Avtor |
Sporočilo |
< Stvarno pravo ~ ročno napisana in podpisana oproka |
 |
|
Objavljeno:
Čet 02 Maj, 2019 12:56
|
|
|
Pridružen/-a: Pon Avg 2016 14:18
|
|
Zanima me koliko velja ročno napisana in podpisana oporoka pokojnega očeta, (kako močan je ta dokument) ki je vse zapustu materi/ženi ...meni pa nič ?
Sicer me to za zdaj ne moti, z mamo se tudi lepo razumeva, ampak:
ali lahko pol po materi podedujem vse kar ji je zapustu oče, če ona ne napiše nobene oporoke?
Sem edinec, imam še staro mama, vrjetno imam prednost jaz
hvala |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet 02 Maj, 2019 15:15
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
|
|
Ne glede na oporoko ste imeli pravico zahtevati nujni delež iz očetove zapuščine. S pravnomočnostjo sklepa o dedovanju po pokojnem očetu je ta pravica v celoti prenehala. Od mame nimate pravice zahtevati ničesar.
Mama lahko prosto razpolaga s svojim premoženjem, tudi tistim, ki ga je podedovala po svojem možu. Če hoče, ga lahko vsega zapravi, pa proti temu ne morete nič.
Če mama ne bo naredila oporoke, boste po njeni smrti dedovali vi - in sicer premoženje, ki ga bo imela ob svoji smrti. Če bo naredila oporoko in bo postavila drugega dediča, imate pravico do nujnega deleža v višini 1/2 vrednosti zapuščine.
Torej: izključno od mame je odvisno, ali boste kdaj prejeli premoženje, ki je bilo nekoč v lasti vašega očeta. To bi lahko preprečili samo, če bi uveljavljali nujni delež v zapuščini po očetu, vendar je sedaj za to že prepozno. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet 02 Maj, 2019 19:06
|
|
|
|
|
hvala za odgorvor zelo izčrpno in jasno napisano
za enkrat tega deleža ne potrebujem mama pa mi ga bo dala saj se enkratno razumema, drugega dediča po njej ni tko da vrjeten pol po njej dobim vse jaz
še enkrat hvala in lep pozdrav |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Pet 03 Maj, 2019 1:11
|
|
|
|
|
Imejte v mislih, da se ne bosta vedno dobro razumela, ali da se lahko v vaše odnose vmešajo druge osebe, ki bi hotele mamino premoženje. Če želite zadevo primerno rešiti, potem je treba že sedaj skleniti ustrezno pogodbo. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor 07 Maj, 2019 11:51
|
|
|
|
|
Ah skregava se... sva se že 1000X pa se imava vseen rada ...Sem edinec mama pa sama že v letih nima komu zapustit, je pa še mama njene mame živa, ta pa se sigurn ne bo borila. Jaz za mamo skrbim ji pomagam vse ke več ne more. Sicer pa greva te dni k notarju oddat oporoko ki je v moje dobro po njeni smrti. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor 07 Maj, 2019 16:03
|
|
|
|
|
Oporoko lahko mama kadarkoli spremeni ali prekliče, tudi če je narejena pri notarju. Samo na en listek napiše: preklicujem vse svoje dosedanje oporoke. Ali pa zaide v dolgove (ali pa jo nekdo ogoljufa, da zaiide v dolgove) in bo njeno premoženje zarubljeno. Ali pa se odloči, da bo vse zapustila v dobrodelne namene ali kaj podobnega, da si zagotovi udobno posmrtno življenje ... Presenečeni bi bili, kakšni strokovnjaki so nekateri ljudje: znajo se vriniti med starše in otroke, jih skregati, potem pa od staršev pobrati vse premoženje. |
|
|
|
|
|
 |
|