Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  pot do javne ceste - urejena ali ne?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Andrei
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Sep, 2019 13:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2016 21:56
Prispevkov: 21

Spoštovani.

Če poenostavim problem:

Na deželi med več hišami teče makadamska cesta/potka, ki se po cca. 100m priključi na javno cesto. Ob gradnji hiš več kot 40let nazaj, so se sosedje dogovorili glede uporabe te ceste. Obstaja lokacijsko dovoljenje z delilnim načrtom za cesto, kjer je jasno določeno in obrazloženo, citiram:Investitor ima zagotovljen dostop na javno pot (dokazilo).

Pred leti je eden izmed sosedov svojo hišo prodal, novi lastnik pa je v zemljiško knjigo vpisal ne le hišo, temveč tudi del ceste, ki je bila pred desetletji že razdeljena kot sem zgoraj napisal.

Moje vprašanje:
1. Ali je možno, da je bilo vprašanje ceste rešeno po vseh zakonih 40let nazaj in da takrat ni bil potreben vpis v zemljiško knjigo ali da ni bil možen? Kako to ugotoviti?

2. Kako najhitreje in najugodneje rešiti to vprašanje? Z nujno cesto ali s priposestovanjem ali enostavno z vpisom v zemljiško knjigo? Novi lastnik, ki je del ceste vpisal v zemljiško knjigo je namreč neodziven, ignorira.


Vnaprej hvala in lep dan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Sep, 2019 15:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1648

Vpis v zemljiško knjigo je za pridobitev lastninske pravice nujen najmanj zadnjih 150 let.

Enako velja za služnost. Če služnost ni vpisana v zemljiško knjigo, ne obstaja. Če jo je spoštoval prejšnji lastnik, to ne zavezuje novega lastnika.

Glede na stanje, ki ga opisujete, brez dovoljenja novega lastnika služnosti ne boste mogli vpisati v zemljiško knjigo. Če katera od nepremičnin objektivno gledano nima možnosti dostopa do javne ceste (katere koli; obstajati mora neka ovira, npr. tako strm hrib na ostalih straneh, da ni mogoče tam speljati ceste) se lahko predlaga pred sodiščem, da dovoli nujno pot. Nujna pot je odplačna služnost (to pomeni, da je treba lastniku služeče nepremičnine plačati zaradi zmanjšanja vrednosti njegove nepremičnine), poleg tega nujna pot čez dvorišče praviloma ni dopustna - v tem primeru bo sodišče zahtevalo, da predlagatelj nujne poti poišče drugačno pot do javne ceste. Priposestvovanje je možno, če je bila služnost dobroverno izvajana najmanj 10 let pred letom 2003; dobro vero bo težko dokazati, če služnost ni bila vpisana v zemljiški knjigi); poleg tega bo treba dokazati soglasje prejšnjega lastnika k taki uporabi, ta pa tega verjetno ne bo hotel priznati, ker ga bo potem lahko kupec terjal za odškodnino.

Najugodnejša in najhitrejša rešitev je ta, da se z lastnikom dogovorite. Sicer pa vas čaka draga in dolgotrajna pot preko sodišča. Pred 40 leti, ko se je na lastninsko pravico gledalo malo bolj po domače, bi bil tak sodni postopek relativno hiter in enostaven, sedaj pa bo to precej težje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrei
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Sep, 2019 15:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2016 21:56
Prispevkov: 21

Hvala lepa za hiter in izčrpen odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu