Avtor Sporočilo
<  Upravno pravo  ~  Čudna obrazložitev odločbe
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
doberkokruh
PrispevekObjavljeno: Pon 23 Mar, 2015 17:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Maj 2014 8:53
Prispevkov: 4

Predmetni spor s CSDjem izhaja iz januarja 2015 in še vedno čakam na odločbo ministrstva. Zanima pa me vaše stališče.

V letu 2014 sem bil kot brezposelna oseba vpisan v evidenco brezposelnih oseb. Med iskanjem redne službe (razgovori, prošnje) sem julija 2014 prejel dopis bivše fakultete, češ da se lahko vpišem na magisterski program. Zadevo sem sprejel in 1.10. prejel status študenta.

Gospa na uradu za delo me je ob prvem razgovoru oktobra iz evidence brzeposlenih izbrisala ter me kot študenta vpisala v evidenco iskalcev zaposlitve. Češ da je to edino kar mi kot iskalcu zaposlitve (s statusom študenta) preostane.

CSD (ki mi je v času vpisa v evidenco brezposelnih nakazoval DSP) je na zgoraj opisano oreagiral tako, da mi je obstoječo odločbo naslednji mesec zavrnil in v obrazložitev navedel, da do denarne socialne pomoči nisem upravičen ker:

Citiram:
neprijavljenost pri pristojnem organu za zaposlovanje, kadar bi se oseba po predpisih, ki urejajo trg dela, lahko štela za brezposelno osebo
(6. točka, 28. člen ZSVarPre)

A je to normalno? Ne po ZUTD, ne po ZZZPB se oseba s statusom študenta ne šteje za brezposelno osebo. V nadaljevanju 28. člena ZSVarPre pa lepo v 6. točki piše, da se študentu socialna pomoč zavrne če:

Citiram:
neprijavljenost pri pristojnem organu za zaposlovanje, kadar bi se oseba s statusom študenta, starejša od 26 let, po predpisih, ki urejajo trg dela, lahko vpisala v evidenco iskalcev zaposlitve;


Torej če sem bil kot študent ob izbrisu istočasno vpisan v drugo evidenco, zakaj nebi bil več upravičen do pomoči?

Še kar čakam na odločbo ministrstva in sem prepričan da je pritožba utemeljena. Ali se motim? Ali česa nisem opazil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jezdec00
PrispevekObjavljeno: Tor 24 Mar, 2015 11:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Nov 2012 0:39
Prispevkov: 1281

študent ni iskalec zaposlitve ampak študent.

_________________
Odjezdil na daljše počitnice
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
doberkokruh
PrispevekObjavljeno: Sre 25 Mar, 2015 14:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Maj 2014 8:53
Prispevkov: 4

Kaj?

Študent je lahko vpisan v evidenco iskalcev zaposlitve in lahko išče zaposlitev če jo želi. Študent lahko opravlja redno delo v času študija če ga želi. V zameno za to trpijo samo študntski boni in podobne malenkosti.

Oseba, stara nad 26 let, ki še študira, pa je študent a hkrati tudi oseba, ki jo starši po zakonu niso več dolžni vzdrževati. To da nekdo študira nima v ničemer veze s tem da je s tem hkrati tudi pokrito njegovo življenje ki se tiče samovzdrževanja in drugih stvari.

To pomeni da si mora taka oseba tudi službo iskat. Študij osebi nad 26 let ni in ne more biti prioriteta. Torej more dokazovati da tudi on išče službo. Ali preko servisa ali preko zavoda. Torej nihče ne more zato ker je študent bit na slabšem kot vsi drugi ki ne študirajo. Ker je študent, ne more biti vpisan med brezzaposlenimi. Torej se gre za golo formalnost. Dejansko pa nekdo, če je študent, še ne pomeni da je zaposlena oseba in da ima dohodke. Vse je preverljivo - torej da se da takoj preko izpiskov videti ali oseba prejema kake dohodke, ali je kje pri kom zaposlen in podobno. Če je študent še ne pomeni da je zaposlen in da ima garantiran dohodek iz naslova študija.

To da je nekdo študent ne pomeni nobene prepovedi glede prejemanja DSP. Če pa ja, pa citirat zakon kje točno to piše. Da je študent izvzet iz ZSVarPre. 28. člen daje študentu tudi pravico do prejemanja DSP, a le če ne ravna v nasprotju z 6. točko drugega odstavka tega člena.

https://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=782&sid=413&faqid=47206
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Upravno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu