Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Izločitveni delež zaradi priposestvovanja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
suha
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 16:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Dedinja v zapuščinskem postopku zahteva, da se iz dediščine izloči določen delež na podalgi Zakona o temeljnih lastninskopravnih razmerjih (ZTLR). Sklepam da na podlagi priposestvovanja.

V naravi to pomeni, da je dedinja izdelala stanovanje v nadstropju že obstoječe stanovanjske hiše zapustnika/ce. In sicer naj bi z izdelavo začela v letu 1990, končala pa do leta 1993. Gabariti hiše so ostali enaki, kot so bili opredeljeni v prvotnem gradbenem dovoljenju in načrtu, torej ne gre za prizidek itn.

Dedinja je precej dobro vedela čigava je nepremičnina, saj ji je zapustnica ustno dovolila izdelavo, zapustnica pa je tudi sama živela v omenjeni nepremičnini.

Zanima me kolišna je realna možnost da tak izločitveni zahtevek sodišče upošteva? Morabitnih kakršnihkoli ostalih dokazov, ki bi dokazovali, da je dedinja sploh izdelala to stanovanje, do sedaj še ni predložila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 17:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1583

Realna možnost je zmeraj odvisna od tega, kakšne dokaze ima nasprotna stran in kako je spretna pri uveljavljanju zahtevka. V zapuščinskem postopku sodišče ne ocenjuje dokazov; če ni soglasja med dediči, potem napoti na pravdo tistega dediča, za katerega meni, da je njegova pravica manj utemeljena, postopek pa se za ta čas prekine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 20:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Spoštovani,

najlepša hvala za vaše mnenje. Dedinja je svojo zahtevo po izločitvi na podlagi ZTLR uveljavlja v postopkih pogajanj, da bi se premoženje razdelilo še v dednem dogovoru v okviru zapuščinske razprave.

Si pa predstavljam, da, če do dogovora nebo prišlo, da bo v tožbi na katero bo verjetno, kot ste omenili, napotena s strani sodišča, pristopila z enakimi argumenti.

Glede ZTLRja sem se v ta že 15 let opuščeni zakon, ki je nastal še v prejšnjem političnem sistemu, kar dobro poglobil. In sicer sodnija v samostojni Sloveniji, tožnike, ki za svoj argument vzamejo ta zakon, praktično vedno zavrne.

Gre za to, da tožniki običajno na podlagi tega zakona želijo izločiti posamezen delež v nepremičnini. ZTLR pa vsaj kar se dotika nepremičnin (od 20. do 26. člena) ne opredeljuje priposestvovanja posameznih delov nepremičnin, temveč le celotne stavbe in zemljišča pod njo. Torej da se ustvari neka popolnoma nova stvar s strani dobrovernega graditelja. Tožniki tudi zelo težko dokazujejo, da so dobroverno mislili, da je del nepremičnine ali celotna nepremičnina kar tako njihova. Namreč z nepremičninami stvarmi je danes tako, da se mora pri urejanju takih in drugačnih stvari z njimi strinjati lastnik nepremičnine in ko dobroverni lastnik kaj tako ureja in ugotovi da ni lastnik, potem postane nedobroverni lastnik.

Kakorkoli, poleg zgornjega argumenta o ustvarjanju nove stvari imamo od dedinje tudi uradni dokument, s strani državnega organa, ki ji je dokaj jasno navedel da dedinja ni lastnica dela nepremičnine, tako kot ne celotne nepremičnine. Zanima me kaj si milite o tem? Koliko je tukaj teže, da dedinja ni bila dobroverna graditeljica, saj se je dokumet pojavil tik pred domnevno izdelavo nadstropja?

Poleg tega me zanima še ali kot naslednik zakona ZTLR obstaja novejši zakon, ki bi podobno urejal priposestvovanje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 21:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1583

Za to, da bi razumeli načine pridobitve lastninske pravice žal ne zadošča, da preberete en zakon in malo poguglate. To je običajno recept za katastrofo, zato predlagam, da si poiščete pomoč odvetnika, in to čim prej.

ZTLR ni "opuščen" zakon; še vedno velja in sicer za pravna razmerja, ki so nastala v času njegove veljavnosti oziroma pravice, ki so bile pridobljene. Ker lastninska pravica, ko je enkrat pridobljena, ne zastara, so veljavne vse lastninske pravice, ki so bile pridobljene na podlagi določb ZTLR in se lahko še vedno uveljavljajo. Verjetno se boste morali še malo poglobiti, saj sodišča vse prej kot zavračajo zahtevke na podlagi ZTLR.

Z ZTLR-jem so vzporedno veljale še določbe Občega državljanskega zakonika (še iz Avstro-Ogrske) kot običajno pravo; tam, kjer je bil ZTLR pomanjkljiv, so se uporabljala načela ODZ.

Pridobitev lastninske pravice na podlagi gradnje na tuji nepremičnini še zdaleč ni enak pravni institut kot je priposestvovanje.

Do pridobitve lastništva na podlagi gradnje na tuji nepremičnini lahko pride tudi v primerih, ko sta oba, torej graditelj in lastnik slaboverna, torej ko graditelj ve, da gradi na tujem, in ko lastnik ve, da nekdo gradi na njegovem, a ne ukrepa.

Priposestvovanje je mogoče tudi na delu nepremičnine.

Tudi pridobitev lastninske pravice na podlagi gradnje na tuji nepremičnini je mogoča za del nepremičnine.

Priposestovanje se je vse od rimskih časov pa do danes zgodilo, ko je nekdo nepremičnino uporabljal, lastnik pa je bil pasiven. Za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini (če ni priposestvovalna doba pretekla pred 2003) se trenutno zahteva še obstoj določenega dogovora med posestnikom in lastnikom. Nikakor pa ni nujno, da bi bilo to formalizirano v zemljiški knjigi - priposestvovanje je namenjeno prav temu, da se zemljiškoknjižno stanje spremeni, ko dejanska uporaba nepremičnine ne ustreza temu stanju, lastnik pa je pasiven.

Podobno velja za "dokumente uradnega organa". Če se iztečejo pogoji za priposestvovanje, potem noben državni organ tega ne more preprečiti, saj priposestvovanje določa zakon, državni organ pa je "šibkejši" kot zakonska določba. Tako da ne polagat preveč upov v "papirje".

Po ZTLR je v veljavo stopil Stvarnopravni zakonik, ki velja od 2003, vendar ne posega v pravice, ki so bile pridobljene na podlagi določb ZTLR (torej če so bili pogoji za priposestvovanje ali pridobitev lastninske pravice na podlagi gradnje po ZTLR izpolnjeni pred 2003, potem SPZ v to ne posega in šteje lastninska pravica za veljavno pridobljeno.)

Ni nujno, da bo sodišče napotilo dedinjo; če bo menilo, da je njena zahteva dokaj verjetno utemeljena, lahko napoti tudi druge dediče na pravdo. Odvisno od dejanskih okoliščin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 22:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Spoštovani,

hvala za odgovor. Si bomo našli odvetnika.

Zanima me še tole. Zapisali ste:

Citiram:
Za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini (če ni priposestvovalna doba pretekla pred 2003) se trenutno zahteva še obstoj določenega dogovora med posestnikom in lastnikom.


Dedinja je v izjavi zapisala da so se gradbena dela končala DO leta 1993 in da naj bi se potem vselili. Kaj torej v pravnem jeziku pomeni ta besedica DO? Velja to potem vključno s celotnim letom 1993 torej do in vključno z 31.12.1993 ali do in vključno z 31.12.1992?

V pogovornem jeziku bi npr. stavek: Rok za oddajo dokumentov je do 22.10.2018, pomenil, da je dokumente možno oddati še na dan 22.10.2018. Enako bi potem iz tega sklepal da Do leta 1993 pomeni še celo leto 1993, do in vključno dneva 31.12.1993.


Nazadnje urejal/a suha Pon 22 Okt, 2018 22:53; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 22:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1583

Priposestovalna doba začne teči z dnem pridobitve posesti na stvari. Izteče se s potekom 10 ali 20 let, odvisno od vrste priposestvovanja.

Pri gradnji na tuji nepremičnini priposestvovalne dobe ni in se lastništvo pridobi takoj z izvedbo gradnje.

Še enkrat: ne mešati obeh načinov pridobitve lastništva, ker nimata nobene zveze eden z drugim.

Mimogrede, če je dedinja investirala v tujo nepremičnino in uspe izkazati dogovor z lastnikom, ima zahtevek na povračilo določenega deleža vrednosti vlaganj, ki jih morajo drugi dediči povrniti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 22:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Dedinja se sklicuje na zakon ZTLR. V ZTLR pa se v zvezi z nepremičninami omenja doba 10 let....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 22:59  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1583

ZTLR vsebuje tako pridobitev lastninske pravice na podlagi priposestvovanja kot na podlagi gradnje na tujem zemljišču.

ZTLR za priposestvovanje nepremičnin določa dve različni pirposestvovalni dobi: 10 in 20 let, odvisno od vrste priposestvovanja.

ZTLR pri gradnji na tujem zemljišču ne določa nobene priposestovalne dobe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 23:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Spoštovani,

ali mi lahko odgovorite potem še na moje vprašanje glede datumov?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 23:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1583

Ne morem odgovoriti, ker kar me sprašujete ne gre skupaj.

Pri priposetvovanju vselitev ni važna, važen je prevzem posesti, in od tega dne dalje teče priposestovalna doba 10 ali 20 let.

Če gre za priposestovanje z 20 letno dobo je priposestovanje pravočasno, če se je začelo najkasneje 31.12.1983. Če gre za priposestvovanje z 10 letno dobo pa dejansko med ZTLR in SPZ ni neke bistvene razlike, tako da je vseeno kdaj je priposestvovalna doba začela teči, saj je SPZ ni prekinil.

Če gre za pridobitev na podlagi gradnje na tujem zemljišču ni priposestvovalne dobe (kar vam že tretjič ponavljam). Če je bila gradnja zaklučena kadarkoli do 31.12.2002, potem je bila v trenutku zaključka gradnje pridobljena lastninska pravica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 23:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Razumem. Navajam pa stvari ki jih je uradno navedla dedinja in na to se bomo verjetno kasneje v postopku, če pride do tožbe tudi vsi sklicevali.

Kar se tiče pravic in rokov za priposestvovanje, bo verjetno vsaj v primeru "gradnje na tuji nepremičnini" dedinja morala najprej dokazati da je sploh gradila. Je tako? Kar pa je v tistih časih ko se je vse delalo brez računov malce težje. Kakšna oseba ki bi domnevno lahko pomagala pri gradnji pa je verjetno tudi že pod rušo. Do sedaj ni pokazala nobenih dokazov, če bi jih mela si predstavljam da bi jih. Zato domnevam da bodo štartali na tistih 10 let.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 23:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1583

Kar se navaja med pogajanji v ničemer ne zavezuje dedinje, da kasneje ne sme spremeniti podlago. Kar stranke izvedo med pogajanji, kasneje ni mogoče uporabiti kot dokaz v postopku.

Za gradnjo niso relevantni računi. So tudi že primeri, ko je dovolj, da je imela prihodke in da se dobita priča ali dve, ki bodo povedale, da je res gradila ona ali da so gradili po njenih navodilih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
suha
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 23:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2012 12:48
Prispevkov: 30

Spoštovani,

se opravičujem. Pogajanja sem jaz rekel malo tako po svoje.... Gre za "pogajanje" v okviru zapuščinskega postopka. Vse navedbe so bile poslane tudi na zapuščinsko sodišče.

"Junaki" ki so menda pred 28 leti delali tam in tam brez računa in na črno, ter se bodo spomnili katere vse materiale naj bi vgradili in to za plačilo, da ne rečem vbogajme bi pa tudi jaz rad videl na sodišču Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 22 Okt, 2018 23:47  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1583

Takih "junakov" v resnici sploh ne manjka. So zelo pogost pojav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu