Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Pogodba za skrajšan delovni čas
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
zvak
PrispevekObjavljeno: Tor 30 Jan, 2018 17:47  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2010 13:42
Prispevkov: 4

Prosim vas za mnenje glede naslednjega:
Žena je zaposlena v knjižnici na na eni izmed družboslovnih fakultet, ki se celo trudi postati družini prijazen delodajalec. Poskusila je uveljaviti pravico do skrajšanega delovnega časa v času, ko je otrok še v vrtcu (zakonsko priznana pravica do končanega prvega razreda).
Pri tem ji je delodajalec zagrozil z naslednjim:
-spremenili bi delovni čas iz gibljivega v fiksnega (v stilu: v primeru zamude bodo prekrške obravnavali; naj planira prihod dovolj minut prej)
-sodelavki, ki je zaposlena po pogodbi, bi spremenili obseg dela (zmanjšali bi ji ga kot povračilni ukrep Smile ).

Zanima me ali se delodajalec lahko odloči za spremembo delovnega časa, glede na to da narava dela tega ne zahteva, hkrati pa nihče na fakulteti ni zaposlen na ta način? Kakšen je najboljši postopek v primeru, če delodajalec vztraja pri svojem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medvedova
PrispevekObjavljeno: Čet 01 Mar, 2018 15:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2016 19:41
Prispevkov: 38

Tudi če bo žena dobila odredbo za fiksni delovni čas - to verjetno lahko sprejme in si življenje organizira tako, da bo točno hodila v službo. Vprašanje je, kako bi delodajalec obravnaval prekrške v primeru zamud - delavka bi dobila opomin, opozorilo. Za kakršnekoli finančne sankcije bi moral pri delodajalcu sprejet nek notranji akt - ampak verjetni ga ni, glede na to, da trdite, da imajo vsi zaposleni gibljiv urnik dela (poleg tega finančno kaznovanje zamud ne more biti upravičeno, ker ima delodajalec na voljo druge ukrepe za "izboljšanje" vedenja delavca - npr. opomin, opozorilo) . Mislim, da je popolnoma od delodajalca odvisno, kako bo določil delovni čas (gibljiv, fiksen) - to ni odvisno od narave dela; delodajalec je tisti, ki vodi in organizira delovni proces, zato menim, da se glede tega lahko svobodno odloči. V 6. členu ZDR-1 je določena prepoved diskriminacije in povračilnih ukrepov; žena bi se lahko sklicevala na ta člen in zahtevala, da se jo enako obravnava, kakor druge zaposlene oz., da naj ji delodajalec obrazloži razloge za neenako obravnavo. Zahtevo pri delodajalcu poda na podlagi 200. člena ZDR-1.

Glede zmanjšanja dela sodelavki ne razumem dobro - bodo ženi zmanjšali obseg dela ali njeni sodelavki (in bo žena na ta račun imela več dela)? Delodajalec je dolžan zagotoviti delo po obsegu in vsebini, ki je določena pogodbi v zaposlitvi. Tudi tu menim - če ji očitno ne bo več dajal dela, naj naslovi nanj zahtevo po 200. členu ZDR-1.

Predlagam, da se žena ne "pusti" grožnjam in da se dobro pozanima o svojih pravicah in naj objektivno poskrbi za njihovo uresničevanje (brez morebitne čustvene vpletenosti Smile ).

No, preden na delodajalca naslovi kakršnokoli zahtevo, pa predlagam, da poskuša zadevo rešiti, urediti, se pogovoriti, ... ustno.


**********

200. člen ZDR-1

(uveljavljanje pravic pri delodajalcu in sodno varstvo)

(1) Če delavec meni, da delodajalec ne izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja ali krši katero od njegovih pravic iz delovnega razmerja, ima pravico pisno zahtevati, da delodajalec kršitev odpravi oziroma da svoje obveznosti izpolni.


(2) Če delodajalec v roku osmih delovnih dni po vročeni pisni zahtevi delavca ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec v roku 30 dni od poteka roka za izpolnitev obveznosti oziroma odpravo kršitev s strani delodajalca, zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem.


(3) Ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, drugih načinov prenehanja veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ali odločitev o disciplinski odgovornosti delavca lahko delavec zahteva v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko je zvedel za kršitev pravice, pred pristojnim delovnim sodiščem.


(4) Ne glede na rok iz drugega odstavka tega člena, lahko delavec denarne terjatve iz delovnega razmerja uveljavlja neposredno pred pristojnim delovnim sodiščem.


(5) Neizbrani kandidat, ki meni, da je bila pri izbiri kršena zakonska prepoved diskriminacije, lahko v roku 30 dni po prejemu obvestila delodajalca zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu