Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Nuji delež, oporoka/pogodba o dosmrtne mreživljanju
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
celjan37
PrispevekObjavljeno: Čet 13 Apr, 2017 15:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Okt 2011 22:04
Prispevkov: 12

Imam par vprašanj glede dedovanja oz. dednega prava.

Če zapustnika(mož in žena) nimata pomocev, sta pa sklenila pogodbo o dosmrtnem preživljanju s sinom in njegovo partnerko druge nečakinje. Kako je z nujnim deležem? Je kljub pogodbi o dosmrtnem preživljanju kdorkoli od zakonsko določenih dedičev upravičen do nujnega deleža, oz. ali ga lahko zahteva? Je nečakinja upravičena do nujnega deleža in ali ga lahko zahteva? Od smrti enega od zapustnikov je že minilo več kot 10 let. Od drugega zapustnika pa nekaj majn, a več kot 3 leta. Ima za zahtevek nujnega deleža čas od smrti zapustnika kakšno vlogo? Zastaralni in absolutno zastaralni roki? Nečakinja je namreč po 3 meseceh po zadnjem - drugem umrlem na sodišče naslovila pobudo za nujni delež. Sodišče je to zavrnilo oz. pojasnilo z obrazložitvijo, da je bila oporoka. Ali je pogodba o dosmrtnem preživljanju enako oporoka in ali ima to sploh kakšno vlogo, ali je oporoka ali pogodba o dosmrtnem preživljanju? Gre za zapuščino velike kmetije večje vrednosti in sama kmetija je zaščitena s strani občine, kar po mojih informacijah onemogoča drobiti celoto, razen v izjemnih primerih. Druga nečakinja in njen partner sta od zapustnikov z času življenja dobila del zemljišča, na katerem sta zgradila objekt, čebelnjak, vikend, kvadrature nekje 100m2 in več, dvonadstropno. Smatram, da se za ta del zemljišča ni nikoli papirno uredilo lastništvo, menim, da je vedno bilo lastnišvo tega dela zemljišča vedno v lasti sedaj zapustnikov, niso naredili ne darilne pogodbe ali kako drugo obliko pogodbe, prodaje tega dela zemljišča. Ustni dogovor. V primeru, da pa je za ta del parcele, zemljišča dan, oz. podarjen z darilno pogodbo, je nujni deelež mogoč le za ta del zemljišča. Me pa zanima, kako je z roki, oz. pretečenim minulim časom od smtri enega in/ali drugega zapustnika. Je iskanje nujnega deleža, smatram da ni "predmeta" za nujni delež, razen če je res slučajno pred tem za ta del zemljišča sklenjena darilna pogodba. Če darline pogodbe ni, je še kakšna druga možna upravičenost in predmet za zahtevek nujnega deleža in kako je s tem časom, ki je že minil od smrti enega ali drugega zapustnika? Smotrnost zahtevka, uspešnost zahtevka, skratka karkoli v zvezi s tem.

Za odgovore se vam iskreno zahvaljujuem.

Bi pa ob tej priložnosti vprašal še glede druge "zapuščine"

Tu pa sem sam dedič, kot nezakonski sin po umrlem očetu, kateri je sklenil pogodbo o dormtnem preživljanju z zakonskim sinom, mojim polbratom. Oče je umrl januarja 2017. Plomba na očetovem imeju v zemljiški knjigi je na ime polbrata in odvetnika, ki je pogodbo sestavil. Meni se to zdi čudno. Mene v pogodbi ni. Saj po mojih dostopnih podatkih ne. Da sta v pogobdi napisana moj polbrat in odvetnik sem izbrskal iz zemljiške knjige. Za čas življenja sem se z očetom srečal max 5 krat. Predzadnje srečanje, na mojo pobudo, ko sem mu poslal pismo, da bi želel govoriti z njim, na kar se je sicer odzval. Klepetala sva o vremenu, nekaj malega tudi o najinem odnosu, glede zapuščine pa mi je povedal, da bo mene izplačal polbrat. Na vprašanje.. koliko pa, mi je odvrnil "10 tisoč evrov" ali "menda 10 tisoč evrov". Kasneje sem želel vpogled v to pogodbo ali kak točen pdoatek/pogoj ob telefonskem klicu odvetnika, akteri je pogodbo sestavil, sicer družinski prijatelj mojega očeta oz. polbrata. Ob prvem klicu je bil zelo ustrežljiv, mi tvezil kako so gmotno podkovani in bla bla. Ob drugem klicu, ko sem želel videti ali vedeti kaj več glede te pogodbe, je pa bil bolj aroganten, češ, ko bodo izpolnjeni pogoji, da bom izvedel vse. Samo sodišče še zapuščine ni razpisalo, sem pa sam podal vlogo za prioritetno obravnavo. Se vam o povedanem kaj, kot pravniku/odvetniku zdi? Zopet moja teorija je sledeča: Oče je imel v mestu stanovanje, katerega je, upam podaril s pogodbo mojemu polbratu Se pravi, sam lahko zhtevam nujni delež ravno od tega stanovanja, kajti darila so izvzeta iz pogodbe o preživljanju oz. so predmet nujnega deleža. Smatram namreč, da je polbrat, njegova partnerka in še kdo mono pritiskal na očeta, da jaz nebi dobil ničesar. Sicer bomo o tem še govorilo, če in ko bo zapuščinska obravnava na sodišču, ko bom bolj točno vedel pri čem sem. Zanima me ob temu le, če mi je res oz. mi bo res polbrat izplačal 10 tisočakov smotrno vzeti ali zahtevati ugotavljanje glede tega stanovanja v mestu, menim, da bi bil lahko nujni delež višji okot 10 tisoč. Če je vrednost stanovanja 70 tisoč. Polovica stanovanja je od očeta, polovica od žene. Moj delež je verjetno polovica očetove polovice, imam prav? Inče po tem ključu pogledamo, vredost 70, na pol je 30, 30 na pol je 15, 15 je pa več kot 10. V primeru, da je stanovanje bil prenešen oz. podarjen z darilno pogobo je smoterno ali smiselno zahtevati nujni delež ali enostavno vzeti 10 tisoč in dati mir? Sem lahko v primeru zahteve po nujnem deležu in brskanja po okoliščini lastništva in prenosa stanovanja s tem tvega, da morda na koncu ostanem brez nujnega deleža in še 10 tisoč? Stanovanje je v mestu, oče sam je živel na deželi v hiši, skupaj s sinom in njegovo družino. Žena mu je umrla že pred tem.

Hvala tudi za ta pojasnila.

Lep pozdrav

Zdene Marolt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
celjan37
PrispevekObjavljeno: Čet 11 Maj, 2017 16:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Okt 2011 22:04
Prispevkov: 12

vidim, da ste eni navadni šarlatani, ki imate to spletno stran le za prmocijo in reklamo da kot vsi al rpavniki al odvetniki lužite stranke. je pa res, da ste za to tudi nekateri hodili v šolo in se iziobraževali. mislim, da znate lužit stranke. ker o odgovoru ne duha ne sluha, to predvsem leti na ta post in post, akterega sem spisal glede ne/odgovora, ki pa je bil takojšen odgovor. zanimivo, kaj ne? Smile LUZERJI!

Boštjan Turnšek
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jurek73
PrispevekObjavljeno: Pet 12 Maj, 2017 9:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2009 9:53
Prispevkov: 898

Ti pa se odloči, a si
celjan37 je napisal/a:
Boštjan Turnšek

al
celjan37 je napisal/a:
Zdene Marolt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
celjan37
PrispevekObjavljeno: Pet 12 Maj, 2017 10:53  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Okt 2011 22:04
Prispevkov: 12

jurek73 je napisal/a:
Ti pa se odloči, a si
celjan37 je napisal/a:
Boštjan Turnšek

al
celjan37 je napisal/a:
Zdene Marolt

glede na neodgovor je to povsem nerelevantno. al?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu