Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  nujni delež, zaznamba
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
sabis
PrispevekObjavljeno: Pon 29 Jan, 2018 12:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jun 2011 15:16
Prispevkov: 5

Pozdravljeni,
prosim za info.
smo družina s tremi odraslimi otroki. Sestra je ostala doma. Brat in jaz sva se odselila.
Sedaj bi sestra hkrati z našimi starši rada prepisala hišo v celoti na sebe. Trenutno sta 1/2 lastnika tako mati kot oče.
Ponudila nam je nek obrazec(notarski zapis - sporazum o odpovedi neuvedenem dedovanju), s katerim bi nama izplačala smešno majhen znesek v zameno za odpoved dedovanja naju oz. najinih otrok.
Hkrati naj bi tudi starša podpisala neko pogodbo, predvidevam, da se vsemu odrekata v korist sestre, s tem, da skrbi zanju do smrti...
Sprašujem vas, če je možno, če to ne podpiševa, da nama ne pripada nič. Predvidevam, da je to odvisno od vrste pogodbe, ki jo bo sestra podpisala s staršema.
Ali je možno, da dava z bratom zaznambo oz. plombo na nepremičnino(na osnovi tega notarskega zapisa), da nepremičnina ne bi mogla biti prenešena na sestro, ki je ostala doma.

Najlepša hvala za odgovor.

Meli
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Yacka
PrispevekObjavljeno: Pon 29 Jan, 2018 12:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Feb 2009 15:24
Prispevkov: 148

Predvidevam, da bo sestra s starši pogodbo o preužitku. V tem primeru vam tako ne bi pripadalo nič, ker gre dejansko za "odplačni posel". Razen če bi lahko dokazali, da sestra ne bi izpolnjevala obveznosti, ki jih bo imela do staršev po tej pogodbi. V zameno za premoženje bo namreč sestra morala skrbeti za starše do njune smrti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabis
PrispevekObjavljeno: Pon 29 Jan, 2018 12:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jun 2011 15:16
Prispevkov: 5

hvala za odgovor.

kako pa je z zaznamkom ali plombo.
Torej , če še pred sklenjeno pogodbo med starši in sestro damo zaznambo oz. plombo na nepremičnino(če to sploh lahko damo!) se bo še vedno lahko prepisalo na sestro?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 29 Jan, 2018 16:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1438

Vam in bratu pripada nujni delež na zapuščini v višini 1/6 vsakemu. V zapuščino spada samo premoženje, ki ga ima zapusnik ob smrti. V zapuščino (poenostavljeno rečeno) spadajo tudi vsa darila, ki jih je dal dedičem. Torej če na enega otroka zapustnik prenese neko premoženje brezplačno (ne glede na to, kakšen naslov ima pogodba - gleda se finančni učinek) potem je to darilo, ki ga mora ta otrok vrniti nazaj v zapuščino. Če po pogodbi o dosmrtnem preživljanju preživljalec (otrok) porabi za preživljanje zapustnika (samo za preživljanje - investiranje v nepremičnine ne šteje, razen nujnih opravil) sorazmerno majhen znesek v primerjavi s tem, kaj dobi na podlagi pogodbe (npr. nepremičnine), potem v presežku pogodba šteje za darilo, ki se vrača. Kolikor dajo ostali dediči kakršno koli soglasje k taki situaciji (tako da pogodba postane dejansko izročilna pogodba, ali z dedinimi izjavami), potem se darila ne vrača več.

Tako da v vašem primeru sta možni obe situaciji: da če ne podpišete boste dobili iz zapuščine več, ali da boste dobili manj - garancij ni ne v enem ne v drugem primeru.

Glede izrazov kot so "prepis" ali "plomba" pa upoštevajte, da so to izrazi, ki so vsebinsko prazni oziroma označujejo samo tehnično izvedbo neke pogodbe v zemljiški knjigi. Kakšne pravice vam pripadajo je odvisno izključno od vsebine pogodbe.

Prepovedi odsvojitve in obremenitve so možne v določenih primerih sorodstvenih razmerji (kolikor obstaja ustrezna pogodba (!) - samo zato, da bi se kar tako preprečilo prenose lastništva, "plombe" niso mogoče). Jih je pa izjemno enostavno obiti: lastnik se zakreditira, ne plača dolga, sledi izvršba, rubež, prodaja na dražbi, kjer kupi prijatelj za pol cene, ostali dediči pa ostanejo brez nepremičnine in brez denarja. Tako da na to ne računat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu