Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  Delitev premoženja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Nina93
PrispevekObjavljeno: Čet 17 Nov, 2016 21:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2016 21:28
Prispevkov: 2

Spoštovani.
Nisem iz te stroke in imam eno vprašanje glede družinskega prrava.
Starša sta se razšla, leta 2011. Mama je zapustila očeta, ves čas se je izgovarjala na njegov "alkohol". A po vseh teh letih sem izvedela, da je imela drugega. Takrat, ni od očeta zahtevala nič. Oče jo je imel še vedno rad, ji pomagal pri izgradnji svoje hiše, ji še nudil dom, čeprav je imela občinsko stanovanje in zraven se drugega.
Po vseh teh letih pa sedaj od očeta želi denar. Za to kar sta skupaj ustvarila, naj povem da je ves cas brezposelna oseba.
Kaj lahko sedaj zahteva od očeta.
Najlepsa hvala za odgovore in nasvete.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fan2
PrispevekObjavljeno: Čet 17 Nov, 2016 21:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Apr 2006 17:45
Prispevkov: 3880

Zahteva lahko tisto, kar je njeno. Če sta ustvarila premoženje, ki je skupno, lahko zahteva določitev deleža in nato delitev premoženja. Ni razloga, da premoženje ne bi bilo tudi njeno, tudi če je brezposelna in tudi če ga je zapustila in bilo kakšnega razloga.

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nina93
PrispevekObjavljeno: Čet 17 Nov, 2016 21:53  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2016 21:28
Prispevkov: 2

Hvala. Torej po 5letih, 5 let nima tam stalnega naslova. Takrat ni želela nič, sedaj pa. A tukaj ni nobenih rokov?
Se opravičujem res se ne spoznam na te zadeve. Oče je pa čisto na tleh.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 17 Nov, 2016 22:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1325

Lokacija stalnega bivališča nima nobene zveze. Razlog za razpad zakonske zveze nima nobenega vpliva na zahtevek zakonca iz naslova skupnega premoženja.

Zahtevek na delitev skupnega premoženja ne zastara (zastara samo zahtevek za povračilo vlaganj v posebno premoženje drugega zakonca - v 5. letih; če je torej oče vlagal v njeno posebno premoženje, potem njegova terjatev za povračilo zastara v 5 letih od izvedbe takega vlaganja).

Če se torej zahtevku za delež iz skupnega premoženja ni odpovedala, ga še vedno ima. Takrat, ko ji je oče "pomagal" bi moral od nje pridobiti izjavo, da se s to pomočjo dejansko izplača njen delež na skupnem premoženju, ali nekaj podobnega.

Pripada ji 1/2 skupnega premoženja (torej premoženja, pridobljenega v času zakonske zveze s prihodki iz dela (sem spada tudi nadomestilo za brezposelnost; pa tudi dejansko fizično delo (npr. osebno delo pri gradnji hiše, ki je skupno premoženje, skrb za gospodinjstvo, vzgojo otrok)). V skupno premoženje ne spada premoženje, ki sta ga zakonca prinesla v zakonsko zvezo, kar je kateri od zakoncev podedoval in kar je bilo podarjeno posameznemu zakoncu, in kar je kateri od zakoncev pridobil v času trajanja zakonske zveze, a ne iz dela (npr. prihodki iz kapitala - dividende, najemnine; dobitki na loteriji); vse, kar je bilo kupljeno iz takega premoženja tudi ne šteje za skupno premoženje - to je posebno premoženje.

Če je nepremičnina posebno premoženje enega zakonca, pa drugi zakonec v to nepremičnino vlaga (npr. na parceli, ki jo en zakonec podeduje, skupaj zgradita hišo), taka hiša ni skupno premoženje, ampak posebno premoženje zakonca, ki je lastnik parcele. Drugi zakonec lahko zahteva samo povračilo povečanja vrednosti nepremičnine (in sicer celotno, če je v premoženje drugega zakonca vlagal svoje posebno premoženje, oziroma 1/2 če je bila investicija narejena iz skupnega premoženja (npr. s plačami, krediti najetimi v času zakonske zveze itd.).

Če oče lahko dokaže, da je prispevala manj kot 1/2 (torej manj kot on), ji pripada sorazmerno manjši delež - vendar mora on to dokazati.

Zadeva se bo torej vrtela okrog naslednjih vprašanj:
- obseg skupnega premoženja (dokazati bo morala mama)
- solastniški deleži na skupnem premoženju (oče bo moral dokazati (če bo to hotel), da je mamin delež manjši od 1/2; mama (če bo hotela in če bo imela dokaze) bo lahko dokazovala da je njen delež večji od 1/2)
- vlaganj očeta v mamino skupno premoženje (dokazati bo moral oče, če bo hotel povračilo teh vlaganj in če ti zahtevki niso zastarali).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu