Avtor Sporočilo
<  Zdravstveno pravo  ~  Invalidnost II. stopnje - vprašanje
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
dejvi
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Jun, 2006 15:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Sep 2005 8:22
Prispevkov: 19
Kraj: LJ

Glede na določbe Zakona pokojninskem in invalidskem zavarovanju, si je moč razlagati, da osebi, ki se je poškodovala in je stara na dan poškodbe pod 50 let, sploh ni mogoče dodeliti invalidnosti II. stopnje, tudi če bi ji bila priznana 50 % ali višja telesna okvara.

Zanima me ali je pogoj za priznanje invalidnosti II. stopnje tudi starost 50 ali več let? Odgovor bi mi prišel zelo prav.

Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Čet 22 Jun, 2006 6:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

To direktno iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ne izhaja, saj zakon v 60 členu določa:

(Definicija invalidnosti)

(1) Invalidnost po tem zakonu je podana, če se zaradi sprememb v zdravstvenem stanju, ki jih ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije in so ugotovljene skladno s tem zakonom, zavarovancu zmanjša zmožnost za zagotovitev oziroma ohranitev delovnega mesta oziroma za poklicno napredovanje.
(2) Invalidnost se razvršča v naslednje kategorije:
– I. kategorija – če zavarovanec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali, če je pri njem podana poklicna invalidnost, nima pa več preostale delovne zmožnosti;
II. kategorija – če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za 50% ali več;
– III. kategorija – če zavarovanec z ali brez predhodne poklicne rehabilitacije ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa opravlja določeno delo vsaj s polovico polnega delovnega časa oziroma če je zavarovančeva delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50% ali, če zavarovanec še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katerega je razporejen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejvi
PrispevekObjavljeno: Čet 22 Jun, 2006 7:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Sep 2005 8:22
Prispevkov: 19
Kraj: LJ

Ja, to drži. Zmedlo me je dejstvo, da se v 93. členu ob ugotovitvi preostale delovne zmožnosti pri zavarovancu, ki bi mu bila dodeljena II. kategorija invalidnosti navaja določba, da se mu prizna polovičen delovni čas in nadomestilo za delno invalidsko upokojitev po dopolnjenem 50. letu.
Ali to pomeni, da pred dopolnjenem 50. letom nima pravice za delo s polovico polnega časa (ob priznani II. kategoriji in ugotovitvi preostale delovne zmožnosti)?

In še, kdaj se šteje, da je zavezanec star 50 let: ob času nastanka poškodbe ali po tem, ko je odločba II. stopenjskega organa dokončna, pa vmes že dopolne starost 50 let? Ali tožba na višjo inštanco prestavi ta rok 50 let, če se ves postopek konča po dopolnjenem 50. letu, poškodba pa je nastala v 49. letu zavarovanca?

Jadran, za tele odgovore bi bil resnično zelo vesel, saj bi bili bistvenega pomena za mojo odločitev, glede vsebine pritožbe Wink Hvala lepa!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Zdravstveno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu