Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  Konkurenčna klavzula
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
m69
PrispevekObjavljeno: Pet 22 Apr, 2005 16:32  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Apr 2005 8:38
Prispevkov: 20

Pozdravljeni !

V moji pogodbi o zaposlitvi piše glede konkurenčne klavzule naslednje :
Delavec med trajanjem delovnega razmerja ne sme na svoj ali tuj račun opravljati del in sklepati poslov ali ustanavljati podjetja , ki bi z opravljanjem dejavnosti utegnilo povzročiti škodo podjetju ali bi sicer negativno vplivalo na interese podjetja .
Kršitev konkurenčne klavzule pomeni hujšo kršitev delovne obveznosti za katero se izreče prenehanje delovnega razmerjain7ali odškodninsko odgovornost delavca , ki se v primeru da škode ni moč natančno ugotoviti določi v pavšalnem znesku in sicer v višini 9 povprečnih bruto osebnih dohodkov delavca v zadnjih treh mesecih pred kršitvijo konkurenčne klavzule .
Za kršitev konkurenčne prepovedi se uporabljajo zgoraj navedena določila s tem , da je osnova za ugotavljanje pavšalne odškodnine osebni dohodek , izplačan delavcu v zadnjem mesecu pred prenehanjem delovnega razmerja !

Zanima pa me ali lahko v slučaju , da dam odpoved delodajalec terja od mene kakšno odškodnino in ali je konkurenčna klavzula v moji pogodbi sploh veljavna glede na to da v njej ni določene odškodnine za mene ?

Hvala za odgovor !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirijamp
PrispevekObjavljeno: Ned 24 Apr, 2005 19:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Feb 2005 10:33
Prispevkov: 342

Ne vem, če vaš delodajalec loči med konkurenčno prepovedjo inkonkurenčno klavzulo, saj to kar opisujete pod konkurenčno klavzulo gre v bistvu za konkurenčno prepoved, zato najprej za razjasnitev obeh pojmov:

1.Po določilih zakona o delovnih razmerjih se konkurenčna prepoved sklene lahko za čas sklenitve delovnega razmerja in je določena v 37 . členu ZDR. Pomeni pa, da med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco. Delodajalec lahko, v kolikor krši delavec to določilo in mu nastane škoda, zahteva povrnitev škode.

2. Konkurenčna klavzula pa pomeni, da se lahko delavec in delodajalec v pogodbi o zaposlitvi dogovorita prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja, če delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze. Konkurenčna kčavzula se lahko dogovori za največ dve leti po prenehanju delovnega razmerja. ZDR natančno določa plačilo neke vrste odškodnine, če delavec na novem delovnem mestu ne more prejemati zradi konkurenčne klavzule zaslužka,ki je primerljiv s prejšnjim.

V primeru konkurenčne prepovedi ( torej prepovedi v času delovnega razmerja pri delodajalcu), je dolžan delavec v primeru kršitve delodajalcu povrniti škodo, v tisti višini, v kateri jo bo delodajalec dokazal oz. bo delavcu uspelo dokazati, da ni nastala. Kolikor jaz razumem zakon glede na to, da določa, da mora delavec plačati škodo, je potrebno ugotoviti v vsakem posameznem primeru, kakšna je višina škode in le-ta ne more biti v naprej v pogodbi o zaposlitvi opredeljena. Kokurenčna prepoved je torej možna le tako dolgo dokler traja delovno razmerje.

Po prenehanju delovnega razmerja, v kolikor bi le-to prenehalo po vaši krivdi ali volji, pa je lahko dogovorjena konkurenčna klavzula v določenem roku, ki ne sme biti daljpa od dveh let. Konkurenčna klavzula mora biti dogovorjena pisno, sicer ne velja in se delavec lahko zaposli brez omejitev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
m69
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Apr, 2005 14:24  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Apr 2005 8:38
Prispevkov: 20

Najprej se zahvaljujem za odgovor ! Pozabil sem pa napisati , da v prvem odstavku piše še naslednje :
Ta prepoved velja tudi 24 mesecev po prenehanju delovnega razmerja , če delavcu preneha delovno razmerje po njegovi krivdi ali volji .

Ali to kaj vpliva na vaš odgovor ?

Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Apr, 2005 18:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Kot je bilo že rečeno v prejšnjem odgovoru, gre očitno za pomoto in vam želi delodajalec določiti konkurenčno klavzulo, ki lahko velja največ 2 leti.

Dekstva, ki ste jih navedli nikakor ne vplivajo na prejšnji odgovor. Bistvo konkurenčne klavzule je prav v tem, da zaradi tega, ker ste pri prejšnjem delodajalcu pridobili določena specifična znanja, le-teh ne boste uporabljali pri novem delodajalcu in s tem konkurirali prejšnjemu delodajalcu. Ker pa prav zaradi tega verjetno za delo, ki ga boste opravljali ne boste plačani toliko kot bi bili oz. ne boste mogli sprejeti določene zaposlitve, če konkurenčne klavzule ne bi bilo, mora delodajalec plačevati neke vrste odškodnino. Ne pa delavec delodajalcu.

Prilagam vam še določila Zakona o delovnih razmerjih, ki govorijo o konkurenčni klavzuli:

38. člen
(konkurenčna klavzula – pogodbena prepoved konkurenčne dejavnosti)

(1) Če delavec pri svojem delu ali v zvezi z delom pridobiva tehnična, proizvodna ali poslovna znanja in poslovne zveze, lahko delavec in delodajalec v pogodbi o zaposlitvi dogovorita prepoved opravljanja konkurenčne dejavnosti po prenehanju delovnega razmerja (v nadaljnjem besedilu: konkurenčna klavzula).
(2) Konkurenčna klavzula se lahko dogovori najdlje za obdobje dveh let po prenehanju pogodbe o zaposlitvi in le v primerih, ko delavcu preneha pogodba o zaposlitvi po njegovi volji ali krivdi.
(3) Konkurenčna klavzula mora biti določena z razumnimi časovnimi omejitvami prepovedi konkuriranja in ne sme izključiti možnosti primerne zaposlitve delavca.
(4) Če konkurenčna klavzula ni izražena v pisni obliki, se šteje, da ni dogovorjena.

39. člen

(nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule)
(1) Če spoštovanje konkurenčne klavzule po drugem odstavku prejšnjega člena onemogoča pridobitev zaslužka, primerljivega delavčevi prejšnji plači, mu mora delodajalec za ves čas spoštovanja prepovedi mesečno izplačevati denarno nadomestilo.
(2) Denarno nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule se mora določiti s pogodbo o zaposlitvi in znaša mesečno najmanj tretjino povprečne mesečne plače delavca v zadnjih treh mesecih pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi.
(3) Če se denarno nadomestilo za spoštovanje konkurenčne klavzule ne določi s pogodbo o zaposlitvi, konkurenčna klavzula ne velja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu