Pozdravljeni,
zasledila sem, da je na zapuščinski razpravi mogoče predlagati/zahtevati izločitev deleža iz naslova skupnega premoženja. Zanima me, kako to poteka v praksi, kadar se dedujeta denar in del nepremičnine.
1) Lahko zakonec pokojnika, ki je veliko prispeval v skupno gospodinjstvo, zahteva izločitev dela denarja iz dedovanja?
2) Kako se določi višina izločenega zneska?
3) Je za izločitev potrebno dokazovanje o vlaganju v skupno gospodinjstvo in kaj velja kot dokaz - plačani računi za stroške/...?
Zanima me še, ali pri dedovanju dela nepremičnine sodišče že na razpravi določi, da morajo večinski lastniki sodediča izplačati, ali le pove da npr. vsak deduje 1/3, o morebitnem izplačilu pa se pozneje dogovarjamo med sabo?
Izloči se skupno premoženje - torej delež, ki ga ima preživeli zakonec na vseh stvareh (premičnine (tudi denar), nepremičnine, pravice, skratka vse, kar spada v skupno premoženje). O tem, kaj spada v skupno premoženje si poglejte moje prejšnje poste v temi družinsko pravo - sem že prevečkrat napisala, da bi ponavljala. Višina prispevka v skupno premoženje je samo en element; dosti bolj važen je vir tega prispevka. Nerelevantno je, kdo je plačal kakšen račun; bistveno je od kod je prišel denar za plačilo računa.
Če obstaja spor o obsegu skupnega premoženja in o višini deleža (torej če se ostali dediči s tem ne strinjajo), mora zakonec dokazati oboje (posebna tožba).
Če obstaja sporazum, se običajno dediči sporazumejo tudi kaj konkretno pomeni ta delež.
Če se dediči ne sporazumejo o delitvi nepremičnine, potem sodišče dosodi solastniške deleže. Če ne pride do pogodbene delitve te solastnine, potem lahko vsak solastnik vloži predlog za delitev solastne nepremičnine pred sodiščem.
Višina prispevka v skupno premoženje je samo en element; dosti bolj važen je vir tega prispevka. Nerelevantno je, kdo je plačal kakšen račun; bistveno je od kod je prišel denar za plačilo računa.
Bi torej zadostovalo, če je imel zakonec pokojnika višje prihodke kot pokojnik in je v gospodinjstvo zaradi tega tudi več prispeval?
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu