Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  vrt in sosedove smreke
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
bmil
PrispevekObjavljeno: Sre 14 Sep, 2016 20:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2016 20:48
Prispevkov: 1

Imam vrt, katerega nam uničujejo osedove smreke in breza(senca in korenine). Sedaj segajo do 15 metrov v višino in imam skoraj pol vrta neuporabnega zaradi sence.

Lep pozdrav
Boris

ps.: ali obstajajo vzorci za pisno opozrilo ( z navednimi členi zakonov)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Sep, 2016 13:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1378

Vsak lastnik nepremičnine mora nepremičnino uporabljati na način, da ne povzroča škode na drugih nepremičninah; kaj šteje za povzročanje škode se presoja v vsakem konkretnem primeru in je v veliki meri odvisno od tega, kaj je krajevno in časovno običajno. Npr. če imate sadni nasad, pa sosed zgradi 5 metrov visok zid, ki nasad zasenči, je to poseganje v vašo nepremičnino; če si naredite vrt zraven parcele, kjer je sosed že od nekdaj imel gozd, potem senca ne predstavlja škode. Dosti je tudi odvisno od tega, ali ima sosed kakšen pravni naslov za svoje ravnanje.

Korenine lahko odstranite, če vas motijo, vendar morate predhodno pisno pozvati lastnika, da jih odstrani in mu dati primeren čas, da to stori. Če je sosed vezan s posebnimi predpisi, da ne sme odstraniti teh korenin (npr. kakšna posebno zavarovana območja, drevje ...), potem ima pravico do odškodnine, če jih odstranite vi. Če sta na obeh straneh meje nepremičnini, ki sta klasificirani (! ne glede na dejansko uporabo) kot gozdno zemljišče ali če je na obeh straneh meje dejansko gozd, potem korenin ne smete odstraniti.

Vzorcev na srečo ni, saj običajno prav vzorčne pogodbe ali dopisi ali opozorila naredijo s***** v nadaljnjem sodnem postopku, ker niso prilagojeni dejanskemu stanju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Sep, 2016 22:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 40

V odgovoru pišete.
Korenine lahko odstranite, če vas motijo, vendar morate predhodno pisno pozvati lastnika, da jih odstrani in mu dati primeren čas, da to stori.
Kako bo lastnik drevesa odstranil korenine na sosednji parceli , kjer nima kaj iskat, delat- motenje posesti!
Zanima me kako naj odstrani korenine , kakšna je praksa?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Sep, 2016 22:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1378

Citirala sem zakonsko določbo:

(1) Lastnik nepremičnine ima pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine in korenine, ki rastejo v njegovo nepremičnino, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine.

Implicitno je, da se morata soseda dogovoriti, kdaj in kako se bodo korenine odstranile; nenazadnje pa poziv enega soseda drugemu, da odstrani korenine, vsebuje tudi dovoljenje temu sosedu, da pride na nepremičnino prvega soseda zaradi odstranjevanja korenin - ker je dovoljenje dano ne more iti za motenje posesti; pri tem mora ravnati tako, da na zemljišču ne povzroči škode in da vstopi na zemljišče samo toliko, kolikor je potrebno za odstranitev korenin.

Kako v praksi odstraniti korenine pa je prej vprašanje za kakega gozdarja kot za pravnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fan2
PrispevekObjavljeno: Pet 16 Sep, 2016 17:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Apr 2006 17:45
Prispevkov: 3880

uroš3 je napisal/a:
Kako bo lastnik drevesa odstranil korenine na sosednji parceli , kjer nima kaj iskat, delat- motenje posesti!
Če ga pozoveš, da naj odstrani korenine, in mora zato iti na tvoje, potem ti bo to omenil, ti pa mu boš ali pa mu ne boš dovolil. če mu ne dovoliš, seveda ne more odstraniti korenin, poziv naj jih odstrani pa bo za vsakega normalnega človeka pomenil podjebavanje, če mu istočasno ne pustiš, da uporabi tudi tvojo zemljo. Seveda tudi sodnik ne bo navdušen nad tem, da bi ti dal dovoljenje, da smeš nato pa ti odstraniti korenine. Ti pa takoj skočiš z motenjem posesti.... bravo za takšno razmišljanje.

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Pet 16 Sep, 2016 22:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 40

Nimam tega problema o katerem razglabljamo, samo razmišljam.
Sosed ti namenoma ob meji posadi drevesa. Po par letih zrastejo in korenine zrastejo čez mejo. Zaradi sence pa ti tudi raste še samo mah. Veje segajo čez mejo.
In zato, ker ta dobri sosed pravošč zasadi drevesa mu moraš ti dovolit še to, da hodi po tvoji zemlji, reže veje in prekopava tvojo zemljo. S tem prekopavanjem ti povzroči tudi škodo uniči ti zelenico.
Ali si upravičen do odškodnine?

Ali bi lahko zahteval da prekoplje na svoji strani meje in tam prekine rast korenin?
l.p Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 16 Sep, 2016 22:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1378

(1) Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, morajo lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.

(2) Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.

(1) Lastnik nepremičnine mora pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

(2) Če drevo na meji ovira rabo katere od sosednjih nepremičnin, lahko lastnik nepremičnine zahteva, da se drevo odstrani na skupne stroške.

(1) Lastnik nepremičnine ima pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine in korenine, ki rastejo v njegovo nepremičnino, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine.To pomeni, da morate senco, ki jo delajo sosedove smreke, tolerirati in potrpeti, v mejah, ki so krajevno običajne. Če so te meje presežene, lahko od soseda zahtevate, da smreke obreže, tako da bo senca v okviru običajnih meja. Veje, ki segajo čez mejo, lahko sami odrežete, če tega ne stori sosed na vaš poziv. Odstranjevanje vej in korenin se izvede na način, ki čim manj posega v nepremičnino, oziroma tako da se po posegu vzpostavi prejšnje stanje (npr. zasuje luknjo, kjer so bile prej korenine); če je tako stanje vzpostavljeno, je odškodninska odgovornost izključena. Po zakonu lahko zahtevate, da odstrani korenine z vašega zemljišča, ni pa nobene podlage, da bi zahtevali, da preseka korenine na svojem zemljišču. Vi v bistvu sprašujete, če lahko zahtevate od soseda odškodnino, ker je njegovo drevo pognalo korenine na vaše zemljišče. Odgovor je ne. Glede na to, kako ste zastavili vprašanje, pa je zaskrbljujoče vaše stališče, da ste na svoji nepremičnini absolutni vladar in da se morajo vsi sosedje podrejati tej vaši vladavini; iz zgoraj navedenih členov, ki veljajo tako za vas kot za sosede, izhaja, da ni tako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu