Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Zaračunavanje najemnine najemniku v stavbi preminulega?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
suha
PrispevekObjavljeno: Tor 21 Avg, 2018 2:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Preminula oseba je imela v svoji stavbi najemnika poslovnih prostorov, ki je hkrati tudi eden izmed dveh zakonitih dedičev. Ker gre za otroka preminulega, mu preminuli najbrž najemnine ni zaračunaval. Oporoke kolikor vemo ni bilo nobene.

Zanima me, ali lahko sedaj drugi dedič od prvega dediča zahteva sorazmerni delež plačila najemnine, za uporabo prostorov kateri se uporabljalo za namene pridobitne dejavnosti?

Naj povem, da se zapuščinska razprava še ni niti začela, določen je samo prvi obravnavni rok. Upravičeno se bojimo, da bo prvi dedič, prislužen denar iz pridobitne dejavnosti namenil za tožbo proti 2. dediču... Pri tem pa ne plačuje niti najemnine za prostor... Ali naj to glede najemnine omenimo že na prvi obravnavi?

Ali se lahko tudi zahteva prekinitev delovanja pridobitne dejavnosti v prostorih, ki so predmet zapuščinske razprave? Morda s pečatenjem? Naj povem da gre za dodatno dejavnost (s.p.), ki ni poglavitni vir preživetja prvega dediča.

2. stvar. Iz 132. člena zakona o dedovanju sem razbral: "Pokojnikova zapuščina preide po samem zakonu na njegove dediče v trenutku njegove smrti."

Ali to pomeni, da imajo vsi zakoniti dediči (v tem primeru le dva) prost vstop v vse nepremičnine pokojnika po katerem dedujeta?

Primer: Drugi zakoniti dedič vstopi v nepremičnino pokojnika v katerem samo delu nepremičnine je tudi stanovanje 1. dediča, ter tudi poslovni prostori 1. dediča. Ali lahko v tem primeru 1. dedič pokliče policijo in zahteva odstranitev 2. dediča, zaradi motenja posesti, "vloma", itd.? 1. dedič ima kot rečeno na naslovu urejeno stalno prebivališče, 2. dedič pa ima "zgolj" pisno dovoljenje za ureditev stalnega prebivališča na naslovu s strani umrle osebe, ki pa ni dejansko vzpostavljeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 21 Avg, 2018 21:09  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1654

Od trenutka smrti zapustnika do pravnomočnega sklepa o dedovanju je zapuščina skupno premoženje vseh dedičev - vsi lahko uporabljajo vse premoženje v celoti, pod pogojem, da o tem obstaja med njimi soglasje. Če soglasja ni, je treba način upravljanja iztožiti pred sodiščem (ne v zapuščinskem postopku, ampak v postopku urejanja razmerji med skupnimi lastniki).

Smrt zapustnika ne spremeni pravic in dolžnosti zapustnikovih sopogodbenikov, kakršne so obstajale v trenutku njegove smrti. Razlika je v tem, da namesto zapustnika nastopijo vsi dediči skupaj, na drugi strani se nič ne spremeni. Če je nekdo imel z zapustnikom sklenjeno najemno pogodbo, potem njegovi dediči postamejo novi najemodajalci pod enakimi pogoji, kot so veljali prej; pogodba ostane nespremenjena. Zato, da bi taka pogodba ostala v veljavi ni potrebno nobeno soglasje dedičev. Prihodki od najema spadajo v zapuščino in se delijo med dediče enako kot ostalo premoženje.

Če je obstajalo drugo pravno razmerje med zapustnikom in uporabnikom prostorov, velja enako: razmerje je enako, namesto zapustnika veže vse dediče. Če en dedič (ali več njih) v to poseže, lahko odškodninsko odgovarja.

Če bi imel zapustnik pravico uporabnika vreči iz prostorov, imajo to pravico tudi njegovi dediči - pod pogojem, da to storijo vsi skupaj. Po pravnomočnosti sklepa o dedovanju pa je lastnik nepremičnine tisti, ki pač uveljavlja take pravice, ki mu pripadajo. En dedič ne more vreči najemnika ven.

Odvisno od narave zahtevkov je, ali jih je treba uveljavljati na obravnavi. Nekateri so tudi taki, da jih kasneje ni mogoče več uveljavljati. Pojdite do odvetnika, ki bo zadevo konkretno preučil.

Ni relevantno, kakšna dejavnost se opravlja v nepremičninah. Prijava stalnega bivališča nima nobene zveze z lastništvom, ne daje nobenemu nikakršne lastninske pravice, ne pravice do uporabe, ne posesti, ničesar; enako tudi dejstvo da nekdo nekje ni prijavljen nima absolutno nobenega učinka na nobene njegove pravice, ne do razmerja do lastnikov, sodedičev, najemodajalcev, skratka nič.

Posestnik nepremičnine ima vedno posestno varstvo proti vsem, ki to posest motijo, tudi če je ta motilec lastnik nepremičnine. Vprašanje lastništva se sploh ne odpre, gleda se samo na to, kdo je zadnji imel posest in kdo jo je motil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 19:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Najprej se vam lepo zahvaljujem za zelo izčrpen odgovor.

Vsekakor bom upošteval vaš nasvet in se obrnil na primernega odvetnika.

Vaši odgovori mi zelo dobro služijo kot pravo točke za morebitna nadaljna in bolj poglobljena vprašanja za kar se vam še enkrat zahvaljujem. Verjamem da bodo pomagala tudi še komu drugemu.

Me pa v povezavi z vašim odgovorom zanima nekaj. Zapisali ste:

Citiram:
Razlika je v tem, da namesto zapustnika nastopijo vsi dediči skupaj, na drugi strani se nič ne spremeni. Če je nekdo imel z zapustnikom sklenjeno najemno pogodbo, potem njegovi dediči postamejo novi najemodajalci pod enakimi pogoji, kot so veljali prej; pogodba ostane nespremenjena. Zato, da bi taka pogodba ostala v veljavi ni potrebno nobeno soglasje dedičev. Prihodki od najema spadajo v zapuščino in se delijo med dediče enako kot ostalo premoženje.


Težava je v tem da je verjetno imel najemnik (najemnik je 1. dedič od dveh obstoječih) s preminulim najemodajalcem sklenjeno neko ustno pogodbo o najemu. Najem pa je bil brezplačen...

Torej po vašem zapisu sklepam da, ker je bilo ustno dogovorjeno da se za najemnino ne plačuje nič, da to velja še kar naprej in drugi dedič ni upravičen do nobene najemnine, čeprav je lastnik idealnega polovičnega deleža po zaključku zapuščinske razprave oz. že takoj po smrti zapustnika? Na drugi strani pa potem nastajajo za drugega dediča ki ni upravičen do najemnine znatni stroški za nepremičnino v kateri se še naprej opravlja tržna dejavnost prvega dediča, kot je plačevanje davka, vzdrževanje strehe, plačilo priklopa elektrike, itn. To mi nekako ni logično. Govoril sem tudi z osebami s podobnimi izkušnjemi in brskal po spletu ter o tem vprašal tudi odvetnika. Vsi so zatrdili da najemnina / uporabnina drugemu dediču pripada, čeprav je bila prvotno nepremičnina dana v najem brezplačno s strani zapustnika.

Zanima me vaše mnenje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 20:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1654

Vse je odvisno od tega kakšna pogodba (po vsebini) je bila sklenjena, in seveda kaj lahko dokažete. Od tega je odvisno tudi, na kakšen način se lahko prekine ali odpove. Niso vsi najemi enaki, zato so tudi različno "trdni". Na pamet vam ne morem dati nobenega konkretnega odgovora.

Upoštevati morate, da predmet zapuščine ni samo aktiva, ampak tudi dolgovi; če npr. podedujete hišo, na kateri je hipoteka, potem ne morete pričakovati, da se bo upnik odrekel tej svoji pravici. Če je nepremičnina oddana v najem, potem spada v zapuščino tudi breme tega najema. Isto velja za davke in stroške, s katerimi je nepremičnina obremenjena. Poenostavljeno: dediči nimajo pravice do "čiste" nepremičnine, ampak jo dobijo tako kot je. Odvisno od tega, kakšna je podlaga za breme na nepremičnini, je tudi to ali in kako se da tega bremena znebiti.

Od smrti zapustnika do zaključka dedovanja vsi dediči uporabljajo nepremičnino sporazumno. Če sporazuma ni, se lahko določitev načina uporabe zahteva preko sodišča.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 20:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Še enkrat hvala za odgovor.

Torej konkretno kar se tiče pogodbe o najemu. Bila je ustna. V stilu: "Lahko uporabljaš, za svojo dejavnost...." O ceni se sploh niso pogovarjali, ker je pač brezplačno.

Samo tako po mojem mnenju ne gre, da bi šlo brezplačno še kar naprej, drugi dedič pa bi kril stroške za nepremičnino, prvi pa v njej samo služil.

Morda lahko svetujete kako začeti s postopkom zahtevka za najemnino. Je potrebno vse preko odvetnika ali se lahko samo izda račun, nato opomin in nato sledi prodaja družbi ki odkupuje terjatve...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 07 Sep, 2018 21:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1654

Računa ne morete izdati, če nimate sklenjene najemne pogodbe z najemnikom, in v njej določene najemnine.

Uporabnino pa (če torej ni najema) je treba zahtevati v pravdnem postopku. Tudi tu je cel kup stvari, od katerih je odvisno, kako ga oblikovati.

V zakonu ni nobenih omejitev, ki bi preprečevale zapustniku, da sklene npr. najemno pogodbo za 10 let, v kateri se odreče najemnini, in zaveže plačevati določene stroške (to je efektivno darilna pogodba); taka pogodba veže tudi dediče (obveznosti plačevanja stroškov se dedič pač lahko izogne tako, da se odpove dedovanju). Če je tak najemnik dedič, potem se vrednost tega darila (na zahtevo drugih dedičev) všteje v njegov dedni delež in mu na ta račun pripade manjši delež na zapuščini. Če se dedič protivi so seveda tu na vrsti tožbe ... To je samo eden od možnih scenarijev in ni nujno, da tudi vaša zadeva pade sem! Kot sem vam že rekla, vse je odvisno od vsebine pogodbe in kaj lahko dokažete.

Ne izmikam se vam dati konkretne odgovore, ampak tukaj je teoretično možnih toliko različnih situacij (ki so z laičnega vidika vse enake), da vam ne morem predstaviti vseh. Odvetnik se bo z vami konkretno pogovoril, pogledal dokumentacijo itd. in vam na tej podlagi dal točen odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu