Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Odvzem orožja, prekršek
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
luka77777778
PrispevekObjavljeno: Pon 19 Dec, 2016 10:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2016 10:21
Prispevkov: 6

Zdravo,

Imam vprašanje glede prekrškov povezanih z orožjem, sam se na pravo, razne postopke ne spoznam, upam da moja vprašanja ne bodo zvenela preveč laično Very Happy .
Če storim z orožjem nek prekršek za katerega je predpisana globa, ali to pomeni da sem kaznovan samo z globo ali se mi lahko kje v postopku orožje tudi trajno zaseže/odvzame, predvsem me zanima prekršek za nošenje orožja brez ustrezne orožne listine.

"Z globo od 50.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki: 2. nosi ali prenaša orožje brez orožne listine (četrti odstavek 8. člena); "

Gre se za to, da smo o tem večkrat govorili v strelskem klubu s preostalimi strelskimi kolegi in ne pridemo do zaključka ...


Hvala ! Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 19 Dec, 2016 16:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1242

25. člen ZP-1

(1) Predmeti, ki so bili uporabljeni ali namenjeni za prekršek, ali pa so nastali s prekrškom, se smejo odvzeti, če so storilčeva last, ali če z njimi razpolaga pravna oseba, ki je storilec prekrška.

(2) Predmeti iz prejšnjega odstavka se smejo vzeti tudi, če niso storilčeva last, ali z njimi ne razpolaga pravna oseba, ki je storila prekršek, če to terjajo splošna varnost, varovanje življenja in zdravja ljudi, varstvo okolja in ohranjanje narave, gospodarska razmerja ali razlogi morale, kot tudi v drugih primerih, ki jih določa zakon. S tem pa ni prizadeta pravica drugih, terjati odškodnino od storilca.

(3) Z zakonom, ki določa prekršek, se sme določiti obvezen odvzem predmetov.

(4) S posebnim zakonom se lahko določi način izvršitve odvzema predmetov.

(5) V sodbi oziroma odločbi o prekršku se odloči, v skladu s posebnimi predpisi, ali naj se odvzeti predmeti uničijo, ali naj se izročijo ustreznemu organu oziroma organizaciji, ali pa prodajo.

(6) Odvzeti predmet, ki je bil uporabljen ali namenjen za prekršek, se lahko vrne lastniku po predhodnem delnem uničenju, s čimer se prepreči njegova ponovna uporaba za storitev prekrška.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka77777778
PrispevekObjavljeno: Pon 19 Dec, 2016 22:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2016 10:21
Prispevkov: 6

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka77777778
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2016 11:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2016 10:21
Prispevkov: 6

Ali se lahko odvzame za tak prekrsek tudi preostalo orozje, ki sicer ni bilo uporabljeno v primeru prekrska?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2016 15:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1242

Možno je, da določen prekršek pomeni, da ne obstaja več pogoj po 2. odstavku 14. člena Zakona o orožju, torej da obstaja zadržek javnega reda za izdajo orožnega dovoljenja, kar pomeni, da se lahko orožno dovoljenje odvzame. Niso pa vsi prekrški take narave, tako da je odvisno od konkretne situacije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka77777778
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2016 15:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2016 10:21
Prispevkov: 6

Torej naprimer da nosim orožje, nekje na javnem mestu, me policaj pregleda pri čemer to odkrije... Za posest sicer imam primerno listino, nimam pa je za nošenje, najverjetneje bi potem sledil odvzem tistega kosa orožja, preostalo orožje bi pa lahko obdržal ? Ali je ta prekršek takšne narave ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2016 15:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1242

Odvisno od tega, kaj ste delali na javnem mestu in kako se obnašate. Če je v prekršku podan element nasilnega ravnanja, grožnje, neprimernega vedenja, potem lahko sledi odvzem tudi ostalega orožja.

Če pa gre pri vašem ravnanju za kaznivo dejanje, ne samo za prekršek, potem boste skoraj zagotovo izgubili dovoljenje za vse orožje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka77777778
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2016 15:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2016 10:21
Prispevkov: 6

Če privzamemo samo nošenje, torej brez kakršne koli uporabe ali nasilnega obnašanja, naprimer sprehod v parku... Pri čemer je orožje na sicer ne-vidnem mestu(nahrbtnik,tok), kar je v ZDA poznano kot "concealed carry".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2016 18:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1242

Posest orožja je v slovenskem pravnem redu privegij, ne pravica. Upravni organ ima popolno diskrecijsko pravico, da odloči, komu podeliti ta privilegij in komu ne. Če ravnanje posameznika kaže na to, da ni vreden zaupanja, da ima v posesti orožje, se mu dovoljenja lahko odvzame.

Mogoče prvič, ko vas dobijo, da imate pri sebi orožje, vam bodo odvzeli samo to. Ampak če se tako ravnanje ponovi, oziroma če je kombinirano s kakršnim koli drugim malomarnim ravnanjem oziroma kršitvami zakona glede ravnanja z orožjem, potem se lahko zgodi, da vam bodo odvzeta dovoljenja za vse orožje. To je odvisno od subjektivne ocene upravnega organa.14. člen
Pogoji za izdajo orožne listine posamezniku

Posamezniku se izda orožna listina za orožje kategorij B in C ter za orožje iz 1. do 5. točke kategorije D v skladu s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz orožne listine in ob upoštevanju pogojev iz tega člena.
Pristojni organ izda posamezniku dovoljenje za nabavo orožja, dovoljenje za nabavo streliva, orožni list in dovoljenje za posest orožja, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
1. da je dopolnil 18 let;
2. da ni zadržkov javnega reda;
3. da je zanesljiv;

4. da ima upravičen razlog za izdajo orožne listine;
5. da ima opravljen zdravniški pregled;
6. da je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem.
Ne glede na prejšnji odstavek se orožna listina ne izda posamezniku, ki je uveljavil pravico do ugovora vesti po posebnih predpisih.
Pristojni organ izda posamezniku, ki že ima orožni list ali dovoljenje za posest orožja za lovsko ali športno orožje, istovrstno orožno listino za praviloma največ pet kosov lovskega ali športnega orožja, pri čemer se šteje, da so izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka tega člena.
Pristojni organ potrdi posamezniku pooblastilo za nošenje orožja, če so izpolnjeni pogoji iz 1., 2., 3., 5. in 6. točke drugega odstavka tega člena.
Pristojni organ potrdi posamezniku pooblastilo za prenos orožja, če so izpolnjeni pogoji iz 1., 2., 3., 5. in 6. točke drugega odstavka tega člena.
Pristojni organ izda posamezniku dovoljenje za zbiranje orožja, če so izpolnjeni pogoji iz 1., 2., 3., 5. in 6. točke drugega odstavka tega člena ter pogoji za hrambo orožja po tretjem odstavku 25. člena tega zakona.
Pristojni organ izda posamezniku, ki v tujini nabavi orožje iz 2. do 5. točke kategorije D in 6. točke kategorije D, pri katerem je kinetična energija izstrelka na ustju cevi višja kot 20 J ali hitrost izstrelka na ustju cevi 200 m/s ali več priglasitveni list, če je dopolnil starost 21 let in izpolnjuje pogoje iz 2. in 6. točke drugega odstavka tega člena.

15. člen
Zadržki javnega reda

Zadržki javnega reda so podani (2. točka drugega odstavka 14. člena tega zakona):
če je posameznik pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje z elementi nasilja, ki se preganja po uradni dolžnosti;
če je posameznik s pravnomočno odločbo obsojen za prekršek zoper javni red in mir z elementi nasilja.

Če zoper posameznika iz prve in druge alinee prejšnjega odstavka teče kazenski postopek ali postopek za prekršek z elementi nasilja, se odločitev, ali oseba izpolnjuje pogoje, odloži do pravnomočnosti sodbe oziroma odločbe v tem postopku.

16. člen
Zanesljivost

Posameznik je zanesljiv (3. točka drugega odstavka 14. člena tega zakona), če se na podlagi ugotovljenih dejstev lahko sklepa, da orožja ne bo zlorabljal ali ga neprevidno, nestrokovno ter malomarno uporabljal in shranjeval, ali ga prepuščal osebi, ki ni upravičena do posesti orožja.
Posameznik v nobenem primeru ni zanesljiv, če:
je pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje, zaradi katerega je neprimeren za posedovanje oziroma rokovanje z orožjem ali je od njega mogoče pričakovati, da bo orožje zlorabil;
mu je bila odvzeta poslovna sposobnost;
je odvisen od alkohola ali mamil;
okoliščine, v katerih živi, kažejo, da ni primeren za posedovanje orožja..

17. člen
Upravičen razlog za izdajo orožne listine

Posameznik ima upravičen razlog (4. točka drugega odstavka 14. člena tega zakona) za izdajo orožne listine, če:
dokaže, da je njegova osebna varnost ogrožena v tolikšni meri, da bi za zagotovitev le-te potreboval varnostno orožje;
predloži dokazilo, da je upravičen do lovskega orožja po predpisih o lovstvu;
predloži dokazilo o članstvu v strelski športni organizaciji;
predloži dokaze o podaritvi ali dedovanju orožja.
Šteje se, da je izpolnjen upravičen razlog za izdajo orožne listine, če posameznik poseduje dovoljenje za zbiranje orožja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luka77777778
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Dec, 2016 19:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2016 10:21
Prispevkov: 6

Hvala za tako nazoren odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu