Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  rubež izvršitelja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
cato
PrispevekObjavljeno: Pon 19 Okt, 2009 12:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2009 12:16
Prispevkov: 12

Pozdravljeni,
žena ima dolg (kredit cca 1500 eu) do banke iz leta cca 2000, ko je imela s.p., v letu 2007 so ji dolg odložili, ker ni bila zaposlena, pred kratkim je bil doma izvršitelj - prišel popisat pohištvo, češ, da bodo to rubili, na mojo zahtevo se je predstavil z izkaznico, ni pa želel pokazati sklepa/odločbe sodišča po kateri bi naj bil viden naslov izvršbe, namreč žena ima dolg do večih naslovnikov, zraven je še bila ena oseba, ki pa se sploh ni legitimirala, baje bi naj bil odvetnik tako je dejal izvršitelj.
Zanima me ali je dolžen pokazati odločbo in po moje se bi morala oba legitimirati, ko sta vstopila na privatno lastnino.
Ker nimava nobene vredne opreme je videl zunaj avto star 7 let, ki pa ni od žene ampak je moj, zahteval je, da mu žena kljub vsemu izroči prometno, katere nisem želel dati, zanima me ali lahko zarubi moj avto kljub temu, da nisem jaz stranka postopka, on je trdil, da lahko vse kar je na tem naslovu, mi pa bomo potem dokazovali lastništvo. Postopek, se mi je zdel zelo neobičajen, saj ko je potreboval prometno se je obrnil na mene, ko pa sem vztrajal, da se legitimira in pokaže odločbo pa je dejal, da jaz nisem stranka v postopku in nima meni kaj za kazati, kljub temu, da je prišel v moje prostore, prostore sina,(popisal posteljo,omare tv,) celo v spalnico, kjer sem počival.
Prosim nujno za odgovore, kakšni so postopki, če pride izvršitelj in kakšne ima pravice, posebej pa, če lahko rubi tudi mojo lastnino in sinovo oba imava le stara avtomobila (sin 11 let in jaz 7 let).Danes je ženi poslal pošto, da mora prinesti prometno v njihove prostore, drugače bodo moj avto rubili. Menim, da bo ravno obratno, če bo dala mojo prometno potem bodo lahko rubili. Kaj pravite, nujno prosim za nasvet, kaj narediti,
Lep dan in pozdrav,
Radko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gia
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Okt, 2009 12:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Nov 2008 13:35
Prispevkov: 102

Izvršitelj lahko zarubi vse, kar se nahaja v posesti dolžnika, kar pa je v posesti tretjih (in last dolžnika) pa z dovoljenjem tretjih. Glede prometnega dovoljenja bi lahko že zdavnaj uredili, če se ne bi pritoževali in skrivali dovoljenja. Če ga ne boste poslali, bo avto zarubljen, potem pa boste vi morali vložiti ugovor tretjega in predlog za odlog izvršbe. S svojim dejanjim ste si le povečali stroške in zakomplicirali zadevo.
Stranka ali udeleženec v postopku lahko z vlogo zahteva od sodišča, naj odpravi nepravilnost, ki jo je izvršitelj ali druga oseba, ki sodeluje v postopku, storila pri opravljanju izvršbe. Sodišče odloči o tej zahtevi s sklepom, samo če je vložnik to zahteval.

Postopek je drugače takšen: Preden začne izvršitelj z rubežem, vroči dolžniku sklep o izvršbi oziroma sklep o določitvi izvršitelja, če mu ta še ni bil vročen. Če dolžniku ni mogoče vročiti sklepa o izvršbi ali sklepa o določitvi izvršitelja ob rubežu, mu ga izvršitelj vroči pozneje.
Rubež se opravi, če tudi dolžnik oziroma upnik ni navzoč.
O rubežu obvesti izvršitelj dolžnika oziroma upnika, ki pri njem ni bil navzoč.

Zarubiti se smejo stvari, ki jih ima v posesti dolžnik, kot tudi njegove stvari, ki jih ima v posesti upnik.
Dolžnikove stvari, ki jih ima v posesti kdo tretji, se smejo zarubiti samo s privolitvijo le-tega.

Če tretji ne privoli v rubež, prenese sodišče na predlog upnika na upnika dolžnikovo pravico do izročitve stvari.

Zarubi se toliko stvari, kolikor je potrebno za poplačilo upnikove terjatve in izvršilnih stroškov.

Predvsem se zarubijo stvari, glede katerih ni pripomb o obstoju kakšne pravice, ki bi preprečevala izvršbo, in stvari, ki se dajo najlaže vnovčiti. Pri tem je treba upoštevati tudi izjave navzočih strank in drugih oseb.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cato
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Okt, 2009 12:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2009 12:16
Prispevkov: 12

najlepša hvala za izčrpen odgovor in opozorilo, da sem si stvar zakompliciral, velikokrat je tako, ko ne poznaš stroke,
zanima me še ali žena dobi kakšen sklep sedaj ko je izvršitelj oz.njegov pomočnik popisal predmete (pohištvo, tv, mikrovalovno itd.) druge vrednosti nimamo, plačo pa že več let dobiva minimalno in če bodo predmete katere bodo rubili kako označili ali kako bo vedela, zanima me še, če nam še kako uspe najti denar za vrnit, do kdaj in kako še lahko prekličemo rubež

še enkrat hvala ter lep dan in pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gia
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Okt, 2009 21:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Nov 2008 13:35
Prispevkov: 102

Izvršitelj je verjetno označil, katere stvari so zarubljene-vi oz. dolžnica z njimi ne smete razpolagati, saj je z rubežem upnik pridobil zastavno pravico. Prodaja zarubljenih stvari se sme opraviti šele po pravnomočnosti sklepa o izvršbi, razen če dolžnik privoli, da se stvari prodajo prej, če gre za stvari, ki se hitro kvarijo, ali če je nevarnost, da bi cena zarubljenih stvari občutno padla. To je v nprimeru, ko je npr. vložen ugovor zoper sklep, saj je ugovor nesuspenziven, kar pomeni, da se rubež in cenitev lahko opravi, čeprav še ni odločeno o ugovoru, sama prodaja pa šele po pravnomočnosti.

Med dnevom rubeža in dnevom prodaje mora preteči najmanj petnajst dni. Prodaja mora biti opravljena v treh mesecih po rubežu.


Stvari se prodajo na javni dražbi ali z neposredno pogodbo med kupcem in izvršiteljem, oziroma prek osebe, ki opravlja komisijske posle. Način in datum prodaje stvari določi in zabeleži v rubežnem zapisniku izvršitelj takoj po opravljenem rubežu, pri tem pa pazi, da se doseže najugodnejše unovčenje (oz. je po zakonu to vsaj dolžan). Izvršitelj vas bo obvestil o načinu in datumu prodaje stvari s posebnim obvestilom- upniku in dolžniku sporoči izvršitelj kraj, dan in uro prodaje.


Na prvi dražbi zarubljenih stvari ni dovoljeno prodati pod ocenjeno vrednostjo, na drugi, v kolikor jo upnik predlaga, pa se smejo stvari prodati pod ocenjeno vrednostjo, vendar ne pod tretjino te vrednosti.

Izvršba se bo ustavila, v kolikor stvari ni bilo mogoče prodati na prvi dražbi in upnik ni predlagal druge, ali pa če niti na drugi ni bilo uspeha.
V sklepu o ustavitvi izvršbe bo sodišče navedlo, da ima dolžnica pravico prevzeti zarubljene stvari.

Če imate možnost zbrati denar, takoj plačajte upniku in se dogovorite za umik predloga za izvršbo. Vendar pa ste sedaj dolžni večji znesek, kot je naveden v sklepu, saj spadajo zraven še zamudne obresti in stroški upnika, ki jih je imel z izvršbo, to so tudi stroški izvršitelja, ki jih je dosedaj zalagal upnik. Poskusite se zmeniti z upnikom, če bi pristal na plačilo manjšega dolga (da bi se odpovedal določenim stroškom), če bi plačali takoj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mika
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Okt, 2009 22:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2005 19:01
Prispevkov: 478

Pozdravljen.
Kot prvo izvršitelj je bil dolžan se predstaviti z sližbeno izkaznico, prav tako oseba ki je bila v spremstvu,ker ista lahko sodeluje kot priča postopka rubeša ali kot stranka v postopku. V primeru če je bil prisoten kot zastopnik je mogel povedati koga zastopa.
Druga zadeva.O postopku rubeža je mogel narediti zapisnik v katerem je navedena številka zadeve ( spisa pri rubežniku ) in številka izvržbe po sodišču. Prav tako vam je moral povedati za katerega upnika se izvržba izvaja.Tako je moral povedati tudi znesek glabnice ,obresti , stroškov izvržba in stroškov rubeža z pripadjočimi obresti.
Rubi lahko tako kot je napisano v prejšnjih postih, z izjemo stvari trejega. V tem primeru avto od sina in vas. Vendar če ste vi posedovali dokument z katerim dokazujete , da je avto vaš ga vam ne sme rubiti. V primeru če to naredi pa imate pravico vložiti ugovor tretjega z vsemi dokazili,če se ugotovi , da ste imali prav , vam je dolžan povrniti vse nastale stroške v zvezi z tem.
Vse ostalo je tako kot je že napisano.

Sklep in vse podatke o rubežu je dolžan povedati in sestaviti zapisnik z vsemi zakonom določenimi vpisi. En izvod zapisnika je dolžan izročiti dolžniku.
Lp
Mika
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cato
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Okt, 2009 7:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2009 12:16
Prispevkov: 12

še enkrat hvala vsem, za res veliko pomoč pri razjasnitvi postopkov povedal bi še, da je zapiske delal in zapis po cca 14 dnevih tudi poslal ženi opreme pa ni nobene označil, imel sem občutek, da je šlo bolj za psihološki pritisk resda pa je popisoval le predmete osebne uporabe kot so postelja (od sina), mikrovalovna, tv stara moja in od tašče, pohištvo-spalnica itd., nevem ali jih bodo prišli označit ali so jih le popisali.
seveda bi bilo najbolje takoj plačat, toda sam sem bil ženi porok za en drug kredit, dolg ima do davčne, zdravstveno zav ni več mogla plačevati in to ne namerno zraven njene trgovine, ki jo je imela v najemu so odprli eEvropark in promet je začel upadat
hvala in lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muzo
PrispevekObjavljeno: Sre 21 Okt, 2009 16:08  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2008 13:02
Prispevkov: 748
Kraj: goriška

POGLEJTE ZAKON KJER PIŠE KAJ JE IZUZETO IZ ITVRŽBE
POHIŠTVO, OBLEKE IN TD... NE MORE RUBITI
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
radoha62
PrispevekObjavljeno: Sob 10 Sep, 2016 14:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jan 2010 16:51
Prispevkov: 18
Kraj: Medvode

79. člen

(Predmeti, izvzeti iz izvršbe)

Predmet izvršbe niso:

1. obleka, obutev, perilo in drugi predmeti za osebno rabo ter posteljnina, posoda, pohištvo, štedilnik, hladilnik, pralni stroj in druge za gospodinjstvo potrebne stvari, kolikor je vse to nujno potrebno dolžniku in članom njegovega gospodinjstva;

2. hrana in kurjava, potrebni dolžniku in članom njegovega gospodinjstva za šest mesecev;

3. delovna in plemenska živina, kmetijski stroji in druge delovne priprave, ki so dolžniku kmetu nujni za kmetijsko dejavnost, ter seme za uporabo na njegovem gospodarstvu in krma za živino za štiri mesece;

4. predmeti, ki so dolžniku, ki opravlja javno službo ali znanstveno, umetniško ali drugo delo kot poklic, nujno potrebni za opravljanje njegovega dela;

5. gotovina dolžnika, ki ima stalne mesečne prejemke, do mesečnega zneska, ki je po zakonu izvzet iz izvršbe, v sorazmerju s časom do naslednjih prejemkov;

6. redi, medalje, vojne spomenice in druga odličja in priznanja, poročni prstan, osebna pisma, rokopisi in drugi osebni dolžnikovi spisi ter slike oziroma fotografije družinskih članov;

7. pripomočki, ki so bili dani invalidu ali drugi osebi s telesnimi hibami na podlagi predpisa, ali si jih je sam nabavil, in so nujni za opravljanje njegovih življenjskih funkcij.

Če se stranki ne moreta sporazumeti, kateri predmeti so glede na določbo prvega odstavka tega člena izvzeti iz izvršbe, ali če se to sicer pokaže za potrebno, odloči o tem sodišče.

Predmeti iz 1. do 4. točke prvega odstavka tega člena niso izvzeti iz izvršbe, če se vodi izvršba zaradi poplačila terjatve iz naslova posojila, s katerim je bil predmet kupljen, oziroma posojila, danega za razvoj dejavnosti, za katero je bil predmet kupljen, ter v primeru, kadar se vodi izvršba zaradi poplačila terjatve, ki je bila zavarovana s pogodbeno zastavno pravico na tem predmetu.

Poštna pošiljka ali poštno denarno nakazilo, naslovljeno na dolžnika, ne more biti predmet izvršbe, dokler mu ni vročeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu