Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Kršenje postavk v oporoki in pravice ljudi
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
ea
PrispevekObjavljeno: Tor 29 Nov, 2016 8:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 8:07
Prispevkov: 5

Pozdravljeni!
Naj povem najprej da se gre za gospo z demenco, ki je bila na zdravljenju v psihiatrični bolnišnici in so jo dejansko s pomirjevali spravili do tega da je bila gospa komaj hodeča in vmes že ni več govorila. Po posredovanju vnukinje so gospe dali primerne zdravila za demenco in skoraj ukinili pomirjevala. Gospa ponovno govori, ponovno odlično hodi, govori jasno razločno. Ima samo obdobja ko se sicer malo izgubi, predvsem takrat ko je v domu sama sebi prepuščena in je v ozadju vpliv lune. Gospa je v domu na zaprtem oddelku. Sin oz.skrbnik se zanjo zelo malo skoraj nič ne zanima, vse kar je je to da dom plačuje iz njene pokojnine in njenih prihrankov. Na obisku je redko. Večinoma zanjo poskrbi vnukinja.

Problem pa je sledeč:
V oporoki je navedeno:
da je sin zadolžen materi plačevati po 200 eur v gotovini mesečno iz dohodkov elektrarne pri čemer ji priznava dosmrtno brezplačno služnostno pravico uporabe vseh nepremičnin v obsegu in na način kot se to izvaja na dan podpisa dednega dogovora...


Sin je materin skrbnik za poseben primer za domsko oskrbo, v gotovini ji ne da 200eur in ko matero pripelješ na njen dom so vrata hiše zaklenjena. Če ga pokličeš da odpre, ne pride odpret.

Zanima me, kaj v tem primeru lahko storim, da se bo sin držal dogovora oz.na koga naj se obrnem saj krši eno od postavk v oporoki, saj bi morala v svoj dom brez problema vstopiti, ko ima to željo.

Zanima me tudi kakšne pravice ima človek, ki ima skrbnika za poseben primer za domsko oskrbo, glede dvigovanja svojega denarja (gre se npr.za primer ko gospa izrazi željo da vnukom,pravnukom kupi darila za miklavža pa enostavno nima denarja da bi željo izpolnila ali pa ko bi želela iti k frizerju k gospe ki ne more izdati računa in ji zato daš "denar na roke"). Uglavnem govori se o manjših vsotah denarja.
Po domače povedano, če gospa reče da naj se jo pelje na pošto da dvigne denar...ali se lahko to stori brez privolitve skrbnika in csdja?


Hvala za odgovore.

Lp, E.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 29 Nov, 2016 11:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1405

Če sta sinov dolg in služnost zapisana v oporoki (in ne pogodbi) je tak dogovor prej dobra želja oporočiteljice kot nekaj zavezujočega. Če gre za pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali kaj podobnega, potem jo je mogoče iztožiti; v tem primeru se je treba obrniti na CSD, ki naj postavi skrbnika za posebni primer in sicer za izterjavo dolgovanih zneskov in za zagotovitev izvajanja služnosti.

Glede dvigovanja denarja na pošti in podobno, je odvisno od tega, ali je bila gospe odvzeta poslovna sposobnost ali ne. Če je bila, potem ne more opravljati nobenih pravnih dejanj (ne more dvigniti denarja, ne more naročiti storitve pri frizerju, ne more kupiti darila v trgovini) brez soglasja skrbnika oziroma mora skrbnik to narediti zanjo. Če skrbnika nima, ima teoretično poslovno sposobnost; vprašanje pa je, ali jo ima tudi dejansko - če jo peljete na pošto dvignit denar, ji ga bodo tudi dali, vendar boste lahko vi odškodninsko odgovarjala (očitno veste, da je gospa dementna, kar pomeni, da ni sposobna skrbeti za svoje pravne zadeve, pa ji kljub temu omogočite, da to počne, torej s tem povzročite škodo njenemu premoženju - ker to je škoda, ne glede na to, da je denar vzela ona). Tako da je bolje urediti odvzem poslovne sposobnosti in postavitev skrbnika. Bo pa na vse strani bolje, da skrbnik ni nekdo, ki bi bil njen potencialni dedič. Pa še nekaj, skrbnik skrbi za njene pravne zadeve, to ni oseba, ki bi jo bila dolžna hodit obiskovat, negovat itd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ea
PrispevekObjavljeno: Tor 29 Nov, 2016 11:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 8:07
Prispevkov: 5

To pomeni, da ko je oseba enkrat dementna in ima skrbnika za poseben primer za domsko oskrbo, nima več možnosti o ničemer odločati po zakonu? Na kakšen način pa se taka oseba lahko ponovno dokaže da je sposobna in ima svojo voljo?

V oporoki je napisano da lahko koristi dosmrtno vstop v hišo. Hiša pa je zaklenjena. Na koga se obrnem, da bi gospa imela še kar ključ od hiše in bi prišla kadarkoli v hišo? Ker potem je tako da ubistvu lahko v oporoki napišeš kar hočeš pod pogoj, pa nima pomena, se vrši ali se ne, nima veze... ja ubistvu kot skrbnik bi moral vsaj zagotoviti obleke, pripomočke za osebno higieno in podobne stvari...ali pač ne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 29 Nov, 2016 13:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1405

Ne, skrbnik za domsko oskrbo je samo to, skrbnik za domsko oskrbo. Njegova dolžnost je zagotoviti, da so računi za dom plačani iz sredstev, ki jih ima/prejema oskrbovanka.

Dokler s sodno odločbo oskrbovanki poslovna sposobnost ni odvzeta, jo ima še vedno in v celoti - torej lahko s premoženjem dela kar hoče. Problem pa je odgovornost osebe, ki je njen sopogodbenik (npr. sorodnik, ki jo pelje dvignit denar, ki prejme darilo od nje itd.) - če je vedel, da je dejansko nesposobna skrbeti za svoje interese (diagnoza demence to implicira, še bolj dejstvo da mora biti na zaprtem oddelku doma), potem mora vrniti vse prejeto (oškodovanki na zahtevo njenega skrbnika, lahko tudi njenih dedičev po njeni smrti) in povrniti nastalo škodo.

Če je osebi odvzeta poslovna sposobnost jo lahko ponovno pridobi, če sodišču predloži mnenje sodnega izvedenca, iz katerega izhaja, da je se je njeno zdravstveno stanje tako izboljšalo, da lahko skrbi sama zase. Verjetnost, da bo tako mnenje izdano v primeru diagnoze demence, je minimalna.

Oporoka dediča NE ZAVEZUJE, ker NI pogodba!!! Če hoče nekdo zavezati bodočega dediča, mora z njim skleniti ustrezno POGODBO. Oporoka praktično nima nobene veljave dokler je oporočitelj še živ, učinkuje šele z njegovo smrtjo. Tako da seveda se lahko v oporoko napiše kakršen koli pogoj (ravnanje dediča pred smrtjo), pa je tak zapis brez vsakršnega učinka in lahko dedič nemoteno deduje, tudi če ni izpolnil nobenega od teh pogojev.

Skrbnik za poslovno nesposobnega (ali skrbnik za domsko oskrbo) NISTA dolžna preživljati oskrbovanca iz lastnih sredstev. Če hoče oskrbovanec, da ga oseba, ki je hkrati njegov skrbnik, preživlja, potem mora z njim predhodno skleniti ustrezno pogodbo (dokler je še poslovno sposobna).

Če je hiša njena last, potem ima seveda poln dostop vanjo in ji tega ne more nihče preprečiti. Če ji, lahko s tožbo na sodišču zahetva, da se taka dejanja prenehajo; glede na njeno zdravstveno stanje je treba za tako tožbo zahtevati pri CSD da ji postavi skrbnika za poseben primer, ki bo skrbel za njene interese v postopku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ea
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Mar, 2017 12:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 8:07
Prispevkov: 5

Pozdravljeni še enkrat!

Hvala za vse odgovore.

Zanima me še, če se krši točke v oporoki in da se oporoka ne izvršuje kot je zapisano na koga se lahko obrnem? Na katero ustanovo ipd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Mar, 2017 12:42  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1405

Če je oporočitelj še živ, potem oporoka še ne učinkuje in je torej nemogoče, da bi jo kdo kršil.

Če je oporočitelj že pokojni, potem se vse zahtevke uveljavlja v zapuščinskem postopku oziroma po potrebi v pravdi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ea
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Mar, 2017 12:53  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 8:07
Prispevkov: 5

Bom napisala na hitro... v oporoki mojega dedka piše da se moja babica odpoveduje vsem (da svojemu sinu svoj delež) v zameno za 200 evrov na mesec in dosmrtno pravico vstopa v svoje stanovanje...

In 6 let po tem, ko je babica zbolela in so jo poslali v dom, ona več ne more v svoje stanovanje in tudi teh 200 evrov ne dobiva.

Torej se to kar je napisano v oporoki krši.

In na katero ustanovo se potem obrnem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Mar, 2017 14:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1405

Dedek ni mogel z oporoko "ukazati" babici, da se odpoveduje vsemu. Moralo je biti soglasje babice, dano na zapuščinski obravnavi, oziroma nek dogovor med dediči in babico. Podlaga za babičine pravice je sklep o dedovanju, NE oporoka(!) - dediči se lahko dogovorijo drugače, kot je navedeno v oporoki (če se vsi upravičenci iz oporoke strinjajo) in potem velja njihov dogovor, ne pa oporoka; poglejte v sklep (v izrek), kakšne so babičine pravice. Če je kršeno to, kar je napisano v izreku sklepa o dedovanju, je mogoče s tožbo ali izvršbo doseči, da se določbe spoštujejo.

Mimogrede, če nekdo ne more izvrševati svojih pravic (npr. služnost) iz razlogov na svoji strani (kamor spada tudi bolezen, fizična nezmožnost vstopiti), to NE pomeni, da so te pravice kršene. Kršitev bi bila, če bi ji nekdo vstop aktivno preprečil.

Babica ima pravico in dolžnost varovati svoje pravice in interese, zato je ona edina, ki se lahko "obrne" na kakršno koli instanco. Če ni sposobna skrbeti za svoje pravice, je potrebno pred sodiščem doseči preklic njene poslovne sposobnosti in postavitev pod skrbništvo; skrbnik nato v njenem imenu varuje in uveljavlja njene pravice. Predlog za odvzem poslovne sposobnosti in postavitev skrbnika lahko sodišču podate tudi vi, vendar morate predložiti vsaj mnenje osebnega zdravnika / psihiatra, ki obravnava babico.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ea
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Mar, 2017 14:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 8:07
Prispevkov: 5

Hvala za odgovor. Se opravicujem sem napisala narobe. Dedni dogovor je. Ja ona je aktivna, in jo na njeno zeljo odpeljem jaz na njen dom ki pa je zaklenjen. Ko se strica poklice pa rece da vrat ne pride odklenit. Torej je zadeva krsena. Na koga se obrnem za to?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 06 Mar, 2017 14:53  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1405

Tožba na prepoved poseganja v služnost (treba bo dokazati obstoj služnosti - vpis v zemljiško knjigo ali ustrezna pogodba (mimogrede, ni vsak dogovor, da lahko nekdo nekam vstopa ali nekje živi hkrati že tudi služnost in niso vsi dogovori enako varovani) in kršitev te služnosti (torej preprečitev vstopa)).

Pojdite k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu