Avtor Sporočilo
<  Gospodarsko pravo  ~  neupravičena blokada TTR-ja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
erbi
PrispevekObjavljeno: Čet 10 Mar, 2005 15:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2005 15:24
Prispevkov: 15

Spoštovani!
Imam en velik problem, ki ga pa ne znam rešiti. Zaradi negativnega stanja na mojem osebnem TR računu mi je tega banka zaprla in zadevo predala sodišču. Ta je izdal sklep o izvršbi in ker na mojem TR ni sredstev so mi blokirali TRR od firme (d.n.o.) katere sva lastnika 2. Sedaj je ponovno prišel sklep, da se ta blokada ukine. Zanima pa me, kaj s sredstvi, ki so mi jih medtem že pobrali iz poslovnega računa. Jih lahko zahtevam nazaj in kako?

Lep dan!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Mar, 2005 22:12  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Mislim, da boste morali, v kolikor želite kak odgovor malo več napisati o vašem primeru. Če prav razumem je banka zoper vas vložila na sodišče predlog za izvršbo, sodišče je predlogu ugodilo, ker niste ugovarjali, je sklep postal pravnomočen in izvršba se je vršila tako, da so blokirali vaš TRR d.n.o. in vam iz njega trgali sredstva. Zanima me, zakaj so ukinili blokado, ker je bil dolg poplačan ali ker so ugotovili, da so vam neupravičeno trgali iz računa.

Skratka za odgovor potrebujem malo več informacij Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
erbi
PrispevekObjavljeno: Sob 12 Mar, 2005 7:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2005 15:24
Prispevkov: 15

Spostovani!
Hvala za odgovor. Sklepa sodisca nisem nikoli dobil. Res je, da sem se preselil, a sem tudi takoj prijavil novo stalno prebivalisce. Ta sklep mi je na mojo zeljo poslala sele moja banka pri kateri imam odprt TRR d.n.o.-ja.

V zadnjem sklepu sodisca pa pise, da je blokada ukinjena, ker:
- je prva banka sporocila, da mi je zaprla osebni TR racun
- je druga banka sporocila, da lastnik tega racuna, ki je trenutno blokiran nisem jaz, temvec firma.

Poplacano je cca. 1/3 dolga.

Lep dan!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Tor 15 Mar, 2005 18:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Ne glede na to, da ste družbenik d.n.o., ki je osebna družba in za katero je značilno, da družbeniki jamčijo z vsem svojim premožnjem za dolgove drube, to ne opravičuje, da bi lahko upnik zaradi dolgov, ki jih imate kot fizična oseba predlagal izvršbo na TRR d.n.o. Kvečjemu bi lahko predlagal izvršbo na delež, ki ga imate kot družbenik d.n.o.

Glede na to, da ste sklep prejeli šele od banke, bi bilo najbolje, če si greste na sodišče pogledat spis o vaši zadevi, kjer je verjetno tudi zavedeno, iz katerega razloga niste prejeli sklepa ( morda takrat še niste bili odjavljeni ipd).

Dobro bi bilo, če pogledate, kdaj je bila opravljena fikcija vročitve ( ker samo na podlagi tega je sklep o predlogu za izvršbo verjetno postal pravnomočen.

Če menite, da niste dolžni plačati lahko predlagate vrnitev v prejšnje stanje in hkrati s tem predlogom vložitev tudi ugovor, v katerem ugovarjate sklepu o izvršbi. V kolikor so od vročitve sklepa pretekli več kot trije meseci vrnitve v prejšnje stanje več ne morete predlagati.

Najbolje je, če d.n.o. pisno obvesti sodišče, da ji je bilo neupravičeno trgano iz njenega TRR in da zahteva povrnitev neupravičeno odtrganega zneska, saj se lahko dolg njenega družbenika ( torej vas) zahteva samo na družbenikov TRR ali na delež druđbenika v družbi ne pa na TRR d.n.o.

Kot fizična oseba pa, v kolikor nimate ugovorov, dolg čimprej poravnajte, ker se vam s čakanjem samo večajo stroški ( torej obresti in stroški samega izvršilnega postopka).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tjaša
PrispevekObjavljeno: Pon 21 Mar, 2005 12:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Mar 2005 12:48
Prispevkov: 3

Glede na to, da ste solastnik v d.n.o. vam lahko blokirajo TRR poslovni, ker za svoje obveznosti garantirate z vsem svojim premoženjem. Naprimer pri meni je bilo tako imela sem d.o.o ki so ga zaprli po skrajšanem postopku, dolg pša je ostal do DURS, in DURS mi je blokiral poslovni račun v s.p. (poslovni) ki ga imam sedaj. Kolikor vem se to potem verjetno knjiži na kapital (se vam zmanjša). Nisem siguran da je tako ampak dandanes se dogajajho vsekakor čudne zadeve.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Pon 21 Mar, 2005 18:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

Mislim, da pri d.n.o. ni enako kot pri s.p. D.n.o. ima namreč ločen račun od fizične osebe, ki je družbenik d.n.o.. Res je da je d.n.o. osebna družba in jamči tudi s premoženjem svojih družbenikov, vendar šele po tistem, ko je dolg izterjan od družbe in to v primeru, če gre za dolg družbe.

Tako po mojem v primeru, da gre za dolg družbenika kot fizične osebe, ne odgovarja d.n.o. temveč družbenik kot fizičnaoseba in se lahko le njegov TRR blokira. Lahko pa bi upnik zahteval izvršbo na delež, ki ga ima družbenik v d.n.o., mislim pa da ne morejo kar tako blokirat TRR d.n.o. zaradi dolga družbenika kot fizične osebe.

Pri s.p. je seveda drugače. S.p. ni družba in ni ločitve med privatnim premoženjem in poslovnim premoženjem. To je pač riziko, ki ga s.p. nosi s seboj.

V vašem primeru pa je DURS segel na vaš račun s.p. ( torej premoženje ztako iz privatne kot poslovne sfere), vi pa, v kolikor je bil vaš d.o.o., katerega družbenica ste bili izbrisan po zakonu o finančnem psoslovanju podjetij, odgovarjate za dolgove izbrisane družbe še eno leto. Tako da so verjetno iz tega razloga blokirali račun s.p.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Gospodarsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu