Pozdravljen,
Mama mi je umrla in vse zapustila novemu partnerju s katerim je bila poročena 15 let.
Rad bi samo dal zaznamek na sodišče da se svojemu deležu ne opovedujem.
V domačijo sem vlagal 10 let ko sem imel s.p. potem pa seveda odšel v svet.
Sedaj pa je vse od nekoga, ki je prišel v hišo, iz podnajemniškega stanovanja.
V letih ko je bil z mamo je seveda vzdrževal stanje hiše, ampak ni pa imel več najemnine za bivanje...
Prosim da me usmerite na nekoga, ki je strokoven.
Z oporoko je mama ogrozila tudi tri vnukinje, ki so dediči po smrti moje sestre, ki je bila enakopravni dedič v razmerju z menoj.
Hvaležen bom za vsak nasvet, ki bo pomagal meni in dekletom, ki so še mladoletne.
HVALA B. N.
Obrnite se na odvetnika. Situacija ni ne vem kako (pravno) zakomplicirala in mislim, da vam bo lahko pomagal vsak, ki dela na civilnopravnem področju.
Za orientacijo:
- deduje se samo, kar je mamino premoženje (ne deduje se delež partnerja na skupnem premoženju - tega dobi direktno on in se mu ne šteje kot delež v zapuščini; kaj je skupno premoženje - poglejte moje poste pod družinsko pravo)
- kot povračilo za vaša vlaganja lahko dobite solastniški delež samo, če ste z mamo sklenili pisno pogodbo o tem, da vam tak delež pripade, sicer ne (vlaganja ste "podarili" mami in vsem njenim dedičem)
- mamini otroci imajo pravico do nujnega deleža, enako partner; če sta 2 otroka in parnter, potem vsakemu pripade 1/6 vrednosti zapuščine (cele(!) - torej vse kar spada vanjo IN vsi dolgovi), ostalo se deduje po oporoki; otroci pokojne sestre skupaj dobijo sestrino 1/6 (torej vsak 1/18 zapuščine))
- kar ne pripade pod nujne deleže, lahko mama z oporoko da komurkoli hoče, ne upošteva se nobeno "ogrožanje"
- mladoletne otroke zastopa njihov oče, ne vi; v imenu otrok ne morete zahtevati nič - to je njihova stvar
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu