Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Ponarejanje listin - Najlepša hvala za čimprejšnji odgovor!
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
adrika666
PrispevekObjavljeno: Sre 02 Avg, 2017 23:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jul 2017 20:30
Prispevkov: 1

Spoštovani,

Najprej iskrena hvala za pozornost mojemu sporočilu!

Nujno potrebujem vaš pravniški brezplačen nasvet, ker si nikakor ne morem privoščiti odvetnika zaradi finančne stiske, ter niti ne vem kako reagirati v nadaljnje v zvezi z mojo situacijo – gre za ponarejanje listin (3. odstavek 251. člena kazenskega zakonika).

Da vam opišem moj primer:

Konec junija sem dobila vabilo, da se moram zglasiti na policijsko postajo v Ljubljani dne: 25.7.2017, ker sem osumljena kaznivega dejanja ponarejanje listin 251. člena kazenskega zakonika – v mojem primeru je bila to uporaba ponarejenega potrdila o šolanju, katerega sem uporabila oz. odposlala na študentski servis, dne 30.9.2014 (to leto mi status nebi več pripadal)!!!

Moja izjava na policiji je potekala brez zagovornika in sicer navajam:
Šolo sem obiskovala do študijskega leta 2013/2014, po tem letu pa mi status ni več pripadal. Ko sem potrebovala potrdilo o vpisu za delo preko študentskega servisa, sem znanca, katerega od takrat nisem več srečala, niti ne vem nobenih njegovih podatkov prosila, da popravi eno izmed mojih veljavnih potrdil, tako, da ga bom lahko uporabila za status v študijskem letu 2014/2015. Temu moškemu sem za preureditev potrdila plačala 150 eur. Neznani moški je potrdilo preuredil na mojem prenosnem računalniku v stanovanju. Pridobljeno potrdilo sem nato preko maila posredovala na študentski servis.

Kar pa je zelo pomembno pa je to, da potrdila nisem izkoriščala za ničesar (niti za prehrano, niti za delo, niti za zavarovanje, skratka za ničesar v tistem letu, niti enkrat!!! To vam iskreno zagotavljam!!!). V tistem trenutku, ko sem ponarejeno potrdilo odposlala mi je bilo zelo žal. Tako da sem v strahu celo leto razmišljala kaj bo. Podatki, da ni bilo ničesar izkoriščeno so verjetno preverljivi.

Vem, da je bila v prvi vrsti napaka sploh ta, da sem odposlala ponarejeno potrdilo na študentski servis za kar iskreno obžalujem. Žal mi je in se kesam in vem, da sem sprejela napačno odločitev v tistem trenutku in vem da je bilo moje dejanja bedasto, neetično in škodljivo. Sprejemam vsakršno kazen, ki mi jo bo naložilo sodišče, ampak najhujša kazen je že stres in sramota, ki sem jo povzročila svojcem s tem dejanjem, kajti pošto sem dobila naslovljeno na domači naslov.

Policistka/kriminalistka Katja Zorec je na koncu povedala naslednje:
Zadevo mi delamo malo bolj množično in v tem sklopu vas imamo okoli 100 ljudi. Ko bom zaključila zadevo, to bo konec avgusta ali začetek septembra bom zadevo odstopila na tožilstvo. Za vsakega posameznega študenta bo podana kazenska ovadba. Potem je vse odvisno od tožilstva. Tožilstvo kontaktira vas ampak v večini primerov, če ste zaposleni da denarno kazen (to je nekje v razponu od 100 do 500 eur), če niste zaposleni pa da družbeno koristna dela in, če se pred tem predobravnavnem naroku dogovorite s tožilcem se kazenska ovadba ponavadi ovrže in je ni v evidenci. Potem je pa čisto odvisno od tožilca, on samostojno odloča, vodi predkazenski postopek. Po zakonu pa je 3 letna pravo kazen.

To je vse kar sem izvedela na koncu moje podane izjave!

Resnično in iskreno bom vesela, če mi boste pomagali odgovoriti na moja vprašanja, ki so:

1. Glede na to, da tisto leto potrdila nisem izkoristila niti en dan v letu lažne veljavnosti, ampak resnično niti en dan, me zanima, če bo to kaj upoštevano kot olajševalna okoliščina?

2. Zanima me, če je bila napaka, da nisem imela na vabilu pri policiji zagovornika? (tudi privoščiti si ga žal nebi mogla).

3. Trenutno sem aktivna pavzerka na Fakulteti za Upravo. Imam tudi status gibalno ovirane študentke. Zato tudi težje dobim zaposlitev. Trenutno sem še vedno prijavljena na Zavodu za zaposlovanje ter aktivno iščem zaposlitev. Zanima me, če bo to s strani sankcije tudi kaj upoštevano?

4. Namreč sama prejemam samo socialno pomoč v višini 290 eur mesečno. To je vse od prihodkov. S tem, da bivam v začasnem stanovanju v Ljubljani in stroški nikakor niso nizki. Resnično se bojim denarne kazni ali karkoli povezano s tem. Kaj mislite, da bo moj socialni položaj vsaj malo upoštevan?

5. Trenutno si ne morem privoščiti niti plačila nadaljnjih izpitov, ker moram najprej poiskati delo. Težko je. Ne me narobe razumeti ampak daleč od tega, da hočem ustvariti vtis usmiljenja. Samo pravim kako dejansko je. Se trudim!!! Zakaj govorim glede študija, zato ker zaradi moje nadaljnje prihodnosti nebi bila rada zaznamovana z odpiranjem kartoteke. Kaj se lahko sploh dogovorim, da kartoteka ne bo odprta? Strah me je! Nisem slaba osebnost in žal mi je, da sem to storila!

6. Grozno, da se je to zgodilo ravno meni, ki nikomur nisem nameravala škodovati. Temveč sem celo leto prebila v strahu in komaj čakala, da mine. Glede moje osebne izjave policiji me zanima ali mi bodo verjeli, kar sem podala?

7. Zanima me kaj je policistka mislila s tem, ko je rekla, da če se v predobravnavnem roku dogovorim s tožilcem, da se lahko kazenska ovadba ovrže in, da je potem ni več v evidenci? Kaj sploh je predobravnavni narok in kdaj bo potekal?

8. Najbolj me pa zanima kaj sledi po tem uradnem zaznamku? Kaj se bo zgodilo sedaj. Verjetno bom vabljena na tožilstvo ali kako?

9. Bodo upoštevali moj zdravstveni in socialni položaj? Kakšno kazen lahko dobim?

10. Kako do odvetnika? Tega žal nikakor nisem sposobna plačati. Kaj mi ga na tožilstvu sploh lahko dodelijo ali ga imam samo v primeru, če plačam? In kaj v primeru, če ga nimam?

Najlepše in iskreno se vam zahvaljujem za čas, ki ste si ga vzeli in prebrali mojo zadevo. Pošiljam vam priloge, fotografije katere upam, da vam bodo v pomoč.

Še enkrat se vam zahvaljujem za podane odgovore in vašo dobro voljo glede svetovanja.Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
svetilkar
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Avg, 2017 17:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Apr 2011 20:03
Prispevkov: 31
Kraj: Kranj

Največja napaka je bila da ste na policiji vse priznala. To je sicer dobra olajševalna okoliščina a kazni se bo zelo težko izogniti.

Prav tako je olajševalna okoliščina da z tem dejanjem niste pridobila nikakršne finančne ali katere druge koristi. Lahko se sklicujete tudi na hudo finančno stisko ki vas je pripeljala do tega dejanja. (če je bila oz. jo lahko prikažete)

Ta prijatelj...če ga ne boste izdali bo sodišče najverjetneje zaključilo da ste to ponarejanje storili vi. Če ga izdate je to dodatna olajševalna okoliščina. Tukaj je lahko še problem tega nezakonitega plačila. A po drugi strani ne, če sodišče reče da ste vse to storila vi in hočete stvar prevaliti na neko neznano osebo. Namreč... kako ste ga pa potem takrat po daljšem času kontaktirala?

Kako so pravzaprav izvedeli da je spričevalo ponarejeno, če ga niste nikjer uporabili?

Če bi le lahko ovrgla vse kar ste povedala na policiji....
Mogoče takole: Kar sem povedala na policiji ne drži, ker sem takrat ščitila xy osebo (ožji družinski član npr. oče) a nisem vedela da me čaka tako huda kazen (3 leta zapora). V resnici je oče ponaredil (bil ta prijatelj) in poslal spričevalo na študentski servis z mojim računalnikom, (katerega je tačas uporabljal ker je bil njegov okužen z nekim virusom oz. se okna niso zagnala) to mi je tudi povedal. Vedela sem da nimam več statusa ker mi več ne pripada glede na spričevalo. Zato ga tudi nisem koristila. Če bi vedela da imam na študentskem servisu status, bi zaradi finančnega stanja sigurno koristila bone ali kje delala na napotnico.

Potem pokličejo očeta.
On mora ostro zanikati ponarejanje in pošiljanje spričevala. Edino potrditi mora da je bil v tem času njegov računalnik pokvarjen in da je imel dostop do tvoje e-pošte. Da nič ne ve o tem. Ostalo naj se zagovarja z molkom.

Če bosta oba trdno vztrajala pri svojem, te bodo na prvi stopnji verjetno obsodili a po pritožbi na višje sodišče, je nemogoče dokazati da si ravno ti ponaredila in poslala ponarejeno spričevalo. Saj je imel tvoj oče motiv in priložnost da to stori (dve osebi sta povedali da je bil njegov računalnik pokvarjen in da je imel dostop do tvoje pošte - ti in oče in je to dokaz).

Potem pa tudi ne bo dovolj dokazov zoper tvojega očeta, saj je že v začetku vse zanikal. Ni pa nobenih dokazov zoper njega. (Kot dokaz se šteje če na sodišču 2 osebi govorita enako. In ni dokaz če si samo ti rekla da je on to storil)

Pred tem pa prodaj na bolhi računalnik in kupi drugega.
O napisanem se posvetuj samo z dobrim odvetnikom.
Ali izvedi to tvegano zadevo in VZTRAJAJTA pri svojem kot pijanec pri plotu.

In samo na lastno odgovornost! Krivo pričanje je kaznivo za priče. Ti kot osumljenka se lahko lažeš na sodišču brez kazni (dovoljen način obrambe).

Naj ta post ne bo napeljevanje na kako krivo pričanje, ampak zgolj razmišljanje in debata kako se rešiti v dani situaciji!

Ali pa vse priznaj in vnovči vse olajševalne okoliščine in upaj na najbolje. In ne verjemi kaj pravi policistka glede kazni ker zgolj ugiba in ni vedno tako kot reče policist. Na sodišču je drug svet. Zagrožena kazen je namreč pravo kazen do treh let.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Avg, 2017 19:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 514

^

tole so mal bučke v delu.

Namreč: ponarejanja listin je kriv vsako, ki uradno listino predrugači, ponaredi in tisti, ki jo poseduje, da bi jo uporabil kot pravo. Po sodni praksi pa ponarejeno listino poseduješ, da bi jo pač uporabil (apropo temu, da ti pri hišni najdejo ponarejen dokument, ti pa rečeš, da ga imaš "za foro" in ga nisi nameraval uporabiti).

Bistvo: za samo kd je irelevantno ali si listino ponaredila sama, ali si nekomu plačala, da ti jo je ponaredil on. Lahko pa vpliva na odmero kazni. Ampak tu spet: je huje, da si nek listek ponaredila sama, ali je huje, da si pri tem mobilizirala pomoč še nekoga.

Na kratko: glede na lep opis, ki si ga podala: podaj ga tudi na sodišču. Doletela te bo pogojna, nič bolj groznega, pa še to, če ne dobiš milostljivega tožilca. Slednji bo namreč zadevo usmeril v une posebne postopka (162a? neki tazga). Torej: glede na vse skupaj: najboljš, da poveš po resnici, ni nobena groza, mal si zasrala, nisi pa kriminalka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
novjoze
PrispevekObjavljeno: Sob 28 Okt, 2017 11:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2014 8:04
Prispevkov: 30

Moj nasvet je: nikar ne vmešavaj sorodnikov in vse povej po čisti resnici, uporabi vse dokaze, ki jih imaš - pisne in druge (npr. priče).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu