Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  žalitve na facebooku
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
štefica cvek
PrispevekObjavljeno: Pon 10 Okt, 2016 20:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2016 20:01
Prispevkov: 2

Pozdravljeni, sem medicinska sestra v zasebni ambulanti. Pred kratkim me je pacient grdo obrekoval na facebooku. Napisal je da sem nesposobna, arogantna čarovnica in še več nesramnosti. Ni me poimenoval z imenom, je pa napisal točno ime ambulante in ker sem edina medicinska sestra tam, ni dvoma, da govori o meni. Ali je res, da nimam nobene možnosti na sodišču, ker ni navedel mojega imena?
Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 10 Okt, 2016 21:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1242

Kot prvo, kaznivo dejanje razžalitve ali obrekovanja se preganja na zasebno tožbo. Kar pomeni, da boste morali tožiti sami - ne pa državno tožilstvo. Kar je komplicirana stvar. Dokazati morate, kdo je storil kaznivo dejanje (ni samoumevno - v facebook profile lahko vdre tudi kdo tretji), da je bilo storjeno proti vam (torej, da lahko vsakdo s povprečnim znanjem in vedenjem identificira vas kot tarčo kaznivega dejanja), da je imel storilec naklep, da vas razžali ali o vas raznaša neresnične trditve ali raznaša trditve, da bi škodil vašemu dobremu imenu (tudi to ni samoumevno; samo dejstvo, da je nekdo nekaj napisal, ne pomeni, da je hote, da nastane prepovedana posledica, ki je sankcionirana po zakonu), ter da je bilo zaradi dejanja storilca vam nastala škoda, torej da ste bili razžaljeni ali da je nastala škoda vašemu dobremu imenu (tudi to ni samoumevno; sam zapis še ne nujno povzroči take škode). Tako, da odsotnost vaše poimenske identifikacije je še najmanjši problem.

Odvisno od vsebine zapisa, bi prišla v poštev tri kazniva dejanja:
razžalitev:
(1) Kdor koga razžali, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.
obrekovanje:
(1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
žaljiva obdolžitev:
(1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.

Glede na sodno prakso, ni za računat, da bi storilec šel "sedet", verjetno bi jo odnesel s pogojno kaznijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
štefica cvek
PrispevekObjavljeno: Tor 11 Okt, 2016 10:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2016 20:01
Prispevkov: 2

Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
minkamarinka
PrispevekObjavljeno: Tor 11 Okt, 2016 10:49  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Okt 2016 10:38
Prispevkov: 1

Pozdravljeni, imam zelo podoben primer kot štefica cvek, le da sem na provokacije na facebooku odgovoril s pismom. Ker ne uporabljam facebooka, sem ga v jezi poslal na mail vsem, ki so sodelovali v pogovoru na facebooku in še nekaj ljudem. Seveda sem na začetku pisma napisal ime osebe iz facebooka. Sedaj mi oseba, ki je mene javno blatila grozi, da me bo sodno preganjala zaradi razžalitve dobrega imena. Ali se lahko branim, da je ta oseba prva začela in da je bil moj odgovor le odgovor na provokacijo? V pismu sem napisal nekaj žaljivk.
Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 11 Okt, 2016 11:09  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1242

Sicer obstaja ta določba:

167. člen - KZ-1
Če je bil storilec kaznivega dejanja iz 158. do 162. in 166. člena tega zakonika izzvan z nedostojnim ali surovim ravnanjem oškodovanca ali se pred sodiščem opraviči oškodovancu ali pred sodiščem prekliče tisto, kar je trdil ali raznašal, mu sme sodišče kazen odpustiti.

vendar je veliko vprašanje, ali je objava na FB lahko klasificirana kot nedostojno ravnanje.


Zakonodaja je zastavljena tako, da prepoveduje odgovarjanje na provokacije oziroma da je edini dopustni odgovor na provokacijo (kolikor ta provokacija presega meje zakonsko dopustnega) iskanje sodnega varstva. Edina dopustna reakcija je silobran ali skrajna sila, vendar mora biti oboje storjeno za odvrnitev neposredne nevarnosti, kar pa pošiljanje elektronskega sporočila ne more biti.

V vašem primeru je vse odvisno od podrobnosti: kaj je bila vsebina osnovne objave na FB in kakšna je bila vsebina vašega odgovora. Enako kot v gornjem primeru vam bo oškodovanec moral dokazati naklep, da ga razžalite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu