Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  ali je izplačilo dedovanja tudi delitev skupnega premoženja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
takopacje
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 9:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2017 9:01
Prispevkov: 3

Lep pozdrav imam tehnično vprašanje glede delitve premoženja.
Pravkar sem se po 20. leth zakona ločil, in sedaj me čaka še delitev premoženja.
Stvar je sledeča, pred poroko sem spodnji del hiše, ki je bila v lasti mojih staršev uredil stanovanje(voda, ogrevanje, kopalnica, tlaki) praktično vse razen opreme in pohištva. Partnerica je pred poroko kupila kuhinjo in njen brat je položil laminat ( po besedh brata je to bilo njegovo poročno darilo za naju, po njenih beseda sedaj trdi, da je to ona plačala). Nato sva si z denarejem, ki sva ga dobila kot poročno darilo opremila stanovanje in nato počasi z denarjem ki sva ga zaslužila( na začetku sem imel samo jaz prihodke, on ja bila brezposelna in je šele po nekaj letih dobila službo) opremljala in vlagala v stanovanje. Nato je moj oče zbolel in je razdelil premoženje med mano in sestro in mamo. Jaz sem postal lastnik spodnjega stanovanja kjer sem živel z družino, vendar pod pogojem, da izplačam sestro, tako, da sem najel kredit in sestro odplačal.
Ko sem brskal po internetu sem videl ,da dedovanje ne spada pod delitev premoženja. In se ne deli.
Kako je pa z kreditom, ki sem ga izplačeval sestri, da sem postal lastnik tega stanovanja (v času trajanja zakonske zveze), ali se mora ta kredit tudi delit na pol, ali ne, ker je bil v sklopu dedovanja.

Hvala za odgovore, in če je kakšna podobna sodba, (sodni primir). da si jo preberem
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 11:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1325

Samo podarjeno premoženje šteje za posebno premoženje zakonca. Premoženje, ki ste ga odplačali (čeprav je bilo prej očetovo), šteje za nakup, ne darilo, in zato spada v skupno premoženje. O tem, kaj spada v skupno premoženje in kako se to deli, si preberite moje stare poste - o tem sem že neštetokrat pisarila.

Vprašanje brezposelnosti partnerke ne vpliva na to, kaj spada v premoženje, samo na to, kakšen je njen delež. Npr. žena je lahko brezposelna ves čas trajanja zakonske zveze, tako da se vsi nakupi financirajo iz moževe plače, pa vseeno vse, kar je iz te plače kupljeno šteje za premoženje obeh (žene in moža); domneva se, da je žena - tudi če brezposelna - prispevala 1/2 k nastanku premoženja; če mož trdi, da je njen prispevek manjši, mora to dokazati - šele tu se ugotavlja, koliko je dejansko prispevala k nastanku premoženja (pri tem se upošteva ne samo plača, ampak tudi npr. nadomestila za brezposelnost, socialni transferji, kakor tudi dejansko delo (npr. gospodinjstvo, skrb za otroke in družino itd.).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
takopacje
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 19:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2017 9:01
Prispevkov: 3

Hvala za odgovor.

Da vidim če sem vas pravilno razumel.

Se pravi da, moram bivši ženi izplačati polovico kredita z katerim sem izplačal dedovano stanovanje, in stanovanje ostane meni in se ne deli.
ali
izplačati bivši ženi polovico kredita z katerim sem izplačal dedovano stanovanje in še izplačati polovico vrednosti dedovanega stanovanja.

Se opravičujem za mojo nevednost.
Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 22:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1325

Prosim, preberite si moje stare poste! Vse te stvari sem že ogromnokrat razložila.

Stanovanja niste dedovali. Ste ga odkupili.

Z ženo si delita VSE, kar spada v skupno premoženje. Ne delita si npr. posebej stanovanja, posebej avta, posebej pralnega stroja. Deli se CELOTNO skupno premoženje. Ugotovi se vrednost premoženja, ugotovi se delež vsakega zakonca, nato se ugotovi vrednost, ki pripade vsakemu zakoncu. Stvar dogovora ali pa delitve v sodnem postopku je, katere stvari bodo vsebovane v vrednosti, ki jo dobi posamezen zakonec. Pri delitvi ima pri pridobitvi posamezne stvari prednost tisti zakonec, ki za to izkaže večji interes; seveda dobi samo vrednost, ki ustreza njegovemu/njenemu deležu. Recimo v poenostavljenem primeru (številke so nerealne - samo za orientacijo), če bi npr. v skupno premoženje spadala hiša vredna 80.000 EUR, ki jo je mož odkupil od svojega očeta, dva avta ob razvezi vredna po 20.000 EUR (eden registrian na moža, drugi na ženo - kljub temu oba spadata v skupno premoženje!) in prihranki, ki sta jih zakonca privarčevala od plač v višini 40.000 EUR; deleža na skupnem premoženju sta enaka, torej vsakemu pripada 1/2; zakonca imata tri mladoletne otroke, ki vsi živijo v hiši, ki je zraven osnovne šole, kamor hodijo; skrbništvo nad otroci dobi mati; mati lahko uveljavlja, da ima večji pravni interes, da ostane v hiši, zato da bodo otroci lahko ostali v istem okolju - v tem primeru iz skupnega premoženja dobi hišo, mož pa dobi oba avta in vse prihranke.

Enako kot se deli premoženje, se delijo tudi še obstoječi dolgovi, ki so nastali za pridobitev skupnega premoženja ali za kritje tekočih potreb zakoncev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
takopacje
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Mar, 2017 0:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2017 9:01
Prispevkov: 3

Najlepša hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu