Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  Plačilo preživnine pri osebnem stečaju???
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
robson
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Jan, 2009 22:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Jan 2009 21:54
Prispevkov: 2

Zanima me kako je z plačilom preživnine pri osebnem stečaju??

Jaz pa imam eno vrašanje iz področja osebnega stečaja!
Moja prijatelica ima dva otroka in njun oče njen bivši može je preneho plačevati preživnine pred 2 mescema, sedaj pa je prijavil osebni stečaj!!
Zanima me a se more sedaj ona obrnit na stečajnega upravitelja ali kam drugam?
In ali bo morala čakati na preživnine do konca stečajnega postopka in ali bo dobila samo del preževnine ki jo določilo sodišče?
Njen bivši mož ima pa redno zaposlitev in reden dohodek!!

hvaležen za vsak odgovor in nasvet

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muzo
PrispevekObjavljeno: Sob 10 Jan, 2009 13:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2008 13:02
Prispevkov: 748
Kraj: goriška

glede preživnine se ne spremeni nič delodajalec jo je še naprej dolžan trgati od plače delavcu(bivšemu možu Upravičenke) ne glede na to da je delavec v postopku osebnega stečaja ker je preživnina izvzeta iz postopka.
v sklepu o izterjavi stalnih prejemkov(plače)je jasno napisano da je preživnina izvzeta iz izterjave in jo še zmeraj trga in izplačuje delodajalec od plače delavca,vse to tudi jasno piše v zakonu ZFPPIPP v 3.odstavku 389. člena in v zZFPPIPP V 4. odstavku 389. člena,kjer se mora upoštevati drugi in tretji odstavek 102.člena Zakona o izvršbi in zavarovanju.. TO VELJA ZA REDNE MESEČNE OBROKE PREŽIVNINE.
V kolikor ima delavec za PLAČEVATI TUDI ZAOSTANE OBROKE PREZIVNINE PREŽIVNINA ZA NAZAJ SE UPORABLJA ZAKON ZFPPIPP V 1. ODSTAVKU 390 ČLENA.KAR POMENI DA VAM TA DEL ZAOSTANE PREŽIVNINE IZPLAČUJE STEČAJNI UPRAVITEL IZ STEČAJNE MASE FIDUCIARNEGA RAČUNA.ČE SE V NJEM NABERE KAJ FINANČNIH SREDSTEV. V TEM DELU JE PREŽIVNINA PREDNOSTNA TERJATEV IN BO PRVA POPLAČANA.VI MORATE ZA TA DEL TRJATEV PRIJAVITI STEČAJNEMU UPRAVITELJU VAŠO TRJATEV.
ZA TA DVA MESECA KO VAM JO NI IZPLAČAL KER SE JE IZGOVORIL DA JE V OSEBNEM STEČAJU PA JE ODGOVOREN :
CE VAM JE PREJ IZPLAČEVAL SAM OSEBNO NA ROKO ALI Z NAKAZILOM NA VAŠ RAČUN JE ODGOVOREN KAZENSKO VAŠ BIVŠI MOŽ,
ČE VAM JE PREJ IZPLAČEVAL NJEGOV DELODAJALEC Z ODTEGLJAJEM OD PLAČE JE ODGOVOREN DELODAJALEC KAZENSKO IN MATERJALNO (na sodišču lahko vložite predlog za izvržbo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muzo
PrispevekObjavljeno: Sob 10 Jan, 2009 13:24  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2008 13:02
Prispevkov: 748
Kraj: goriška

še nekaj.
stečajnega upravitelja zaprosite da vam pošlje kopijo sklepa o izterjavi stalnih prejemkov ki jo je prejel delodajalec in tam vse piše točno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robson
PrispevekObjavljeno: Pon 12 Jan, 2009 15:45  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Jan 2009 21:54
Prispevkov: 2

Najprej bi se rad zahvalil za tvojo pomoč!!

problem pa je ta da do 3 mescev nazaj je on plačeval na roko njej preživnino ki je bila sodno določen, sedaj pa ko tega ni več počel pa je prijatelica dala zahtevek da se mu trga direkt od plače in je dobila v petek zavrnjeno odločbo z pojasnilom da se mu nemore:
da je sodišče ugotovilo prekinitv postopka izvržbe po 1 odstavku 132 člena v zvezi z čenom 383 ZFPPIPP-a!
Ta postopek je ona prej vložla na okrajnem sodišču v šmarjah, postopek za osebni stečaj pa vodi sodišče v celju, ali naj ponovno vloži zahtevek na sodiščeu v celju????
meni se zdi da bi naj to naredila ampak jaz nisem pravnik in se ne spoznam na te stvari, zato bi proso za vašo pomoč!!

Danes pa je šla do stečajnega in mu povedala kak pa kaj, on pa ji je reko da to on nič nemore pomagat!! da on nič neve!! ???
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muzo
PrispevekObjavljeno: Pon 12 Jan, 2009 17:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2008 13:02
Prispevkov: 748
Kraj: goriška

zanima me kdo je zavrnil zahtevo da se mu trga direkt od plače?Če je to delodajalec ga nemudoma prijavite tožilstvu in policiji ker je kazensko odgovoren. zaradi oviranja izplačevanja preživnine. Vpostopku osebnega stečaja je lepo napisano da se smiselno uporablja 102. člen zakona o izvršbi in zavarovanju v drugem in tretjem odstavku

(Omejitve izvršbe)

Na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslova začasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči:
1. za denarne terjatve, razen za terjatve, navedene v 2. točki tega odstavka, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja druge osebe, pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za dolžnika in njegove družinske člane oziroma osebe, ki jih je dolžan po zakonu preživljati po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči;
2. za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini dveh tretjin minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja druge osebe, pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za dolžnika in njegove družinske člane oziroma osebe, ki jih je dolžan po zakonu preživljati po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo za dodelitev denarne socialne pomoči.
Na prejemke vojnih in mirovnih vojaških invalidov iz naslova invalidnine, ortopedskega dodatka in invalidskega dodatka je mogoče seči z izvršbo samo za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, in sicer do polovice teh prejemkov.
Na prejemke iz pogodbe o dosmrtnem preživljanju in dosmrtni renti ter na prejemke iz pogodbe o življenjskem zavarovanju je mogoče seči z izvršbo le toliko, kolikor presegajo stalno najvišjo socialno dajatev po zakonu, ki ureja socialno varstvene dajatve.

Pri preživnini za nazaj se pa poplačuje iz stečajne mase pri stečajnemu upravitelju zato priporočam da takoj vložite izvršbo za tiste mesece ko niste dobili plačane preživnine, ko dobiste sklep od sodišča ga pošljete stečajnemu upravitelju kjer boste prednostno poplačani.
V kolikor nimate sredstev za preživljanje ali ste brezposelni dobiste na sodišču vlogo za oprostitev plačila sodne takse za izvršbo.
ŠE ENKRAT VAM SVETUJEM DA POKLIČETE DELODAJALCA KJER DELA VAŠ BIVŠI IN MU JASNO IN GLASNO POVEJTE DA JE TREBA SKLEPE SODIŠČ BRATI DO KONCA IN DA JE V SKLEPU O IZTERJAVI STALNIH PREJEMKOV LEPO DNAPISANO DA JE PREŽIVNINA IZVZETA IZ IZTERJAVE V POSTOPKU OSEBNEGA STEČAJA.ZAGROZITE MU DA U KOLIKOR NE ZNA BRATI SKLEPOV SODIŠČ NAJ SI NAJAME PRAVNIKA DA MU BO SKLEP RAŽLOŽIL KER JE KOT PODJETNIK DOLŽAN POZNATI ZAKONE IN JIH IZVAJATI.U KOLIKOR SE NE BOSTE DOGOVORILI KOT SEM VAM ŽE NAPISAL GA NEMUDOMA PRIJAVITE TOŽILSTVU IN POLICIJI.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bushka0
PrispevekObjavljeno: Ned 05 Jun, 2016 10:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2013 15:21
Prispevkov: 21

Zdravo,

Prosim,če mi lahko nekdo svetuje pr omenjeni zadevi in sicer prejela sem sklep o ustavitvi izvršbe na računu pri organizaciji za plačilni promet in sicer se ta ustavi, ker dolžnik v enem letu ni prejel nobenega priliva in da nima nobenega TRR-ja več, saj je dolžnik prijavil osebni stečaj.

Ko gledam po AJPESU, da bi lahko prijavila zapadlo preživnino v stečajno maso, ga nikjer ni.. kako lahko pridem do podatkov o stečaju? In kaj moram paziti.. ali dam izvršbo, ki že poteka na odlog ali prijavim zadevo v stečajno maso.. se mi lahko izvršba na okrajnem ustavi, glede na to, da nimam na kaj predlagati novo izvršilno sredstvo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Yacka
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Jun, 2016 12:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Feb 2009 15:24
Prispevkov: 150

Podatke o stečaju najdeš tule http://www.ajpes.si/eInsolv/ ali pa tule http://www.ajpes.si/eObjave/default.asp?s=51

Bi pa bilo smiselno razmisliti o razširitvi izvršbe, denimo na njegove premičnine. Osebni stečaj namreč na izvršbo ne vpliva. Seveda če ima kaj premičnega premoženja, ki bi se ga dalo zarubiti.

Je pa treba biti pazljiv, ko iščeš objave o osebnem stečaju in vpisati točno te kombinacije podatkov, ki jih sistem zahteva.

Je pa preživnina prednostna terjatev, ki je poplačana pred ostalimi upniki in se mu (če ne bo poplačana) v osebnem stečaju ne bo odpustila. Tako predlagam da podate prijavo v stečajno maso kot prednostno terjatev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu