Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  nadomeščanje porodniške in neznan datum prenehanja pogodbe
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
mikroBB
PrispevekObjavljeno: Čet 08 Mar, 2018 16:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2018 15:59
Prispevkov: 1

Brskam po spletu in forumu pa nikjer ne zasledim točnega odgovora...
Trenutno imam pogodbo določen čas za nadomeščanje delavke na porodniškem dopustu. Ta delavka je imela podaljšano prvo porodniško in potem je po nekaj dnevih dopusta nastopila drugo porodniško. Po preteku datuma do kdaj sem zaposlena (konec prve porodniške) nisem dobila nove pogodbe, ampak mi je delodajalec rekel, da velja prvotno sklenjena pogodba- določilo "do vrnitve odsotne delavke na delo"...
V kadrovski sem izvedela, da delavki druga porodniška poteče konec maja 2018. Ampak glede na stanje ji bodo porodniško verjetno spet podaljšali za tri mesece... Zdaj pa me zanima, če se jaz na dan poteka (25. maja) porodniške ne strinjam s podaljšanjem pogodbe (v primeru, da tej delavki podaljšajo porodniško še za 3 mesece) ali se potem smatra, da sem jaz dala odpoved ali da je pogodba za določen čas nadomeščanja delavke na porodniškem dopustu pač potekla na dan 25.5. ...
Hvala za odgovor, mnenje!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medvedova
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2018 11:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2016 19:41
Prispevkov: 38

Odsotna delavka (odsotna zaradi porodniške) se je prvič že vrnila na delo - saj navajate, da je imela nekaj dni dopusta. Z dnem, ko se je vrnila na delo - to je z dnem, ko je koristila prvi dan dopusta, je vaša pogodba za določen čas prenehala (saj ste jo imeli sklenjeno do vrnitve delavke s porodniške). Čeprav je bila na dopustu, to ne pomeni, da se ni vrnila na delo. "Vrnitev na delo" pomeni zaključek porodniške - ne glede na to ali potem pride v službo na delovno mesto ali pa koristi dopust.

Če ste torej ostali na delu še po vrnitvi delavke s porodniške (kot razumem, ste), nove pogodbe o zaposlitvi pa niste sklenili, se šteje, da ste sklenili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas (56. člen ZDR-1). Od delodajalca ste upravičeni zahtevati, da vam ponudi pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Rok za sodno varstvo teče od izteka časa, za katerega je bila pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena - če je delovno razmerje takrat prenehalo, sicer pa rok teče od samega prenehanja delovnega razmerja (roki: 200. člen ZDR-1: mislim, da transformacijo lahko zahtevate še 30 dni po prenehanju delovnega razmerja (le-to vam še prenehalo, še vedno ste na delu)). Če pride delovna inšpekcija, bo delodajalcu naložila, da vam ponudi sklenitev PZ za NDČ.

Če delavki porodniško podaljšajo, to pomeni, da bo še vedno začasno odsotna zaradi porodniške. In s tem bo vaša pogodba še vedno v veljavi, saj razlog za sklenitev pogodbe še ne bo prenehal. Zato se ne morete ne-strinjati s podaljšanjem porodniške v smislu, da bi se vaše delovno razmerje zaključilo s 25. majem. Če bi v primeru podaljšanja porodniške želeli zaključiti z delom, bi morali podati odpoved (tudi, če bi imeli PZ za NDČ (po nalogu inšpekcije ali po vaši zahtevi delodajalcu), bi morali dati odpoved, če bi želeli prekiniti delovno razmerje). Če odpovedi ne boste dali in boste počakali, da se delavka vrne s (podaljšane) porodniške, štejte, da vam PZ preneha z dnem vrnitve odsotne delavke na delo (če vam je tako v interesu - ne glede na nezakonitost stanja, niste dolžni še naprej ostati v delovnem razmerju).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu