Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Darilna pogodba za nepremičnino
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
AnbanSlo
PrispevekObjavljeno: Pet 03 Mar, 2017 10:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2017 10:14
Prispevkov: 2

Pozdravljeni,

vem, da je bilo že kar nekaj napisanega glede darilnih pogodb za nepremičnine, vendar nisem zasledil še nikjer informacije o tem kaj kako uveljavljati obvezni delež.

Situacija je sledeča: Oseba ima 4 otroke, 3 otroci so starejši in imajo že urejen status, ki ga jim je pomagala urediti oseba tako, da jim je pomagala pri nakupih stanovanj, gradnji hiše...Oseba, bi rada napravila darilno pogodbo, da bi lastnina te osebe (v tem primeru je to hiša z okolico) pripadla četrtemu otroku (v zameno o skrb te osebe, ko bo stara). Vsem otrokom tudi nujni delež (25% vrednosti nepremičnine, oziroma 12,5 % če je narejena darilna pogodba)- popravite me če nimam prav. Oseba bi rada četrtemu otroku prihranila stroške izplačevanja nujnega deleža tako, da bi se upoštevala pri nujnem deležu tudi pomoč tem otrokom pri gradnji hiše, nakupu stanovanja (račune ima ta oseba vse shranjene). Zanima me kako je to najlažje urediti. Se lahko vse samo z darilno pogodbo ali je potrebna tudi oporoka, kjer je opisana zadeva okoli višine pomoči? Ali bi bilo mogoče smiselno napisati kakšno drugo pogodbo?

Prosim za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franci83
PrispevekObjavljeno: Pet 17 Mar, 2017 18:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Nov 2015 9:40
Prispevkov: 7

Pozdravljeni.

Oseba lahko četrtemu otroku nepremičnino izroči na primer s pogodbo o preužitku (564. člen Obligacijskega zakonika). S pogodbo o preužitku se ena stranka (preužitkar) zavezuje, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve. Gre za t.i. aleatorno pogodbo in se ne šteje za darilo. To pomeni zaradi nje drugi dediči ne morejo uveljavljati prikrajšanje nujnega deleža. Pogodba o preužitku mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa.

PARAGRAPHUS
http://www.paragraphus.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 19 Mar, 2017 4:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1261

Doseči želite nekaj, kar zakon izrecno preprečuje. Na ta način kot si želite, nujnih deležev ne morete izključiti, opisana situacija pa je recept za dolgoletna pravdanja med dediči.

Pogodba o preužitku lahko zelo hitro preneha - če preužitkar izjavi, da preživljanje ni izvajano skladno s pogodbo. V tem primeru preživljalec ne dobi premoženja, lahko toži samo na povračilo vrednosti preživljanja (ki ga pa mora dokazati). Dediči lahko izpodbijajo pogodbo, če je vrednost prejetega premoženja nižja od vrednosti danega preživljanja; v tem primeru se razlika šteje za darilo dediču in se od te vrednosti obračuna nujni delež, ki ga mora dedič plačati.

Če hočete rešiti zadevo, je treba narediti izročilno pogodbo, s katero soglašajo vsi zapustnikovi otroci. Ne bo je enostavno sestaviti, zato pojdite k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franci83
PrispevekObjavljeno: Ned 19 Mar, 2017 9:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Nov 2015 9:40
Prispevkov: 7

Zakon nikakor in v ničemer ne prepoveduje, da nekdo nekomu izroči svoje premoženje v zameno za preživljanje, oskrbo oziroma pomoč v starosti. Drugo je, če bi bila takšna pogodba le navidezna, to je, če pogodbenika sploh ne bi imela nobenega namena, da bo prevzemnik preužitkarja preživljal. Le v takem primeru, bi drugi dediči lahko uveljavljali ničnost pogodbe o preužitku zaradi navideznosti.

Ni res, da pogodba o preužitku zelo hitro preneha (že zgolj na podlagi izjave preužitkarja). Tako kot pri vsaki pogodbi lahko stranka zahteva razvezo pogodbe, če druga stranka pogodbe ne izpolnjuje. Pogodba o preužitku se (če ni sporazuma) lahko razveže le sodno in ne zgolj na podlagi izjave.

Ni res, da dediči lahko izpodbijajo pogodbo, če je vrednost prejetega premoženja nižja od vrednosti danega preživljanja in da v tem primeru se razlika šteje za darilo dediču in se od te vrednosti obračuna nujni delež, ki ga mora dedič plačati. Glede tega glej sodbo Vrhovnega sodišča opr. št. II Ips 59/2013 http://www.sodnapraksa.si/?q=id:2010040815243407&database%5BSOVS%5D=SOVS&database%5BIESP%5D=IESP&database%5BVDSS%5D=VDSS&database%5BUPRS%5D=UPRS&_submit=i%C5%A1%C4%8Di&page=0&rowsPerPage=20&moreLikeThis=1&id=doc_2012032113062501
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 19 Mar, 2017 13:45  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1261

Kot sem razumela bistvo vprašanja, je bilo to v tem, kakšno pogodbeno razmerje vzpostaviti z enim dedičem, da potem drugi dediči iz zapuščine ne bi mogli zahtevati svojih nujnih deležev. Zakon prepoveduje, da bi z darilnimi pogodbami (očitnimi ali prikritimi) in oporoko prišlo do dejanske izključitve pravice do nujnih deležev. Nujne deleže pa je mogoče izključiti s soglasjem nujnih dedičev - torej z izročilno pogodbo.

Seveda se pogodba o preužitku lahko razveže le sodno. Vendar je zadnja sodna praksa taka, da preživljanec z lahkoto dokaže, da preživljalec svoje obveznosti ne izpolnjuje - izjava preživljalca o neizpolnjevanju obveznosti ima pri dokazovanju relativno veliko težo,

Če gre pri preužitkarski pogodbi za skriti darilni namen (kar lahko med drugim izhaja tudi iz nesorazmerja med danim preživljanjem in prejeto vrednostjo), potem je izpodbijanje možno - VSL Cp 865/2015: http://sodnapraksa.si/?q=o%C4%8Ditno%20nesorazmerje%20dajatev&advanceSerch=1&database[SOVS]=SOVS&database[IESP]=IESP&doc_code=&task_code=&source2=&us_decision=&ecli=&meet_dateFrom=&meet_dateTo=&senat_judge=&areas=&institutes=&core_text=&decision=&description=&connection2=&publication=&_submit2=i%C5%A1%C4%8Di&rowsPerPage=20&page=0&id=2012032113080470
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu