Avtor Sporočilo
<  Civilno pravo  ~  Kdo je stranka v postopku
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
burmi
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Jun, 2018 18:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2010 10:50
Prispevkov: 98

Prosim za pomoč. Sestrična je po pokojnem možu podedovala dve nepremičnini. Eno je že pokojni mož "prodal", zaradi neplačila in razprtij, pa s kupcem nista dokončala nakupa in tako kupec ni vpisan v ZK. Mož je potem umrl, dedinja pa je tako podedovala tudi nerešen nakup. Zahtevala je od kupca poplačilo dolga, vendar se ta izgovarja na zastaranje. Istočasno pa od nje zahteva, da dovoli vpis v ZK, da je on lastnik nepremičnine. Tu pa ga ona zavrača, da je potemtakem tudi zahteva za vpis v ZK zastarala. Kaj je tukaj prav, saj v tožbo ne gre nihče. Potem pa je še druga stvar, saj je sestrična nepremičnine podarila svoji hčeri. Tukaj pa se postavlja sedaj vprašanje, kdo je v tem primeru lahko stranka v morebitni tožbi. Ali je dedinja po možu ali obdarjenka po dedinji. Torej, katera lahko sproži tožbo proti "kupcu", oziroma, ali lahko "kupec" sedaj zahteva vpis v ZK od obdarjenke? Prosim za pojasnilo. Hvala lepa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stadion
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Jun, 2018 21:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2007 15:13
Prispevkov: 210

Če pri tisti prodajni pogodbi (mož/kupec) ni bilo overitve podpisa prodajalca, lastninska pravica še ni prišla na kupca ker ta pogodba ni bila "prfektna". Če je kupec kaj plačal pa izvisel, ima klasičen obligacijski zahtevek. Ampak to samo do moža. Če ta pravni posel ni bil prfekten, je sestra podedovala nepremičnino brez spora s kupcem ker ona ni v obligacijskem razmerju s kupcem.

Zahtevati Zk dovolilo zastara po 10letih, ampak je predpogoj tudi veljaven pravni posel. Ce se ta posel ni izpeljal do konca, npr. ni bla placa kupnina, je tak posel (ce se opominja kupca na placilo kupnine pa tega ne izpolni) razvezan po zakonu.

Če pravočasna izpolnitev ni bistvena sestavina pogodbe
105. člen
(neuradno prečiščeno besedilo)

(1)Če izpolnitev obveznosti v določenem roku ni bistvena sestavina pogodbe, obdrži dolžnik pravico, da tudi po izteku roka izpolni svojo obveznost, upnik pa, da zahteva njeno izpolnitev.

(2)Če hoče upnik odstopiti od pogodbe, mora pustiti dolžniku primeren dodatni rok za izpolnitev.

(3)Če dolžnik ne izpolni obveznosti v dodatnem roku, nastanejo enake posledice kot takrat, ko je rok bistvena sestavina pogodbe.


Če bi kupec rad kaj izpodbijal v ZK, bo rabil vlagati izbrisno tožbo proti obdarjenki pa tudi proti sestri in nekako dokazat sodišču, da je bil že on lastnik nepremičnin preden so se dedovale pa da je tudi pravni posel med sestro in obdarjenko ničen. Rabil pa bo dvoje. Overjen podpis prodajalca na pogodbi/ZK dovolilu in pa nek dokaz, da je bil prenos last.pravice na obdarjenko viciozen.

Če nima overjenega podpisa na listini s katero se je prenasala lastninska pravica s strani takratnega lastnika nepremicnine na kupca... si nima skor nic za pomagat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
burmi
PrispevekObjavljeno: Čet 19 Jul, 2018 8:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2010 10:50
Prispevkov: 98

Hvala lepa. Torej pravno gledano "kupec" ne more nič, brez dokazil. Namreč: kupoprodajna pogodba je bila spisana pri odvetniku, po kateri mora kupec plačati v treh obrokih, prvi takoj ob podpisu (izpolnjeno), drugi ob izpolnitvi enega pogoja (pogoj izpolnjen) in tretji obrok ob izpolnitvi drugega pogoja (tudi ta pogoj izpolnjen). "Kupec" za oba ostala dolgova nima nikakršnih pisnih dokazil, samo ustno zatrjuje, da je denar izročil. Problem pa je, ker ga je prodajalec sicer samo ustno opozarjal na plačilo, pisno nikoli. Iz tega razloga je ves pravni posel ostal samo na ravni zapisa pogodbe pri odvetniku. Ni nikakršnega nadaljevanja (notar, ZK, davkarija,...)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 19 Jul, 2018 22:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1275

Če je kupec nepremičnino uporabljal je možno, da jo je priposestvoval ne glede na pomanjkljivosti pogodbe. Tako priposestvovanje učinkuje tudi proti dedinji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
burmi
PrispevekObjavljeno: Pet 20 Jul, 2018 4:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2010 10:50
Prispevkov: 98

Ali ni priposestvovanje možno samo dobroverno? Kupec ni bil dobroveren, saj je vseskozi vedel da ni plačal kupnine, torej je vseskozi vedel, da je neupravičeno v hiši, pa tudi opominjan je bil, sicer ne pisno. Konec koncev pa, kot je stadin napisal, nakup ni bil nikoli dokončan, ne vem kako bi potem lahko nekdo hišo kar priposestvoval, saj se je to vedelo. Sicer pa to ni tema vprašanja. tema je: Kdo je sedaj stranka v morebitnem sodnem postopku- ali je to dedinja po možu ali obdarjenka-sedaj lastnica? V darilni pogodbi je zapisano, da vse odprte spore ureja darovalka. Katera lahko sproži na sodišču tožbo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 20 Jul, 2018 9:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1275

Ko je pogodba sklenjena (t.i. zavezovalni posel, torej dogovor med kupcem in prodajalcem), je taka pogodba podlaga za priposestvovanje. Na podlagi zavezovalnega posla ima kupec terjatev za plačilo kupnine, prodajalec terjatev za izročitev nepremičnine (in izdajo ZK dovolila); ni pa neplačilo kupnine avtomatično razlog za neveljavnost pogodbe - še posebej če prodajalec ni po sodni poti naredil ničesar in še posebej ker je bila kupnina deloma že plačana (ni torej situacije, ko bi šlo za neizpolnitev s strani kupca). Neplačilo kupnine tudi ne avtomatično in vedno izključi dobre vere posestnika, enako velja za opomine. Obstajajo situacije, ko je lahko posestnik tudi v teh primerih dobroveren (npr. če je terjatev na kupnino prenehala iz nekega razloga, ki ga vi trenutno ne poznate).

Odvisno od narave tožbenega zahtevka (priposestvovanje, izbrisna tožba, tožba na izdajo ZK dovolila itd.) je lahko stranka v postopku nov lastnik, dedinja ali pa oba.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Civilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu