Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Kazenski pregon
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
margija
PrispevekObjavljeno: Tor 27 Dec, 2005 18:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Nov 2005 16:15
Prispevkov: 6

Pozdravljeni

V prvotnem pismu sem zgrešila naslov, zato še enkrat zastavljam vprašanje

Oče je pred meseci podal kazenski pregon proti osumljencu kaznivega dejanja ogrožanje varnosti. okrožno državno tožilstvo je osumljenca in očeta zaslišala, vendar tega zapisnika oče ni prejel. Kmalu po zaslišanju je oče umrl.

Sedaj smo kot pokojnikova družina prejeli od okrožnega državnega tožilstva dopis, ali bomo nadaljevali kazenski pregon zoper osumljenca. Zastavlja se nam vprašanje, kaj pomeni če nadaljujemo pregon oziroma kaj naj sporočimo tožilstvu, da pregona ne nadaljujemo. Bomo kot pokojnikova družina imeli kašne obveznosti. Še to moram pripisat, da o kaznivem dejanju smo bili obveščeni le s pripovedovanju očeta, očividcev ni bilo.

Prosim, če mi lahko odgovorite v najkrajšem možnem času, ker moramo na tožilstvu v roku sedem dni podat naše stališče.
Lepo pozdravljeni
Sonja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podjetje1
PrispevekObjavljeno: Tor 27 Dec, 2005 22:13  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2005 10:41
Prispevkov: 91
Kraj: Ljubljana

Spoštovani

Tožilec je zavrgel kazenski pregon zoper osumljenca, ker je očitno ocenil, da ni zadosti dokazov za kazenski pregon. Vi kot oškodovanci oz. dediči le-tega imate pravico vstopiti v ta kazenski postopek kot subsidiarni tožilci, kje boste nadaljevali kazenski pregon zoper osumljenca. Če tožilcu v roku ne boste odgovorili bo zadeva zaključena in kazenski pregon ustavljen.

Če se za pregon odločite boste morali na sodišču dokazati krivdo osumljenca z dokazi, ki so na razpolago. Pri tem imate pravico do spisa in dokazov, ki jih je že pridobil tožilec. Če drugih dokazov kot pričanje očeta ni in sami nimate velikega namena zadevo nadaljevati je bi bilo morda smotrno razmisliti ali se vam pregon splača. Lahko tudi pokličete tožilca, ki je vodil zadevo in vam bo pojasnil kakšne možnosti so in kakšne dokaze ima sam ter kako voditi ta postopek naprej. Pri tem boste lahko ocenili, če se vam zadeva izplača.


Vljudno pozdravljeni!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
margija
PrispevekObjavljeno: Tor 27 Dec, 2005 22:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Nov 2005 16:15
Prispevkov: 6

Hvala za odgovor!

Bom upoštevala vaše priporočilo, ker dokazov nimamo.
Glede na to, da so že verjetno nastali stroški, kdo je plačnik le -teh.

Lep pozdrav Sonja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ejka
PrispevekObjavljeno: Čet 29 Dec, 2005 19:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Nov 2005 16:50
Prispevkov: 12

Glede na vaš opis, da je vaš oče podal kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, vendar je med postpkom umrl, je državno tožilstvo ravnalo po 55. členu Zakona o kazenskem postopku:
Če oškodovanec umre med postopkom, lahko njegov zakonec ali oseba, s katero je živel v zunajzakonski skupnosti, otroci, starši, posvojenci, posvojitelji, bratje in sestre, v treh mesecih po njegovi smrti izjavijo, da nadaljujejo postopek. Ker je kaznivo dejanje ogrožanja varnosti pregonljivo le na predlog, oškodovanec pa je umrl, lahko vi izjavite, da vztrajate pri postopku, tožilstvo pa bo samo vodilo postopek naprej!
V tem primeru torej NE GRE vprašanje zasebne tožbe, saj tožilstvo ovadbe ni zavrglo! Potrebuje pa izjavo dedičev, da lahko samo nadaljuje postopek!
V kazenskem pravu namreč ločimo dejanja, ki so pregonljiva po uradni dolžnosti, torej ko je npr. tožilec obveščen, da je bil nekdo umorjen, deluje po uradni dolžnosti, medtem ko v primeru ogrožanja varnosti lahko deluje (torej vodi odlog kaznskega pregona ali pa vloži obtožni predlog) le na predlog oškodovanca. Brez predloga ne more nič.

Stroškov zaenkrat za vas še ni in jih tudi če boste podali izjavo, da se postopek nadaljuje, za vas ne bo.

Glede dokazov pa tako: pri kaznivem dejanju ogrožanja varnosti je poglavitno, kako se je oškodovanec ob izrečeni grožnji počutil - če je sprejel grožnjo kot resno, usmerjeno zoper njegovo življenje ali telo, in tožilec presodi, da iz grožnje izhaja isto, je to dovolj. Vaš oče pa je bil nenazadnje tudi zaslišan, tako da dokazi verjetno so - če jih ne bi bilo, bi oz. bo tožilec ovadbo itak zavrgel. Zaenkrat pa, kolikor je razbrati, je še ni!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Yahoo Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu