Avtor Sporočilo
<  Civilno pravo  ~  Pravica do stalnega biv. za tujce, poročene v Sloveniji
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
tejka84
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Jun, 2012 11:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 10:43
Prispevkov: 1

Pozdravljeni,
nisem pravnica in ne vem natančno, v kateri segment to spada, ampak vseeno upam, da dobim kakšen odgovor.
Torej, sprašujem v imenu prijateljice, ki preprosto ne ve, na koga in kam naj se obrne oz. kakšne, če sploh kakšne, pravice ji pripadajo.
Po rodu je Belorusinja. Tam je na delovnem obisku spoznala svojega bodočega moža, ki je Slovenec. 21.3.2007 je na upravni enoti v Domžalah prijavila začasno bivališče, na naslovu moževega očeta, kjer sta tudi živela. Poročila sta se 3.10.2009 in od takrat ima na istem naslovu prijavljeno stalno bivališče. V času do oktobra 2011 je preko moževega s.p. delala kot natakarica, ves čas zakona pa mož zasluži več. Septembra 2011 je odšla na zdravljenje za mesec dni, v tem času pa je tast, ki je bil lastnik hiše in je tudi dal soglasje za stalno bivališče, preminil. Ker jima je v zakonu že pred tem škripalo, so jo po zdravljenju mož, tašča in svak preprosto izselili - ni imela dostopa do stanovanja. Tako je 14.10.2011 sklenila podnajemniško pogodbo za stanovanje na drugem naslovu, kjer je 3.11.2011 tudi prijavila začasno bivališče - stalnega lastnik ne omogoča, ker gre za pogodbo za določen čas. Medtem so hišo podedovali vsi trije ostali družinski člani (mož, tašča in svak) in na ue v Domžalah vložili zahtevek za ukinitev pravice do stalnega bivališča. Ker je seveda dejansko imela začasno bivališče prijavljeno drugje, jo sedaj, 2.7.2012, vabijo na razgovor za ugotavljanje razmer. Naj omenim, da z možem nista v ločitvenem postopku in sta še vedno poročena. Na osebni izkaznici nima naslova, ampak ji piše: Residence card of a familiy of a slovenian citizen (UE Domžale, 1.8.2011).
Kar me zanima, je sledeče: ali ima kot žena pravico do stalnega bivališča na moževem naslovu? Se lahko tastovo soglasje za bivanje na tem naslovu z njegovo smrtjo anulira? 18.11.2011 je ustanovila tudi lasten prevajalski s.p., zasluži bolj malo, ali ji je mož dolžan finančno pomagati? Če izgubi stalni naslov na tistem naslovu, kakšne so možnosti, da jo vrnejo v domovino? Pa še nekaj glede zaposlitve, in sicer glede na to, da ni naša državljanka, ima pa tukaj s.p., kakšni so pogoji, da lahko preko tega s.p.-ja dela tudi v drugih država članicah EU?

Že vnaprej najlepša hvala za kakršenkoli odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muzo
PrispevekObjavljeno: Čet 28 Jun, 2012 1:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2008 13:02
Prispevkov: 748
Kraj: goriška

Dovoljenje za stalno prebivanje se lahko izda tujcu, ki pet let neprekinjeno zakonito prebiva v Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje ali potrdila o vloženi prošnji za podaljšanje ali izdajo nadaljnjega dovoljenja za začasno prebivanje, in izpolnjuje druge pogoje za izdajo dovoljenja za prebivanje. Tujcu, ki je slovenskega rodu ali tujcu, katerega prebivanje je v interesu Slovenije, se lahko izda dovoljenje za stalno prebivanje tudi pred iztekom petletnega roka. Družinskim članom tujca, ki ima v Sloveniji dovoljenje za stalno prebivanje ali status begunca, se lahko izda dovoljenje za stalno prebivanje po dveh letih neprekinjenega zakonitega prebivanja v Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje ali potrdila o vloženi prošnji za podaljšanje ali izdajo nadaljnjega dovoljenja za začasno prebivanje.

Prošnji za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje je treba priložiti: overjeno kopijo veljavnega potnega lista, dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje, mesečno najmanj v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka v Republiki Sloveniji, dokazilo o ustreznem zdravstvenem zavarovanju, ki krije najmanj nujne zdravstvene storitve v Republiki Sloveniji in potrdilo iz kazenske evidence matične države. Za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje moratujec imeti veljavno potno listino, ne glede na njeno časovno veljavnost. Dovoljenje za stalno prebivanje se lahko izda tudi tujcu, ki nima veljavnega potnega lista, njegova istovetnost pa ni pravo, in če si ne more priskrbeti potnega lista matične države. Tujec lahko izpolnjevanje pogoja zadostnih sredstev za preživljanje dokazuje s sredstvi, ki si jih zagotavlja sam z delom, s pravicami iz dela in zavarovanja, z dohodki iz premoženja, z dohodki iz kapitala in iz drugih virov ali s pomočjo tistih, ki so ga dolžni preživljati, s pogodbo, s katero tujcu druga fizična ali pravna oseba izplačuje določen znesek za preživljanje ali na kakršenkoli drug način. V primeru izdaje dovoljenja za stalno prebivanje tujec zadostnih sredstev za preživljanje ne more dokazovati s sredstvi, ki mu jih na podlagi pogodbe o preživljanju izplačuje druga fizična ali pravna oseba.

Prošnji za izdajo dovoljenja za prebivanje je tujec dolžan priložiti tudi ustrezno fotografijo (velikosti 3,5 x 4,5 cm), ki kaže njegovo pravo podobo in dati dva prstna odtisa za njihov digitalni zajem (to ne velja za tujca mlajšega od 6 let in za tujca, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne more dati nobenega prstnega odtisa).

Pogoj petletnega neprekinjenega zakonitega prebivanja v Sloveniji je izpolnjen tudi, če so bile odsotnosti krajše od šestih zaporednih mesecev in če skupaj ne presegajo deset mesecev. Čas prebivanja tujca v Republiki Sloveniji na podlagi vizuma za dolgoročno bivanje se všteje v obdobje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje, če tujec pred potekom vizuma zaprosi za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje in mu je bilo dovoljenje za začasno prebivanje izdano kot dovoljenje za prebivanje imetniku vizuma za dolgoročno bivanje. Čas prebivanja tujca v Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje zaradi študija in poklicnega usposabljanja se v obdobje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje šteje polovično; zaradi sezonskega dela, kot napoteni delavec ali kot dnevni delovni migrant in čas prebivanja tujca v Republiki Sloveniji kot osebe z začasno zaščito se ne všteje v obdobje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Tujcu, ki v času odločanja o prošnji za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje, prebiva na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje zaradi študija, poklicnega usposabljanja, sezonskega dela, kot napoteni delavec ali kot dnevni delovni migrant, se dovoljenje za stalno prebivanje ne izda.

Imetnik modre karte EU izpolnjuje pogoj petletnega neprekinjenega zakonitega prebivanja za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje tudi, če je na območju Evropske unije kot imetnik modre karte EU prebival neprekinjeno zakonito pet let, od tega v Republiki Sloveniji neprekinjeno zadnji dve leti pred vložitvijo prošnje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Odsotnosti iz ozemlja držav članic Evropske unije ne prekinejo obdobja petletnega zakonitega prebivanja, če so krajše od dvanajstih zaporednih mesecev in če skupaj ne presegajo osemnajst mesecev v petletnem obdobju.

Dovoljenje za stalno prebivanje izdano imetniku modre karte EU vsebuje oznako, da gre za nekdanjega imetnika modre karte EU.

Tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje, izdanem po Zakonu o tujcih, ima status rezidenta za daljši čas, kar se na dovoljenju tudi označi. Tujec mora v času odločanja o prošnji za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje prebivati v Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje. Dovoljenje za stalno prebivanje se izda z neomejeno časovno veljavnostjo, izkaznica dovoljenja za stalno prebivanje pa se izda z veljavnostjo 10 let.

po treh letih pa lahko vloži vlogo za državljanstvo.
Za državljanstvo Republike Slovenije lahko zaprosi oseba, ki je že najmanj tri leta poročena z državljanom Republike Slovenije, če dejansko živi v Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Civilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu