Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  razveljavitev terjatev v osebnem stecaju
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
mamka.brsljanka
PrispevekObjavljeno: Čet 20 Okt, 2016 11:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Okt 2016 21:10
Prispevkov: 3

Spoštovani!

Če oseba v osebnem stečaju podpise uradni dokument, s katerim se zaveže, da bo polačala vse obveznosti (ne pove pa, da je že v osebnem stečaju in da tega ne more poravnati), zato da s tega naslova pridobi neko ugodnost, se to šteje za kaznivo dejanje, zaradi katerega se lahko osebni stečaj / odpis terjatev razveljavi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 20 Okt, 2016 13:22  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1371

Oseba, ki je v stečaju, nima poslovne sposobnosti in ne more podpisati nobenega dokumenta, s katerim bi se k čemurkoli zavezoval oziroma nima nobenega učinka, če ga stečajni upravitelj ne odobri.

Sicer pa je treba videti, ali so izpolnjeni zakonski znaki, da gre za kaznivo dejanje.

Goljufija
211. člen

(1) Kdor, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.

(6) Kdor, zato da bi drugega oškodoval, spravi koga z lažnim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(7) Pregon za dejanje iz petega in šestega odstavka tega člena se začne na predlog.


Samo dejstvo, da je nekomu nastala škoda, nikoli ni zadosti za obstoj kaznivega dejanja. Storilcu je treba dokazati naklep. Gre za dejansko vprašanje, in za vprašanje obstoja dokazov o storilčevem naklepu. Na pamet ne morem odgovoriti.

Če je storilec obsojen za kaznivo dejanje, potem seveda tudi pogoji za odpust obveznosti niso več izpolnjeni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mamka.brsljanka
PrispevekObjavljeno: Pet 21 Okt, 2016 9:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Okt 2016 21:10
Prispevkov: 3

Spostovani,

hvala za vas odgovor. Gre za najemnika, ki je podpisal aneks k najemni pogodbi, (ko je že bil v osebnem stečaju), s katerim se je zavezal, da bo poravnal do takrat neporavnana najemnine in ostale položnice, česar ni storil, je pa na ta način pridobil tudi subvencijo za najemnino. Tako so se stroški kopicili, stanovanja pa ni zapustil niti po tistem, ko je podaljsanje pogodbe z aneksom poteklo.
Je taksen aneks, ki ga ni podpisal stečajni upravitelj, sploh veljaven, ali pa se lahko najmeniku teoretično zaracuna uporabnina stanovanja od dne, ko bi sicer moral veljati aneks?
Je podpis aneksa na taksen nacin kaznivo dejanje? Se o tem obvesti stečajnega upravitelja, naredi prijavo na policijo, vrne subvencijo, ki je bila potemtakem neupravičeno prejeta, saj brez pogodbe ne more biti subvencije.
Stanovanje je uničeno, ostal je kup neplačanih poloznic;do tega ne bi prišlo, če bi najemnik ne zavajal s tem, da bo poravnal stroške. Ima to elemente kaznivega dejanja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 21 Okt, 2016 10:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1371

Ne morem oceniti, ali navedeno zadošča za obstoj kaznivega dejanja. Opisano dokazuje posledice, ne dokazuje pa nujno storilčevega naklepa. Pojdite do odvetnika.

Stečajnega upravitelja je smiselno obvestiti.

Aneks ni veljaven. Zaveza v aneksu, da bo plačal stare obveznosti, ni važna, saj je te obveznosti dolžan plačati po osnovni pogodbi (razen če ne gre za zastarane obveznosti, za katere je bila v aneksu sklenjena novacija). Če je v stanovanju ostal tudi po poteku osnovne pogodbe, kljub neveljavnemu aneksu, se je prvotna pogodba spremenila iz pogodbe za določen čas v pogodbo za nedoločen čas na podlagi samega zakona (obstajala bi izjema, če je aneks sklenjen z goljufijo - vendar kot rečeno, iz povedanega vam ne morem zagotoviti, da se bo to zgodilo); na podlagi take pogodbe lahko zahtevate vse, kar je prvotna pogodba pač zahtevala od najemnika - imate pa po drugi strani lahko tudi problem, ker vreči najemnika ven iz stanovanja, v katerem je za nedoločen čas, je velik problem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mamka.brsljanka
PrispevekObjavljeno: Pet 21 Okt, 2016 10:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Okt 2016 21:10
Prispevkov: 3

poštovani,

hvala za odgovor. Storjeno, kot svetovano (:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu