Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  Izpraznitev prostorov
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
doga
PrispevekObjavljeno: Pet 13 Maj, 2005 8:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Maj 2005 7:56
Prispevkov: 8

Spoštovani!

Na dražbi sem kupila stanovanje in sklep o izročitvi je že pravnomočen. Dosedanji lastnik je ignioriral vso pošto upnika in sodišča, niti sodnemu cenilcu ni omogočil dostop do stanovanja ..
Zanima me, kako lahko pridem do svoje nepremičnine?Če mu napišem dopis in zahtevam, da se v roku 30 dni izseli in mu to pošljem priporočeno ali s povratnico pošte seveda ne bo dvignil. Kako naj mu vročim pošto? Kdaj lahko na sodišču vložim predlog za izvršbo oziroma izpraznitev prostorov? Je zato potreben kakšen poseben obrazec, lahko to napišem sama ali pa rabim že v tej fazi odvetnika? In nazadnje, če bo do izvršbe prišlo, ali lahko pooblastim odvetnika, da bo na sami izvršbi oziroma izpraznitvi prostorov prisoten namesto mene. Naj se mi prosim javi, kakšen odvetnik, ki bi bil to pripravljen narediti?

Hvala in lep pozdrav

Doga
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Sob 28 Maj, 2005 8:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

V kolikor ste kupili stanovanje na dražbi, vam je v skladu z 192. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju po pravnomočnosti sklepa o domiku in po položitvi kupnine izdalo sodišče sklep, da se nepremičnina izroči vam in po pravnomočnosti sklepa v zemljiški knjigi vpiše na vas lastninska pravica na nepremičnini ter izbrišejo tiste pravice.

V sklepu je sodišče v skladu z 2. odstavkom 192.člena ZIZ tudi odločilo kdaj se je dolžnik, katerega stanovanje ste kupili na dražbi, dolžan izseliti iz stanovanja.

Ta sklep predstavlja izvršilni naslov za izpraznitev in izročitev nepremičnine, kar pomeni, da lahko neposredno na podlagi tega sklepa vložitev predlog za izvršbo za izpraznitev prostorov.

Ni mi znano ali za to obstajajo posebni obrazci. Mislim pa da so obrazci objavljeni v knjigi, katerega naslova ne vem natančno. Gre za knjigo Dide Volk o izvršbi, v kateri so med drugim tudi obrazci. Ali je v njej tudi obrazec za vaš primer izvšbe vam ne znam povedat, lahko pa v ponedeljek preverim.

Predlog mora vsebovati v skladu s 1. odst. 40. člena ZIZ navedbo:
- upnika (torej vas) in dolžnika ( torej nekdanjega lastnika stanovanja, ki se noče izseliti),
- izvršilni naslov ( priložite torej kopijo sklepa o domiku - na katerem si pri sodišču priskrbite potrdilo o pravnomočnosti)
- dolžnikovo obveznost ( torej izselitev iz stanovanja)
- sredstvo (izpraznitev stanovanja) in predmet izvršbe ( stanovanje),
- dokazilo o plačilu sodne takse ( takso lahko nalepite v oliki kolekov kar na predlog),
- predlagajte tudi izvršitelja, ki bo opravil prisilno izselitev.

Predlog morate vložiti v 4 izvodih, priložene listine pa v 2 izvodih (zadostujejo kopije) in sicer pri okrajnem sodišču na področju katerega leži kupljeno stanovanje.

Sodišče bo po prejemu vašega predloga izdalo sklep o izvšbi, s katerim bo dolžniku naložilo izpraznitev prostorov in rok za izpraznitev ter rok za ugovor - toprej rok v katerem je mođno vlođiti ugovao in ugovarjati, da se ni dolžan izseliti iz nevem, kakšnih vzrokov. V kolikor dolžnik ne bo sprejel sklepa, torej, da mu ga ne bo mogoče vročiti, se bo v sladu in pod pogoji iz členi 141 in 142. Zakona o pravdnem postopku štelo, da mu je bil sklep vročen.

Ko bo potekel rok za ugovor, bo postal sklep o izvršbi pravnomočen in sodišče bo nadaljevalo izvršbo tako, da bo izvršitelj opravil prisilno izpraznitev. Tu bo potrebno malo potrpljena in morda tudi posredovanje policije.


Vse kakor pa lahko dolžniku predno vložite predlog za izvršbo pošljete opomin pred izvršbo. Vendar e vem, če vam bo veliko pomagal, saj ste sami navedli, da ne prejema pošte.

Če niste vešči prava, bi bilo morda bolje, da se obrnete na kakšnega odvetnika, ki se ukvarja z izvršbami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu