer je šlo storilcu za majhno korist vendar je dejansko ni pridobil ampak je ostalo samo pri poizkusu pridobitve te koristi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Sob 21 Sep, 2013 17:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 496

Konkretno je odvisno od primera.

Če je šlo za primer iz tretjega odstavka, potem je zagrožena kazen do enega leta. Če je dejanje ostalo pri poskusu, potem se lahko kaznuje z zaporom do enega leta, ali mileje. Praviloma se torej za poskus kaznuje mileje.

Kakšna pa bo kazen v konkretnem primeru je, kot rečeno, odvisno od okoliščin primera.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jaycuttler
PrispevekObjavljeno: Sre 25 Sep, 2013 21:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2013 11:02
Prispevkov: 10

Ja samo v zakoniku pise, da je poskus kazniv, ce je predpisana kazen zapora 3 leta ali vec, v primeru 211.clena 3.odstavka pa je predpisana kazen do enega leta, je potem poskus kazniv ? Oziroma, ali se poskus navezuje na temeljno dejanje, kjer je kazen 3 leta zapora?

Oziroma, kdaj se steje, da naklepno dejanje goljufije ni dokoncano in se smatra za poizkus? Takrat, kadar ni izrazen namen ali ko ni pridobljena korist, sprasujem za manjsko premozenjsko korist?

Pa se zanima me sledece, kje v zakonu je predpisano pod kaksnimi razlogi ti lahko preverjajo vsebino SMS sporocil ter bancne vloge na racunu? So dovolj razlogi za sum ter za kaksna kazniva dejanja lahko to opravijo?

Kaksna je razlika med razlogi za sum ter utemeljenimi razlogi za sum, vecja stopnja verjetnosti ampak kaj to pomeni v praksi? zasezeni predmeti pri preiskavi, obvestila pric, kaksni morajo biti dokazi?

Hvala za info
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Sre 25 Sep, 2013 22:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 496

Poskus je kazniv samo, če tebi očitano dejanje nosi več kot tri leta zagrožene kazni. Poskus se torej navezuje direktno na tvoje dejanje.

Glede na sodno prakso tu: http://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/vrhovno_sodisce_rs/23232/ je za dokončanje kd potrebna pridobitev premoženjske koristi. Če torej ni bila pridobljena: poskus. Čeprav tega nisem preverjal v komentarju...

Pomembno je tudi, da se je prvotni naklep nanašal na pridobitev prav majhne premoženjske koristi. Če si je storilec prizadeval dobiti "kolikor se pač le da", ne pa "zgolj majhne premoženjske koristi", potem ne gre za primer iz 3. odstavka.

Če prav vem, se smsi za nazaj ne hranijo. Prestrezanje smsjev ureja poglavje prikritih preiskovalnih ukrepov v zkp. Za vpogled v vsebino komunikacije je dokazni standard utemeljeni razlogi za sum.

Za vpogled kronologije komunikacije (ne vsebine!) so potrebni razlogi za sum. Kronologija predstavlja kdaj je bil sms poslan na katero številko in podobno, ne pa kaj je pisalo.

Glede nabora kd za katera pridejo ppu v upoštev glej zkp.

Razlika med standardoma je v stopnji verjetnosti. V praksi se to kaže kot ali količina dokazov in/ali kakovost dokazov. Ni forumule, ampak vrednotenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu