Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Nujni delež za nepremičnino, podarjeno pred obstojem dediča
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
LojzeSS
PrispevekObjavljeno: Tor 07 Mar, 2017 17:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2017 17:15
Prispevkov: 1

Mati mi je podarila parcelo v času, ko je bil oče še živ in ki jo sedaj koristim.
--> Zakonita dediča sva bila v tem času 2, jaz in oče.

Nato se je na novo poročila in imela še enega otroka
--> Zakoniti dediči smo zdaj trije, jaz, nov mož in moj polbrat.

1. Zanima me, ali lahko njen novi mož in polbrat zahtevata nujni delež od te parcele, ki sem jo dobil, preden ona dva sploh še nista bila dediča (oz nista obstajala)?

2. Ali se mi ta parcela odšteje od nujnega deleža, če ga zahtevam za preostanek materinega premoženja?

Hvala lepa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 07 Mar, 2017 19:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1327

Bistveno je stanje v trenutku zapusnikove smrti:
- deduje se premoženje, ki ga je imel ob smrti
- nujni dediči so tisti, ki so to bili v času

Ne mešat nujnih in zakonitih dedičev. Zakoniti dediči so tisti, ki dedujejo, če ni oporoke. Če oporoka je, pa ti zakoniti dediči postanejo nujni dediči, vendar jim pripada 1/2 deleža.

Če bo narejena oporoka, potem bodo nujni dediči njen zakonec in vsi njeni otroci (torej vi in vaš polbrat).

Nujni delež se ne zahteva od posamezne parcele, niti od darila, ampak od celotne zapuščine; ali to pomeni, da dobi posamezen dedič (so)lastniški delež na določeni nepremičnini ali pa da ga drugi dediči izplačajo, je izključno predmet dogovora med dediči.

Vsak dedič (naj bo nujni ali zakoniti) lahko zahteva, da se v vrednost zapuščine všteje tudi vrednost vseh danih daril kateremukoli dediču. Višina deleža (zakonitega ali nujnega) se ugotovi od vrednosti celotne zapuščine (z vštetimi darili). Če zapuščina (brez darila) ne zadošča za poplačilo vseh deležev, mora obdarjenec darilo vrniti ali pa izplačati ostale dediče.

Npr. darilo dano dediču A je vredno 100.000 EUR. Ob smrti ima zapustnik še 50.000 EUR zapuščine. Dediči so trije A, B in C, njihovi zakoniti deleži so 1/3 zapuščine. Dedič B zahteva, da se všteje darilo v zapuščino. Ugotovi se, da je zapuščina vredna 150.000. Vsakemu dediču torej pripada vrednost 50.000 EUR. Dedič A lahko v zapuščino plača 50.000 EUR (drugih 50.000 EUR vrednosti obdrži), tako da B in C iz zapuščine dobita vsak 50.000 EUR; ali pa dedič A v zapuščino vrne premoženje vredno 100.000 EUR, in iz zapuščine potem vsak dedič dobi vrednost 50.000 EUR.

Drug primer: darilo dano dediču A je vredno 100.000 EUR. Ob smrti ima zapustnik še 50.000 EUR zapuščine. Zapustnik z oporoko kot edinega dediča postavi osebo D (ki ni nujni dedič, pač pa npr. zapustnikov prijatelj). Nujni dediči so A, B in C, nujni delež vsakega znaša 1/6 zapuščine. Dedič D zahteva, da se v zapuščino všteje vrednost darila. Ugotovi se, da je vrednost zapuščine 150.000 EUR. Dedičem A, B in C pripada iz zapuščine vsakemu 25.000 EUR, torej skupaj 75.000 EUR. Ker premoženje ob smrti ne zadošča, mora dedič A vrniti vrednost 25.000 EUR; iz zapuščine nato dobi vsak nujni dedič 25.000 EUR; oporočni dedič D ostane brez ničesar.

Mimogrede, glede na to, da premoženje koristite, bo treba ugotoviti, kakšna je dejanska vrednost darila ob smrti (za to boste potrebovali sodnega cenilca; upošteva se namreč vrednost investicij (kolikor se je povečala/ohranjala vrednost nepremičnine, ne kakšen je znesek vlaganj), pa tudi koristi, ki ste jo imeli (to si lahko predstavljate kot neke vrste najemnino).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu