Zanimam se za ustanovitev zavoda. Informacije s tega podrocja so dokaj skope (vsaj kar se interneta tice). Zanima me sledece:
- Lahko zavod preoblikujem v d.o.o.
- Kako je z lastnistvom zavoda (vec ustanoviteljev)
- Kaksno je knjigovodstvo (enostavno, vecstavno?)
- Si lahko v zavodu zaposlen
- Kako se izplacuje stroske, ki jih imajo zaposleni/clani
- Kako se izplacuje stroske, ki jih imajo zunanji sodelavci zavoda
- Kaksna je lahko namembnost zavoda (d.o.o. lahko recimo registriras za vec dejavnosti)
- Na kaj je treba biti pozoren pri poslovanju
ZGD v 558.b členu govori le o preoblikovanju zavoda v gospodarsko družbo, ne pa tudi obratno. Omenjeni člen določa naslednje glede preoblikovanja:
Za preoblikovanje zavodov v gospodarske družbe se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o preoblikovanju delniške družbe v druge družbe, s tem da je za sklep o preoblikovanju, poleg sklepa pristojnega organa zavoda, v skladu z aktom o ustanovitvi oziroma statutom, potrebno še soglasje ustanoviteljev, katerih ustanoviteljski deleži znašajo devet desetin in družbenika, ki bo v družbi po preoblikovanju odgovarjal za obveznosti družbe z vsem svojim premoženjem. Ustanovitelji, ki niso glasovali za sklep o preoblikovanju, lahko od družbe zahtevajo, da družba prevzame njihove deleže proti plačilu primerne denarne odpravnine.
Vendar pa ne glede na navedeno, menim, da je možno tudi obratno torej preoblikovanje d.o.o. v zavod. Kot primer za to sem našel odlok o preoblikovanju nekega d.o.o. v javni zavod. Zadevo najdete na naslednji spletni strani:
http://www.sigov.si/mop/zakonodaja/zakoni/okolje/voda/vgi.pdf
Bil sem ze na obcini, kjer tiste boge zenske niso imele pojma o cem sploh govorim. Me je hotela prepricat, da je zavod ali drustvo ena in ista stvar.. zalost.
P.S.
Ce sem prav prebral mora biti po preoblikovanju nekdo, ki bo odgovarjal s svojim premozenjem?? Ceprav bi iz zavoda ustanovil d.o.o.? Mogoce samo se kako je z dokapitalizacijo? Ravno tako potrebujem 2.100.000?
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu