Avtor |
Sporočilo |
< Kazensko pravo ~ Obtožnica |
 |
|
Objavljeno:
Pon 19 Sep, 2016 9:44
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Sep 2016 9:40
|
|
Kaj pomeni obtožnica?.Proti meni je spisana obtožnica kjer državna tožilka zahteva da me spoznajo za krivega napada na uradno osebo.
Kaj sledi?Kateri je naslednji korak?Njihov oziroma moj.Kaj naj storim?
Hvala za odgovor |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon 19 Sep, 2016 14:03
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
|
|
Vaš naslednji korak: pojdite do odvetnika.
Obtožnica je akt, ki ga tožilstvo vloži na sodišče, in na podlagi katerega se (poenostavljeno rečeno) začne kazenski postopek. (Kar je teklo pred tem je predkazenski postopek).
Obtožnico sodnik (predsednik kazenskega senata) preizkusi s procesnega vidika (če ima vse sestavine itd.). Če je v obtožnici predlagan pripor ali kaj takega, sodnik v tej fazi odloči tudi o tem. Sodišče vam obtožnico vroči, nakar imate 8 dni za podajo ugovora. Za ugovorne razloge si poglejte 276. in 277. člen ZKP; "nisem kriv" ni veljaven ugovorni razlog; ugovor se nanaša predvsem na procesne pomanjkljivosti, ne na dejansko stanje. Če je ugovoru ugodeno sodišče ali zavrne obtožnico ali jo vrne tožilstvu v dopolnitev, odvisno od pomanjkljivosti; če ugovoru ni ugodeno, se začne kazenski postopek. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon 19 Sep, 2016 17:22
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Sep 2016 9:40
|
|
8 dni od vročitve je poteklo,torej to pomeni da sem v kazenskem postopku.???Al kaj.??Za ugovor jre verjetno prpozno.Najbolje da se obrnem na odvetnika,kajneda? |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pon 19 Sep, 2016 17:49
|
|
|