Avtor Sporočilo
<  Upravno pravo  ~  Kdaj pravnomočnost sklepa zoper katerega ni pritožbe?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
stadion
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Okt, 2014 21:12  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2007 15:13
Prispevkov: 212

Procesni sklep prvostopenjskega organa v pravnem pouku pravi:
"Zoper sklep po 258. členu ZUP pritožba ni dovoljena.

V nadaljevanju ZUP pravi:
"Sklepe, zoper katere ni dovoljena pritožba, lahko izpodbijajo prizadete osebe v pritožbi zoper odločbo razen, če je pritožba zoper sklep s tem zakonom izključena."


Moje vprašanje je:

Kdaj takšen sklep postane pravnomočen? Ali postane pravnomočen s tem, če se stranka ne pritoži zoper končno odločbo?

Gre se za naslednji primer:

Za stranko, na željo katero je bil uveden upravni postopek, je bila na prvi stopnji izdana za njo ugodilna odločba. Vendar tekom postopka na prvi stopnji, je prvostopenjski organ izdal sklep o tem, da se v tem postopku prizna položaj stranskega udeleženca tudi drugi osebi. Čeprav pritožba ni bila dovoljena, je stranka vseeno pisala neke ugovore v zvezi s tem. Ne glede na vse, postopek je tekel dalje in po treh mesecih je bila na prvi stopnji izdana odločba, ki je bila ugodna za stranko, ni bila pa ugodna za stranko z interesom. Glavna stranka se zoper svojo ugodilno odločbo ni pritožila, stranka z interesom pa se je, saj se s tako odločbo ni strinjala. Stranka z interesom je na drugi stopnji s svojo pritožbo uspela tako, da je bila odločba prve stopnje za glavno stranko odpravljena ter hkrati njena zahteva zavrnjena.

Stranka je na račun odprave in ugoditve pritožbe "popizdila", ter sprožila zoper drugostopenjsko odločbo upravni spor. Sedaj se stranka po novem v upravnem sporu pritožuje še čez to, zakaj je bil stranki z interesom priznan status stranke.

Zaradi tega je na mestu sedaj vprašanje, ki ga sem ga zastavil zgoraj. Kdaj je bil sklep prvostopenjskega organa pravnomočen (če je sploh bil)? Kot izhaja iz drugostopenjske odločbe, se drugostopenjski organ v svoji odločbi o statusu stranke z interesom sploh ni ukvarjal, saj je reševal le pritožbo stranke z interesom in še to v okviru pritožbenih navedb.

Ali glavna stranka zdaj upravičeno izpodbija drugostopenjsko odločbo s tem, ker se v upravnem sporu ne strinja s sklepom organa prve stopnje?

Kako mnenje bo dobrodošlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jezdec00
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Okt, 2014 16:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Nov 2012 0:39
Prispevkov: 1281

Ne razumem povsem, ampak če gre za stranskega udeleženca, mora ta izkazat interes za vstop v postopek. Pri tvoji situaciji je morbit problem že, ker so ga kar spustili v postopek, ker v štartu ni imel pravnega interesa, morbit ga ima pa zdej naknadno navkljub temu, da so ga nezakonito spustili v postopek. Kar se tiče sklepov so "pravnomočni" takoj, ampak kadar ni pritožbe so ponavadi sklepi v zvezi z vodenjem postopka in torej veljajo takoj ko so izdani/razglašeni oziroma ko se sklep naznani tistemu, ki se ga tiče. Pritožba zoper tak sklep pa je možna samo v pritožbi zoper končno odločitev, ko pač ugovarjaš kršitev materialnega in tudi procesnega prava. Tu je potlej sicer verjetno še vprašanje, s kakšnim ugovorom razen postopkovnega sploh lahko uspe nekdo, ki je stranski udeleženec v postopku, ampak govorim bolj na pamet, ker ne vem, na kaj se vse tole tvoje nanaša - še vedno tiste težave z nekim društvom al kaj je že bilo v igri? U glavnem v vsakem primeru lahko sedaj to dokončno odločbo v upravnem sporu izpodbijata obe stranki, če se z odločitvijo ne strinjata.

_________________
Odjezdil na daljše počitnice
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stadion
PrispevekObjavljeno: Čet 23 Okt, 2014 11:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2007 15:13
Prispevkov: 212

Prva stopnja mi je tak status priznala s sklepom. Po 258. členu zup pritožbe ni bila, je bila pa možna skupaj s pritožbo zoper odločbo

Ker je bila odločba za glavno stranko pozitivna, zame pa negativna, sem se zoper njo pritožil samo jaz. S pritožbo sem na drugi stopnji uspel in glavna stranka je dobila odpravljeno odločbo.

Zdaj glavna stranka toži na upr. sodišču in se pritožuje zakaj sem sploh bil stranka. Češ da bi moral organ druge stopnje (četudi ni bilo pritožbe zoper sklep) po uradni dolžnosti paziti na pravilno uporabo materialnega prava, in bi moralo pritožbo zavreči takoj ko bi ugotovilo, da prvostopenjski organ ni uporabil materialnega prava pravilno ko mi je priznal status stranke.

Jaz se sprašujem, če so njegovi ugovori utemeljeni, glede na to da sem bil edini ki je napisal pritožbo proti odločbi kot taki. On pritožbe zoper sklep ni podal, niti ni očital nepravilne uporabe materialnega prava. Vse kar je napisal je samo odgovor na mojo pritožbo. Tega je napisal v roku ki mu ga je določil organ prve stopnje (8-15 dni). Odgovor na pritožbo je glavna stranka nazaj poslala 8 dni po tem ko se je rok za pritožbo že iztekel.

Ministrstvo trdi (kot odgovor na tožbo) da se je v zvezi s pritožbo ukvarjalo samo s tistimi stvarmi, k jih je v pritožbi navedla stranka z interesom, po uradni dolžnosti pa samo s tistmi stvari, k so določene po 2. odstavku 237. člena ZUP.

Kdo ima tukaj prav?

Jaz kot stranka interesom se itak sprašujem samo o tem kaj se bo zgodilo s tem sklepom s katerim sem bil priznan za stranko in če je postal pravnomočen. Ker če je res pravnomočen, potem ne vem kako bi imelo sodišče pravico v svojem sodnem postopku reševati vprašanje zakonitosti sklepa, zoper katerega se ni nihče pritožil in je "ugibam" v sodnem postopku pravnomočen akt.

p.s. - glavno stranko že od prve stopenje dalje zastopa odvetnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Upravno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu