Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  Pooblaščenec za banko
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Barbra
PrispevekObjavljeno: Pet 05 Mar, 2021 16:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2005 19:14
Prispevkov: 14

Spoštovani.

Starejša vdova je zbolela in ni bila več sposobna skrbeti zase, zato je CSD kontaktiral njeno hčerko - edinko, da bi uredila potrebno za namestitev v Dom za starejše občane. Hčerka ni hotela prevzeti ničesar v zvezi s tem, zato so na CSD našli bližnjo sorodnico, ki je bila pripravljena pomagati. Pooblastili so jo, da najde prostor v DSO in MOL zaprosi za doplačilo oskrbnine. V izdani odločbi za skrbništvo pa ni bilo posebej izpostavljeno, da je tudi pooblaščenka za banko, saj oskrbovanka ne razpolaga z nobenim premoženjem in ima sama nizko pokojnino. Skrbnica je na CSD prejela v uporabo bančno kartico, pin kodo pa ji je predala oskrbovanka sama in se je strinjala, da sorodnica opravlja zanjo plačila dela oskrbnine, zdravstvenega zavarovanja in ostalih stroškov. Skrbnica je občini vrnila neprofitno stanovanje, poravnala dolgove in kupila oblačila ter vse potrebno za bivanje v Domu. Poskrbela je tudi za spremembo stalnega bivališča. O tej spremembi je nameravala obvestiti banko, vendar je tu nastal problem, ker ni pooblaščenka. Kmalu potem je prišla pošta iz banke z novo bančno kartico (čeprav veljavnost stare še ni potekla), medtem ko pošte z novo pin kodo ni bilo. Po osebnem pogovoru v banki je skrbnica dostavila zahtevane podatke in dokazila: odločbo o skrbništvu, redno plačane položnice..., vendar pravna služba kljub temu ni dala dovoljenja skrbnici za upravljanje s kartico. Zahtevajo, da pride lastnica računa k njim osebno, da bi lahko opravila spremembo naslova, dobila nov pin in pooblastila sorodnico, če hoče, da bi ostalo tako, kot je bilo do sedaj. Vendar se je zdravstveno stanje oskrbovanke v zadnjem času tako poslabšalo, da se ne more več podpisati, občasno je dementna in ne nazadnje tudi zaradi strogih pogojev glede epidemije njen osebni odhod v banko ni več možen. Sedaj je stanje tako, da nihče ne more do denarja, s katerim bi se poravnali računi za dom in zavarovanje. Kako bi se dalo zadevo rešiti drugače? Bi lahko s pravnikom ob prisotnosti socialne delavke v Domu lahko pridobili overovljeno pooblastilo, ki bi zadostilo bančnim zahtevam?
Hvala in lepo pozdravljeni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Barbra
PrispevekObjavljeno: Pet 05 Mar, 2021 17:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2005 19:14
Prispevkov: 14

Na obvestilu, ki je bilo priloženo novi kartici, piše, da prične nova veljati šele po preteku stare kartice. Stari kartici preteče veljavnost šele 9/2021, vendar 2.3.2021 dvig z njo ni bil več mogoč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 06 Mar, 2021 13:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1680

Če je oskrbovanka dementna, potem to pomeni, da ni sposobna podpisati pooblastila - ne glede na lokacijo - ker ni sposobna oblikovati volje za to. V tem primeru je treba o tem obvestiti CSD in sprožiti postopek odvzema poslovne sposobnosti pred sodiščem. Po koncu tega postopka CSD postavi skrbnico, ki lahko upravlja z vsem premoženjem oskrbovanke. Posebna pooblastila za banko niso potrebna.

Mimogrede, če za to gospo skrbite in če ste opazili, da je dementna - četudi občasno - potem ste dolžni o tem obvestiti CSD kot zgoraj opisano. Sicer lahko šteje, da niste storila svoje dolžnosti in oskrbovankina hči bo kot dedinja lahko od vas zahtevala povračilo škode, če je kakšna škoda nastala - ne glede na to, da sama ni želela skrbništva.

Če oskrbovanka ni dementna (niti občasno), potem na banki vprašajte, ali vam lahko dajo listine, ki jih mora oskrbovanka podpisati, in ali bo zadoščalo, če se podpis na teh listinah notarsko overi. Notarji po dogovoru pridejo tudi na lokacijo, kjer se oskrbovanec nahaja (proti dodatnemu plačilu).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu