Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  odpravnina, odpoved
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
wana
PrispevekObjavljeno: Sre 02 Jul, 2014 11:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jul 2014 11:18
Prispevkov: 1

Pozdravljeni, na del. mestu se že dalj časa soočamo z zamujanjem izplačila plač, neplačevanja prispevkov, neizplačilo regresa (letošnji in lanski)... Sedaj nam je delodajalec rekel, da bo nam zaposlenim ponudil delo od doma ali skrajšan del. čas (pač vse za znižanje stroškov) - klicani bomo na individualne razgovore. Ali lahko to njegovo ponudbo odklonim oz. ali mu lahko rečem naj me da na zavod. Če je to možno (da mi da odpoved iz poslovnih razlogov) ali lahko zahtevam odpravnino, ter izplačilo regresa?
Izplačilu odpravnine se bo vsekakor skušal izogniti, ali se da to iztožiti oz. na kakšen način je ta pravica izvršljiva (da dejansko dobim izplačano odpravnino) - izvršba? Kako poteka postopek za začetek stečaja na predlog delavca? - brala sem da je to možno, kakšni stroški zame so povezani s tem? Lahko delodajalcu na nek način "zagrozim" s tem, če mi ne da odpravnine?

Hvala
lp
Wana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vesnalozak
PrispevekObjavljeno: Sre 02 Jul, 2014 13:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Jan 2014 16:20
Prispevkov: 32

če vam delodajalec poda odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe, za ustrezno delovno mesto (pogoj. ista stopnja in vrsta izobrazbe, zaposlitev za nedoločen čas, ustrezna oddaljenost kraja opravljanja dela...), takšne ponudbe sicer niste dolžni sprejeti, vam pa v tem primeru odpravnine ne bo dolžan izplačati.
V vsakem primeru pa bi lahko pred sodiščem uveljavljali, da odpoved ni bila zakonita (da odpovedni razlog ni utemeljen, če bi za to seveda obstajali pogoji)

Za vse prejemke iz delovnega razmerja velja, da jih lahko tudi po prenehanju delovnega razmerja zahtevate s tožbo pred sodiščem. Ko je postopek končan, nato vložite predlog za izvršbo.
Če vam je izročil plačilne liste, na katerih so plače obračunane in niso bile izplačane, lahko vložite neposredno predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, če delodajalec zoper predlog ne bi vložil ugovora, sodišče takoj nadaljuje z izvršbo, če ugovor vloži, pa se postopek nadaljuje kot če bi že od vsega začetka vložili tožbo.
Izvršbo sodišče opravi glede na vaš predlog - na TRR, z rubežem premičnin in prodajo....
Problem je, če res nima sredstev (oz. jih ne bo imel ob zaključku sodnih postopkov - če gre za izplačilo plače lahko trajajo kar dolgo), in tudi v primeru uspeha v postopku ne boste uspešni z izvršbo...

Lahko ga tudi prijavite na inšpektorat, predlagate izplačilo globe zaradi kršitev...

Če gre za pa dovolj redne kršitve (da vam najmanj dva meseca ni bi izplačeval plače oziroma bi vam izplačal bistveno zmanjšano plačo, ali dvakrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev nebi izplačal plače ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,oziroma tri mesece zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ne bi v celoti plačal prispevkov za socialno varnost), pa lahko podate izredno odpoved - v tem primeru pa bi bili upravičeni do izplačila odpravnine in tudi uveljavljanja pravic na zavodu

vse plače, regrese in vse ostale prejemke, lahko zahtevate tudi po prenehanju delovnega razmerja, ne glede na to, kako vam bi prenehalo (5 let od dneva zapadlosti).

z njim lahko najprej poskusite skleniti sporazum, v katerem se dogovorite glede vseh izplačil, če to ni mogoče, pač nadaljujete z uradnimi postopki. Od vsakega posameznega delodajalca je odvisno, kako na to odreagira. nekateri res nimajo sredstev in so v stiski, in so pripravljeni narediti vse, da delavcem plačajo, kar jim morajo, nekateri delodajalci pa prikrivajo, zlorabljajo in skrivajo sredstva - zoper take je ukrepanje inšpekcije in izvršba vsekakor smiselna.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu