Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  KATERI ZAKON SE UPORABI?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
čebelca92
PrispevekObjavljeno: Čet 11 Avg, 2016 16:13  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Avg 2016 15:56
Prispevkov: 5

Imam vprašanje glede zakona.
Če je bilo kaznivo dejanje storjeno pred 1.11.2008 (preden je začel veljati nov zakonik), in če pride do sojenja sedaj kateri zakon se uporabi?
Prebrala sem da se uporabi milejši zakon, kaj točno spada pod milejši?
Ali se upoštevajo tudi zastaralni roki, saj recimo kaznivo dejanje po starem zakonu zastara enkrat hitreje kot po novem.

Ali pa ta primer starega zakona
(3) Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena v primerih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in mladino, storjenih proti mladoletni osebi, rok za zastaranje kazenskega pregona ne more izteči pred potekom petih let od polnoletnosti oškodovanca.

Primer novega zakona
(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena pri kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost in kaznivih dejanjih zoper zakonsko zvezo, družino in mladino, storjenih proti mladoletni osebi, začne rok za zastaranje kazenskega pregona teči od polnoletnosti oškodovanca.

hvala za odg.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 11 Avg, 2016 22:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1374

Praviloma se uporablja zakon, ki je veljal v času storitve kaznivega dejanja, razen, če je za storilca ugodnejši zakon, ki je sprejet kasneje.

Upošteva se tako "zamenjava" zakona (prenehanje KZ in uveljavitev KZ-1) kot posamezne novele istega zakona (npr. KZ-1A, KZ-1B itd.). Pri tem, kaj je ugodnejše, se upošteva vse: zakonske znake kaznivega dejanja, zagrožena kazen, zastaralni roki, upoštevne olajševalne okoliščine itd.

V primeru, ki ga navajate, je razlika v zastaranju.

Po starem zakonu je zastaranje kazenskega pregona začelo teči s storitvijo kaznivega dejanja, vendar se je zastaralni rok dejansko podaljšal do 23. leta oškodovanca.
(To pomeni, če je npr. storilec storil kaznivo dejanje po 1. odstavku 183. člena KZ, kjer je zagrožena kazen od enega do osmih let (kar pomeni, da bi dejanje zastaralo v 10 letih) ko je oškodovanec star 10 let, bi kazenski pregon zastaral, ko bi bil oškodovanec star 20 let, vendar zaradi gornje določbe, se ta rok izteče 3 leta kasneje. Če bi bilo isto kaznivo dejanje storjeno, ko je oškodovanec star 14 let, kazenski pregon ne bi zastaral, ko je oškodovanec star 23. let, ampak ko je star 24 let (torej po desetih letih).

Po novem zakonu zastaranje sploh ne začne teči, dokler oškodovanec ni polnoleten.
(Če je torej storjeno kaznivo dejanje, ko je nov zakon že začel veljati, po 1. odstavku 173. člena (ki obravnava isto situacijo kot prej 183.), kjer je zagrožena kazen od treh do osmih let (zastaralni rok se izteče v 20 letih). Torej ne glede na to, koliko je oškodovanec star, ko je kaznivo dejanje storjeno, bo kazenski pregon zastaral, ko bo oškodovanec star 38. let.)

V tem konkretnem primeru je starejši zakon milejši, ker kaznivo dejanje prej zastara (pa tudi, ker je najnižja predpisana kazen nižja kot po novem zakonu), zato se bo sodilo po starem zakonu, ne po novem. Ni pa za vsa kazniva dejanja tako enostavno ugotoviti, kateri zakon velja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu